İşte Hamileliğin İlk İşaretleri!

İşte Hamileliğin İlk İşaretleri!
06 Ekim 2020

Hamile olduğundan şüphelenen her kadın, gebeliğin erken belirtilerini merak eder.

Hamilelikle birlikte kadın vücudunda pek çok değişim yaşanır. Bu değişimler aslında hamilelik belirtileri olarak da adlandırılır. Her kadında hamilelik belirtileri aynı zamanda ve şekilde oluşmayabilir. Haliyle; hamileliğin ilk belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ama gebe olduğundan şüphelenen her kadın, erken hamilelik belirtileri ile alakalı araştırmalar yapar. Fakat yukarıda da değindiğimiz gibi erken gebelik belirtileri her kadında aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Hormon salınımı, embriyonun rahme tutunması ya da rahmin büyümesi gibi pek çok faktöre göre oluşan bu semptomlar, gebelik haftasına göre de değişiklik gösterir. Aynı zamanda, birazdan bahsedeceğimiz en erken hamilelik belirtileri arasında göğüslerin büyümesi ve hassaslaşması gibi semptomlar da bulunuyor. Ancak bu semptomlar menstrüasyon döneminde de görüldüğü için kesin hamilelik belirtisi olarak değerlendirilemiyor. Hamileliğin ilk belirtileri kan düzeyinde artan progesteron ve östrojen hormonlarıdır. Bu nedenle kesin gebelik tanısı için kan testi yaptırılması gerekir. Sizler için hazırladığımız bu makalede en erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar sorusuna yanıt vermeden önce, erken gebelik belirtileri nelerdir sorusunu inceleyeceğiz.

En Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Yaklaşık 40 hafta süren gebelik sürecinin başlangıcı, son adet tarihinin ilk günü olarak kabul edilir. Bu nedenle hamilelik belirtileri ilk hafta içinde hissedilemez. Hamileliğin bu şekilde hesaplanmasının esas sebebi, kadın üreme hücresi olan yumurta ile spermin ne zaman döllendiğinin tam olarak bilinememesidir. Dolayısıyla gebeliğin ilk haftaları, aslında kadın vücudunun kendisini gebelik için hazırladığı bir dönem olarak düşünülebilir. Adet döngüsü, beyinde yer alan hipolatamus bölgesinin yine beyindeki hipofiz bezini hormonlar ile uyarmasıyla başlar. Uyarılan hipofiz bezi, FSH ve LH hormonlarını salgılar. Bu hormonların kana karışmasıyla beraber yumurtalık gibi gerekli organlar da uyarılmış olur. Böylece yumurtalık rezervinde bulunan yumurta foliküllerinin bir kısmı olgunlaşır ve ardından çatlar. Folikül tarafından salınımı üstlenilen östrojen hormonu ise rahmi harekete geçirerek rahim duvarının kalınlaşmasını sağlar. Folikül adlı kesecikten çıkıp follop tüplerine bırakılan ve rahme doğru ilerleyen yumurta, ortalama 24 saat canlı kalabilir. Bu süre içerisinde sperm ile buluşmazsa, östrojen seviyesi azalır, progesteron miktarı artar. Fakat bu süreçte canlı sperm varsa, döllenme sağlanır ve embriyo oluşur. Embriyo, döllenmeden sonraki 6 – 12 gün içinde rahme tutunur ve böylece hamilelik süreci başlar. Tam da bu esnada en erken hamilelik belirtileri gözlemlenebilir. Örneğin her kadında olmasa da implantasyon kanaması olarak bilinen ve lekelenme şeklinde gerçekleşen yerleşme kanaması görülebilir. İmplantasyon kanamasını takip eden süreçte adet gecikmesi görülür.  Kan düzeyinde yükselen östrojen seviyesi de erken hamilelik belirtileri arasında yer alır. En erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar sorusu bu şekilde yanıtlanırken, hormonal dengenin değişmesine bağlı olarak göğüslerde hassasiyet oluşabilir. Aynı şekilde kişi kendisini yorgun ve halsiz hissedebilir.

İşte Hamileliğin İlk İşaretleri!

Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

En erken hamilelik belirtileri, adetin gecikmesiyle başlar. Bu dönemde kasık bölgesinde adet ağrısına benzer ağrılar hissedilebilir. Bazı kadınlar implantasyon, yani yerleşme kanaması olabilir. Bu kanama, bebeğin rahme tutunmaya çalıştığı esnada gerçekleşir. Adet kanaması gibi yoğun değildir, daha çok lekelenme şeklinde görülür. Fakat implantasyon kanamasının her kadında gerçekleşmeyebileceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte, erken gebelik belirtileri arasında mide bulantısı da vardır. Hormonal değişimlere bağlı olarak gelişen mide bulantısına, baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler de eklenebilir. Ayrıca hamileliğin erken dönemlerinde, yine hormonal dengenin değişmesine bağlı olarak göğüs hassasiyeti ve yorgunluk gibi semptomlar da hissedilebilir. Ancak bu semptomların çoğu yüzde yüz hamilelik belirtileri olarak değerlendirilmemelidir. Zira bu belirtilerin bazıları adet öncesi dönemde hissedilebilir veya başka rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Hamilelik şüphesi olduğunda yapılacak en doğru şey, bir sağlık kuruluşuna başvurup kan testi yaptırmaktır.

En iyi gebelik testi markaları!

