Üzüm Gebelik Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Üzüm Gebelik Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
03 Mayıs 2024

Bu yazımızda üzüm gebelik belirtileri, nedenleri ve tedavisinden bahsettik.

Üzüm gebelik, spermin yumurtayı döllemesi sırasında meydana gelen genetik bir hatadan kaynaklanır. Gebeliğin nadir bir komplikasyonu olan üzüm gebelik, tıpta molar gebelik olarak adlandırılır. Bu tip gebeliklerde embriyonun yaşama şansı olmadığından genellikle cerrahi olarak rahimde gelişen doku çıkarılır. Bazen de rahim kasılmasını sağlayacak ilaçlar ile dokunun düşmesi sağlanır. Hangi tedavinin uygulanacağına ise hastaya özel hekim karar verir. En önemli belirtisi vajinal kanama ve anormal seviyede yüksek HCG değerleri olan üzüm gebelik, ultrason ve kan testi ile kolayca teşhis edilebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda üzüm gebelik belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Üzüm Gebelik Nedir?

Üzüm gebelik, trofoblast adı verilen hücrelerin olağandışı büyümesiyle gerçekleşen bir komplikasyondur. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesi esnasında meydana gelen genetik bir hatadan dolayı gelişen üzüm gebeliği tam ve kısmi olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Tam molar gebeliklerde sperm boş bir yumurtayı döllediği için embriyo gelişmez. Plasenta dokusu büyür ancak anormaldir ve sıvı dolu kistler içerir. Ortaya çıkan bu doku hamilelik hormonu olan HCG’yi üretebileceğinden kişi test sonucu pozitif çıkabilir ve kişide gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Kısmi mol gebelikler ise iki spermin bir yumurtayı döllemesi sonucu gelişir. Bu durumda büyüyen embriyoda fazladan bir kromozom seti ortaya çıkar. Embriyo gelişmeye başlayabilir ancak hayatta kalması mümkün değildir.

Üzüm Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Molar gebelik herkeste aynı semptomlara neden olmayabilir. En yaygın üzüm gebelik belirtileri ise şu şekildedir:

  • Gebeliğin ilk 3 ayında vajinal kanama
  • Şiddetli mide bulantısı ve kusma
  • Vajinadan üzüm benzeri kistler gelmesi
  • Anormal derecede yüksek HCG seviyesi
  • Preeklampsi
  • Karın şişliği
  • Anemi

Üzüm Gebelik Neden Olur?

Üzüm gebelikler, yumurtanın sperm tarafından döllenmesi sırasında meydana gelen genetik hatalardan kaynaklanır. Normal bir hamilelikte embriyo, her ebeveynden bir set kromozom (23) alarak toplam 46 kromozoma sahip olur. Molar, yani üzüm gebelikler ise kromozom dengesizliği içerir. Tam molar gebelikte yumurtada kromozom yoktur ve embriyo yalnızca spermden 23 kromozom alır. Kısmi molar gebeliklerde ise yumurta iki adet sperm tarafından döllenir ve bu durum 69 kromozoma sahip olmasıyla sonuçlanır. Buradan da anlaşılacağı üzere üzüm gebeliğin esas nedeni, yumurtanın sperm tarafından döllenmesi esnasında meydana gelen genetik hatadır.

Üzüm Gebelik Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Üzüm Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Üzüm gebelikler genellikle hamileliğin ilk aylarında tespit edilir. Ultrason muayenesinde plasenta yerine sıvı dolu kesecikler görünür. Bununla birlikte kan testi de tanıyı doğrulamak için oldukça önemlidir. Zira üzüm gebeliklerde HCG değeri anormal şekilde yüksek çıkar. Ultrason muayenesi ile birlikte kan örneğinden bakılan HCG seviyeleri, üzüm gebelik teşhisi koymak için yeterlidir.

Üzüm Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üzüm gebelik tedavisi genellikle gebeliğin sonlandırılması ve rahimdeki anormal dokunun çıkarılmasını içerir. Bunun için de en sık başvurulan yöntem dilatasyon ve küretajdır. Bu işlem esnasında rahim ağzı genişletilir ve küret adı verilen aletle rahim içindeki doku temizlenir. Operasyon genellikle genel anestezi altında gerçekleştirildiğinden herhangi bir ağrı veya acı hissedilmemektedir. Cerrahinin yanı sıra bazı uygun kişilerde medikal tedavi de denenebilir. Bu tedavide rahmin kasılmasını sağlayacak ilaçlar kullanılarak rahim içindeki anormal dokunun dışarıya atılması sağlanır. Çok nadir durumlarda ise histerektomi yapılabilmektedir. Hangi tedavinin uygulanacağına, hastaya özel değerlendirme sonrası hekim karar verecektir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenmeli?

Kimlerin Molar Gebelik Yaşama Olasılığı Fazladır?

Yapılan çalışmalar, aşağıdaki grupların molar gebelik yaşama ihtimalinin daha fazla olduğunu gösteriyor:

  • Asya kökenli olmak
  • 2 veya üzerinde düşük öyküsü
  • 20 yaşından küçük olmak
  • Üzüm gebelik geçmişi
  • 40 yaşından büyük olmak

Üzüm Gebeliğin Komplikasyonları Nelerdir?

Üzüm gebelik tedavi edilebilir bir durum olsa da bazı komplikasyonlara yol açabilir. Örneğin bazen cerrahi tedaviden veya düşükten sonra üzüm gebelik dokusunun bir kısmı rahimde kalabilir. Böylesi bir tabloda anormal hücreler rahmin etrafındaki kas tabakasına doğru büyüyebilir. Çok daha nadir durumlarda ise üzüm gebelik koryokarsinom adı verilen bir kanser türüne yol açabilir. Rahimde oluşan koryokarsinom vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedaviler gerektirebilir. Üzüm gebeliğin diğer potansiyel komplikasyonları ise şu şekildedir:

  • Kanın enfeksiyonu (sepsis)
  • Rahim enfeksiyonu
  • Preeklampsi
  • Şok

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Parsiyel Mol Gebelik Nedir?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.