Vejetaryen Gebelerde Beslenme
Vejeteryan hamilelerin nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili merak edinlenlerin hepsi yazımızda.
Vejetaryen Gebelerde Beslenme
Gebe olmanız hayatınız boyunca pek çok değişiklik yapmanız için güzel bir neden sunar size. Bu değişikliklerin en önemlisini de beslenme alışkanlığınız alır. Karnınızda sizinle birlikte büyüyen bir canlıya hayat veriyor olmak, gelişiminin sizin sağlıklı beslenmenizle doğrudan ilişkili olması büyük bir sorumluluktur.
Vejetaryenler et tüketmediğinden beslenme programlarında diğer kişilere göre daha fazla sebze ve meyve yer alır.
Bu ürünlerdeki yüksek lif oranı anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak hamilelik döneminde enerji ve protein tüketimi başta olmak üzere vücut her zamankinden daha iyi bir beslenme şekline ihtiyaç duyar. Protein bakımından zengin beslenmemek bazı kayıplara yol açabilir. Bu nedenle de annenin et ürünlerinden alamadığı yararlı mineral ve vitaminlere eşdeğer takviye alması gereklidir. Ancak buradaki en önemli noktalardan birisi beslenme programınızı doktorunuzun oluşturması ve düzenli takibinin yapılması.
Vejetaryen Anne Adayları Nasıl Beslenmeli?
Vejetaryen anne adaylarının beslenme şekli nedeniyle sıklıkla görülen B12 vitamini eksikliği, anne adayının ve bebeğinin sağlığı açısından büyük bir eksikliktir. B12 vitamini eksikliği durumunda doğumsal anomaliler, DNA sentezinin olması gerektiği gibi yapılamaması, sinir sisteminde bazı sağlık sorunları gibi problemler ortaya çıkarabilir.
Vejetaryen beslenme nedeniyle et yiyemeyen anne adayları, et yerine kuru baklagillere ve yumurta tüketimine ağırlık vermelidir.
Çay ve kahveyi, yemekten hemen sonra tüketmemek ve araya en azından 1-2 saat koymak da anne adayı için oldukça faydalıdır. Her öğünde, C vitaminince zengin, taze sebze ve meyvelerden tüketmek, anne adayı ve bebeğin bağışıklık sistemi açısından büyük fayda sağlayacaktır. Beyaz ekmek yerine esmer ekmek, pirinç yerine ise bulguru tüketmek de önemli. Et ve etin türevi ürünler kolesterol ve katı yağ açısından zengin gıdalardır ve bu ürünlerin tüketilmemesi bebek için ileride oluşabilecek kalp rahatsızlıkları riskini oldukça düşürecektir. Bunun yerine lif açısından yoğun gıdalarla, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme anne adaylarının gebeliklerinde sıkça karşılaştığı kabızlık sorununu da ortadan kaldırabilmektedir.
Vejetaryen beslenme tarzında posalı yiyecekler çokça tüketildiğinden anne adayının gebelik şekerine yakalanma riski de diğer anne adaylarına oranla daha düşüktür.
Temel bir besin maddesi olan proteinin vücuda belli oranlarda alınması gerekmektedir. Vejetaryen beslenen gebelerde B12 vitaminin eksik olmasından dolayı bebekte bazı sinir sistemi hastalıkları, doğumsal anomaliler ve nörolojik sorunlar görülebilir. Bu nedenle doktorunuzla görüşerek gerekirse vitamin takviyesi alınabilir.
Meyve ve sebzeyle genel beslenmesini oluşturan bu tür anne adaylarının dikkat etmesi gereken bir diğer konuda tüketilen yiyeceklerin yanında gazlı içecekler, kahve ve çay gibi meşrubatların tüketilmemesidir.
Çünkü bu tarz içecekler bu besinlerin demir içeriklerini ve vitamin değerlerini düşürmektedir. Yeşil sebzelerde bol miktarda bulunan folik asitin tüketilmesi bu tür beslenmenin en önemli yararlarından biridir. Çünkü folik asitin yetersiz olması nöral tüplerin kapanmasına ve bebeklerde defektlerin oluşmasına neden olabilir. Demir, magnezyum ve çinkonun da yetersiz alınması yine bebekte bazı olumsuzlara neden olabilir. Gebelik dönemi normal döneme göre enerjinin daha da ihtiyaç duyulduğu bir dönemdir. Düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya getirmemek için gebelerin enerji miktarını artırmaları gerekmektedir. Bu tür gebeliklerde vücudun dengeli ve yeterli besin alındığında emin olunmalıdır. Bu nedenle özellikle gebelik döneminde her türlü besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var