Yenidoğan Bebeği Banyo Yaptırmak İçin Neler Gerekli?
Yenidoğan bebeği yıkamak özellikle ilk defa anne olanlar için büyük endişe kaynağıdır.
Yenidoğan Bebek Banyosu İçin Malzeme Listesi
Bebeğinizin doğumundan ve göbeğinin düşmesinden sonra yaptırılacak ilk banyosu özellikle ilk defa anne olanların bebeklerine zarar verebilecekleri endişesiyle gözlerini biraz korkutabilir. Ancak bebeklerini bir defa yıkadıklarında aslında korkularının ne kadar yersiz olduğunu anlarlar. Yazımızda yer alan birkaç bebek yıkama tekniği ve yenidoğan bebek banyosu için işinizi kolaylaştıracak banyo malzemeleri ile kolayca bebeğinizi yıkayabileceksiniz. İşte Yenidoğan bebek banyosu için malzeme listesi...
Bebeği Yıkamadan Önce Yapılacak Hazırlıklar
Bebeğinizi yıkamaya başlamadan önce yapacağınız ön hazırlık işinizi oldukça kolaylaştırmanın yanında ilk defa banyo yapacak bebeğinizin yıkama esnasında huysuzlaşması durumunda da elinizin ayağınıza dolaşmasını önleyecektir. Bebeği banyo yaptırmadan önce; Bebeğin yıkanacağı ortam, oda sıcaklığı, yıkama suyunun sıcaklığı ve suyun yüksekliği yapmanız gereken hazırlıkların başında gelir.
- Bebeğin Yıkanacağı Ortam; Yeni doğan bebeğinizi yıkayacağınız ortam çok önemlidir. Bu nedenle bebeğin yıkanacağı odada hava akımının (cereyan) olmaması yani pencere ve kapıların açık olamaması gerekir.
- Oda Sıcaklığı; İkinci önemli konu çocuğun banyo yapacağı odanın sıcaklığıdır. Uzmanlar bebeğin yıkanacağı odanın sıcaklığının ortalama 22-26 derece arasında olmasının ideal olduğunu söylerler.
- Yıkama Suyunun Sıcaklığı; bebeğinizi yıkarken dikkat etmeniz gereken yıkma suyunun sıcaklığıdır. Bebeğin banyo yapacağı suyun sıcaklığı en fazla 35 C ya da 37 C derece arasında olmalıdır. (banyo sıcaklığını termometre ile ölçebileceğiniz gibi dirseğinizin yanmayacak sıcaklıkta olması da ideal sıcaklıktır.) Suyun belirtilen sıcaklıktan düşük olması bebeğin üşüme, sıcak olması bebeğinizin çok hassas olan cildinin zarar görmesine neden olur. Bu nedenle banyo suyunun sıcaklığına çok dikkat etmek gerekir.
- Suyun Yüksekliği; Bebeğinizi yıkama sırasında suyu sıcaklığı kadar suyun yüksekliği de büyük önem taşır. Bu nedenle banyo suyunun çok yüksek olmaması, banyo küvetinin 3/2 si yani yaklaşık 8 cm. kadar yükseklikte olması uzmanlar tarafından ideal yükseklik olarak tavsiye edilir.
- Temiz kıyafet ve bez; bebeğinizin banyodan sonra üşümemesi için hemen giydirmeniz gerekir. Bu nedenle yıkama işlemine başlamadan önce giydireceğiniz temiz kıyafetleri ve yeni bir bezi önceden hazırlamalısınız.
- Yıkamadan önce karnı tok olmasın; Çocuk Sağlığı Uzmanları bebeğin yıkanmadan önce açken çok ağlayacağından, tokken ise, yediklerini kusma ihtimalinin artacağından dolayı en uygun banyo zamanının iki emzirme arasında olduğunu belirtirler.
Yeni Doğan Bebeğin Banyosu için Gerekli Malzeme Listesi
Bebek banyosu malzeme listesi piyasada mevcut olan tüm malzemeler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Siz önemlilik derecesine ve ihtiyaçlarınıza göre kendi listenizi oluşturabilirsiniz.
- Temiz bebek banyosu küveti ve filesi (banyo filesinin de bebeğin üşüyeceğini düşünürseniz küvetin dibine bebeğinizin üzerinden çıkardığınız çamaşırlarını koyarak yıkayabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin vücudu hem suyun içerisinde olup üşümeyecek hem de ilk aylarda suda kayganlaşan bebeğinizin tutarken elinizde kaymamasını sağlamış olursunuz.
- Küvet için ayak (şart değil banyo küvetini masa üzerine de koyabilirsiniz)
- İnce havlular veya sünger tarzda banyo minderi,
- Bebek sabunu ve bebek şampuanı (bebekler için özel üretilmiş); Bebek sabunu ve şampuanın banyoda kullanılması bazen bebek cildini kurutabilir. Bu nedenle bebeğinizi eğer her gün yıkıyorsanız ürünleri günaşırı kullanmanızda fayda var.
- Yumuşak bir bez veya yumuşak yıkama süngeri (renkleri bebeğinizin banyosunu zevkli hale getirecek sevimli desenleri olan)
- Banyo termometresi (banyo süresinde su ısısını kontrol altında tutmak için)
- Bornoz, başlıklı havlu; 2 adet, banyo havlusu yüzde 100 pamuklu olanlardan) Yenidoğan bebeğinizin ilk banyosunda bornoz giydirmeniz zor olacağından ucu başlıklı havluları ilk aylarda kullanmanız size kolaylık sağlayacaktır.
- Yumuşak bir bebek havlusu,
- Alt değiştirme banyo aparatı,
- Temiz bez ve pamuklu giysiler,
- Pişik kremi,
- Pamuk topları.
- Banyo sonrası nemlendirici krem (Bebeklerin cildi genellikle çabuk kurur bu nedenle her banyo sonrasında bebekler için özel olarak üretilmiş nemlendiricileri kullanmanızda fayda vardır. Bu nemlendiricinin bebeğe masaj yaparak sürülmesi aynı zamanda bebekle anne arasındaki bağı güçlendirir.
- Tarak ya da yumuşak saç fırçası,
- Banyo tası,
Tek Başına ve Yardımcı İle Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanır? Bebeğe Banyo Yaptırmanın Püf Noktası ile ilgili detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var