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin kesin olarak anlaşılabilmesi için ilişkinin üzerinden ortalama 2 hafta kadar bir süre geçmiş olmalıdır. Çünkü 14. gün ve sonrasında yapılan Beta HCG testi ile kişinin hamile olup olmadığı kesin bir şekilde öğrenilebilir. Kadın yumurtasının erkek üreme hücresi olan sperm ile döllenmesinin ardından hamilelik süreci başlamış olur. Hamileliğin başlamasıyla birlikte kadınlar bir takım belirtiler hissedebilir. Ancak bu belirtilerin her kadında aynı şiddette ve yoğunlukta hissedilmediği unutulmamalıdır. İşte, en belirgin hamilelik belirtileri…

1. Lekelenme ve Akıntı: Hamileliğin erken dönemlerinde lekelenme şeklinde kanama olabilir. Embriyonun rahme tutunmaya çalışması sebebiyle oluşan bu kanama, adet kanaması gibi uzun ve yoğun bir kanama değildir. Ancak hamilelik döneminde her kanama bunun kadar masum değildir. Bu sebeple kanama görülür görülmez doktora başvurmak sağlıklı olacaktır. İmplantasyon kanaması da denilen bu kanama, hamilelerin yaklaşık %25’inde gerçekleşir, her hamile kadında olmayabilir.

2. Memelerde Hassasiyet: Hormonal değişimler, memelerde ağrı ve hassasiyete sebep olabilir. Aynı şekilde meme ucunda koyulaşma da görülebilir. Memelere doğru artan kan akışı ve hormonlar, memelerin büyümesine sebep olur. Ayrıca meme ucunda mavi damarlar belirginleşebilir ve kan akışına bağlı olarak karıncalanmalar görülebilir.

3. Koku Hassasiyeti: Hamileliğin en bilinen belirtilerinden biri olan koku hassasiyeti, annelerin en sevdiği yiyecekten soğumasına bile sebep olabilir. Ya da parfüm kokuları anneler için bu dönemde çekilmez olabilir.

4. Sık İdrara Çıkma İsteği: Döllenme gerçekleştikten 2 – 3 hafta sonra annede sık idrara çıkma isteği oluşabilir. Bunun sebebi de hormonal değişimlerdir. Bebek büyüdükçe rahim mesaneyi sıkıştıracağından, idrara çıkma isteği daha da artabilir. İdrar sırasında yanma ve ağrı şikâyetleri yoksa bu durum normal karşılanır.

5. Baş Ağrısı/Dönmesi: Gebeliğin ilk 3 ayında karşılaşılan bir diğer belirti de baş ağrısıdır. Özellikle migreni olan anneler baş ağrısından dert yanar. Genellikle hormonal sebeplere bağlı gelişir ancak çok kaygılı ve stresli olan anne adaylarında da baş ağrısı yoğun yaşanır. Yaşanan hormonal değişim baş dönmesine de sebep olabilir.

6. Mide Bulantısı: Neredeyse her hamilede görülen bir diğer belirti de bulantıdır. Bu bulantılar zaman zaman kusmaya da sebep olabilir. Sebebi ise tamamen beta HCG ve östrojen hormonunun artmasıdır. İlk aylarda görülen bulantıların 3. aydan sonra geçmesi beklenir.

7. Mide Ekşimesi: Rahmin büyümesiyle beraber iç organlar sıkışmaya başlar. Bu da midenin sıkışmasıyla birlikte ekşime hissine sebep olabilir.

8. Vücut Sıcaklığında Artış: Hamilelik döneminde hormon artışına bağlı olarak anne adaylarının vücut sıcaklığında 1 derecelik artış meydana gelebilir.

İşte Hamileliğin İlk İşaretleri!

Hamilelik Kanda Veya İdrar Testinde Ne Zaman Belli Olur?

Adeti geciken veya gebelikten şüphelenen neredeyse her kadın, ilk önce evde yapılan gebelik testi kitlerine başvurur. Eğer sonuç pozitif ise bir sağlık kuruluşuna başvurularak kan testi yaptırılır. Fakat hamilelik önce kanda belli olan ve kısa bir süre sonra da idrarda tespit edilebilen bir durumdur. Dolayısıyla gebeliğin erken döneminde yapılan idrar testlerinde yanılma payı bulunur. Korunmasız cinse ilişki sonrası yumurtanın sperm hücresi tarafından döllenmesi sonucu oluşan embriyo, anne rahmine yerleştiği anda gebelik başlar. Bunun ardından anne adayında beta HCG hormonu salgılanır. Embriyo oluştuktan ve rahme yerleştikten sonra, en erken 4. günde kan testi ile gebelik durumu öğrenilebilir. Beta HCG 5 ml ve üzeri ise hamilelik teşhisi koyulabilir. Evde yapılan idrar testleri ise embriyo rahme yerleştikten 10 gün sonra güvenli sonuçlar vermektedir. İdrar testlerinde zaman ilerledikçe testin güvenilirlik oranı artmaktadır.

Hamilelik testte ne zaman çıkar?

Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılabilir?

Erken gebelik testleri,  evde idrar örneği ile yapılan hamilelik testi çeşitlerinden biridir. Diğer testlerden farkı, diğer hamilelik testlerinden çok daha önce yapılması ve hızlı sonuç alınmasıdır. Erken gebelik testleri, tahmini regl başlangıç tarihinden 1 hafta önce yapılır. Ancak hamile olduğunu düşünen veya erken hamilelik belirtileri hisseden kadınlar, cinsel ilişkiden bir hafta sonra da yapabilir. Fakat şunu belirtmek gerekir ki, hamilelik için en net sonuç hastanede yapılan kan testleri ile alınmaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.