Yenidoğan Bebeklerde Görülen Cinsel Organ Anomalileri
Yenidoğan bebeklerde karşılaşılan cinsel organ anomalilerini ve tedavi şekillerini sizler için derledik.
Bebeğiniz kız veya erkek olsun, doğuştan gelen bazı cinsel organ anomalileri ile doğabilir. Çoğu zaman ultrason görüntülerinde belli olan bu anomaliler, bazen doğumdan sonra fiziki muayene ile de anlaşılabilir. Gözden kaçtığı takdirde tedavi için geç kalınmış olabilir. Geç kalındığında ise bebeğinizin büyüdüğünde psikolojik gelişimi olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle dikkatli gözlerinizden kaçmaması için yenidoğan bebeklerde görülen cinsel organ anomalileri nedir, nasıl anlaşılır, sizler için derledik.
Yenidoğan Bebeklerde Görülen Cinsel Organ Anomalileri
Erkek Bebeklerde Görülen Cinsel Organ Anomaliler
Peygamber Sünneti
Halk arasında peygamber sünneti veya yarım sünnet olarak bilinen hipospadias, idrar yolu gelişimindeki bir aksaklık sonucu oluşan ve idrar deliğinin penisin uç kısmında değil de alt kısmında kaldığı bir rahatsızlıktır. Yenidoğan her 250 çocukta bir görülen peygamber sünnetinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, anne karnındaki hormonal uyarıların eksikliğinden kaynaklandığına yönelik çalışmalar sürdürülmeye devam etmektedir. Doğumdan sonra dikkatli bir fiziksel muayene ile kolayca tanı koyulabilmektedir. Doğumsal bir hastalık olan hipospadias için uzmanlar, bebek 2-3 yaşına gelmeden ve cinsel kimliği ile tanışmadan ameliyat ile tedaviyi önermektedir.
Tedavisi
Peygamber sünnetinin tedavisi için genellikle cerrahi müdahaleye başvuruluyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi cerrahi müdahalenin, bebek 6-18 aylıkken yapılması öneriliyor. Hipospadias tanısı konulan bebeğe, tedavi amacıyla ameliyat olmadan önce sünnet yaptrılması kesinlikle önerilmiyor.
Fimozis
Fimozis, penis derisinin olması gerekenden fazla dar olması nedeniyle derinin geriye doğru sıyrılamaması ile seyreden bir rahatsızlıktır. Genellikle 3 yaşına kadar normal kabul edilen bu durum, 3 yaşından sonra da devam ediyorsa mutlaka tedavi ettirilmelidir. Aksi halde bebeğiniz başta idrarını yapmakta zorlanmakla birlikte pek çok problem yaşayabilir. Görülen darlığa akıntı, şişlik, kızarıklık ve ateş de ekleniyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Uzmanlar ailenin, penis derini geriye çekebilmek için bölgeyi zorlamaması gerektiği konusunda ebeveynleri uyarmaktadır. Bu durum, deride ciddi doku hasarlarına neden olabiliyor.
Tedavisi
Halk arasında 'bitiklik' olarak bilinen fimozisin tedavisi için cerrahi işleme başvurulur. Kısa sürede gerçekleşen işlem sonrası aynı gün eve dönülebilir.
Hidrosel
Halk arasında 'su toplanması' veya 'su fıtığı' olarak bilinen hidrosel, yenidoğan bebeklerin yaklaşık %6'sında görülür. Testisleri çevreleyen zarın olması gerekenden fazla su ile dolması ile kendini belli eder. Normalde testislerin kayganlığını sağlamak için o bölgede 0,5-1 ml su bulunur. Ancak hidroselin olduğu durumlarda bulunan sıvı 150-200 ml hatta daha fazlasına ulaşabilir. Hidrosel, genellikle zararsız bir rahatsızlık olarak görülür ve bebeğin/çocuğun hayatını etkilemez. Vakaların yaklaşık %75'i kendiliğinden geçer, nadir olarak cerrahi işleme başvurulur. Eğer bebek 3 yaşına geldiği halde bir iyileşme görülmüyorsa doktora başvurulmalıdır.
Tedavisi
Hidrosel tedavisi için bebeğin 2 yaşına gelmesi beklenir. Çünkü hastalık çoğu zaman kendi kendine geçmektedir. 2 yaşına kadar beklendiği halde hala geçmemiş olan durumlarda ya iğne ile sıvının boşaltılması ya da cerrahi işleme başvurulur. İğne ile sıvının boşaltılması hastalığın tekrar etmesini engellemez fakat cerrahi işlemde torbalar ile karın arasındaki açık onarılacağından, tekrar etme olasılığı oldukça düşük bir ihtimaldir.
İnmemiş Testis
Bebekler, anne karnında gelişimlerini sürdürürken testisleri de kasık kanalından geçerek testis torbalarına yerleşir. Ancak bazı durumlarda bebeğin testisleri olması gerekriği gibi zarlara yerleşmeyebilir. Bu durum, inmemiş testis olarak adlandırılır. İnmemiş testis hastalığında bebeğin testisleri genellikle böreğine yakın bir yere yerleşir. İnmemiş testis hastalığında genelde testislerden biri zara yerleşmemiş oluyor. Fakat her iki testisin de zara yetişmediği durumlarla nadir de olsa karşılaşılıyor.
Tedavisi
İnmemiş testis vakalarında hekimler ilk 6 ay müdahale edilmemesi gerektiği görüşündedirler. Çünkü bu süre içinde bebeğin gelişimi devam ederken, testislerin zara yerleşmesi mümkün olabiliyor. Ancak 6. aydan sonra eğer hala testisler zara inmediyse, ufak bir cerrahi işlemle zarlara yerleştirilebiliyor.
Kız Bebeklerde Görülen Anomaliler
Yapışma
Kız bebeklerde en sık görülen cinsel anomalilerin başında yapışma da denilen labial füzyon geliyor. Vajinada bulunan dudakların birbirine yapışık olması ile kendisini belli eden labial füzyon, genellikle bebeğin/çocuğun idrarını yaparken canının yanması ile fark ediliyor ve o zaman doktora başvuruluyor. Yapışma, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebiliyor. Sonradan gelişen yapışma vakalarının nedeni olarak çoğu zaman yetersiz hijyen gösteriliyor.
Tedavisi
Kız çocuklarında görülen labial füzyonda ilk olarak kremle tedavi uygulanıyor. 3-4 haftalık kremle tedavilerin yaklaşık %80'i başarılı oluyor. Fakat, tedavi başarılı olduktan sonra da 3-4 ay kadar nemlendirici kremler ile masaj yapılması gerekiyor. 3 defaya kadar tekrarlayan labial füzyonlarda krem tedavisine başvurulurken 3'den fazla tekrar eden hastalıklarda cerrahi işleme başvuruluyor.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var