Yenidoğan Bebeklerde Hırıltılı Solunum Neye İşaret Ediyor?
Yenidoğan bebeklerde hırıltı neden olur, nasıl geçer? Evde uygulanabilecek bakım önerileri var mı? Detaylar makalemizde...
Söz konusu bebekler olduğunda, en ufak bir sağlık problemi dahi bizler için kaygı verici olabiliyor. Bu kaygı veren durumlardan biri de yenidoğanlarda ve 1 yaş altı bebeklerde sıklıkla karşılaşılan hırıltılı solunumdur. Peki, Yenidoğan bebeklerde hırıltı neden olur? Nasıl geçer? Hırıltı için evde doğal çözümler var mı? Tüm detaylar makalemizde!
Yenidoğan Bebeklerde Hırıltı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Yenidoğan bebeklerde sık karşılaşılan hırıltılı solunumun en önemli nedeni, bebeğin kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının biz yetişkinlere kıyasla çok daha dar olmasıdır. Aynı zamanda bebeklerin bronşlarının çok ufak olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeklerin enfes almasını güçleştirmektedir. Bu durumda bebekler daha hızlı nefes alıp verir ve her nefes alışverişinde burun veya göğüs bölgesinden hırıltılı bir ses duyulabilir. Tüm bunlara ek olarak; alerji veya enfeksiyon durumlarında bebeğin dar olan burnu daha da tıkanacağından, hırıltılı solunuma sebep olabilir.
Burnu tıkanan bebeğinizi rahatlatacak 7 bilgi!
Hangi Hırıltılar Tehlikeli, Hangi Hırıltılar Masum?
Eğer bebeğiniz ıslık sesine benzer bir hırıltı çıkarıyorsa, bu durum burnundaki salgılar yüzünden olabilir. Dolayısıyla korkulacak bir durum yoktur. Eğer çatlak bir hırıltı sesi çıkarıyorsa, boğazında balgam birikmesinden şüphelenilebilir. Bu durumda çocuk doktorunun reçete edeceği ilaçlar ile bebek rahatlatılabilir. Derinden gelen bir hırıltı ise trakemalazi adı verilen bir çeşit solunum problemine işaret ediyor olabilir. Bu solunum problemi genellikle geçicidir ve 2 yaştan sonra kendi kendine geçtiği bilinmektedir. Ancak yukarıdaki hırıltı çeşitlerinden hangisi olursa olsun, bebeğinizin doktoruyla durumu görüşüp, onun önerileri neticesinde bir yol izlemelisiniz.
Bebeklerde hırıltıya neden olan diğer sebepler ise;
- Sigara dumanına maruz kalma,
- Nefes borusuna yabancı madde kaçması,
- Alerji,
- Saman nezlesi,
- Astım ve
- Solunum yolu enfeksiyonları olabilir.
Ne Zaman Doktora Başvurmalıyız?
Özellikle yenidoğan veya iki üç aylık olmuş bebeklerde hırıltılı solunum belli bir noktaya kadar normal karşılanır. Ama aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
- Hırıltı ve öksürük giderek artıyorsa,
- Ateş yükselmişse,
- Nefes alışverişi sıklaşmışsa,
- Balgam varsa,
- Bebek yorgun ve bitkin görünüyorsa,
- Bebeğin cilt rengi soluk veya morumsu bir hâl aldıysa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde Hırıltı İçin Doğal Çözümler
Eğer bebeğinizde hırıltılı solunum varsa, önce nedenini saptayabilmek ve ciddi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit edebilmek için çocuğunuzun doktoru ile görüşmelisiniz. Eğer ciddi bir problem yoksa, eczanelerde satılan serum fizyolojik ile ya da burun aspiratörleri ile bebeğinizin burnunu temizleyebilirsiniz. Genizde veya solunum yolunda oluşan balgam için doktorun uygun gördüğü tedaviye ek olarak, odanın nem oranı (%45 - %55 arası) iyi ayarlanmalı ve odanın kuruması engellenmelidir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var