Testler Hayat Kurtarır!

Testler Hayat Kurtarır!
27 Ekim 2016

Dokuz aylık süreçte hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için yaptırmanız gereken testler bulunuyor. Bunlar, Koryon Villus biyopsisi, Prenatal erken tanı testleri, Üçlü ve ikili tarama Testi, Jinekolojik Ultrasonografi, laboratuvar incelemeleri, Smear testi, Jinekolojik ve genel muayene.

Testler Hayat Kurtarır!

Dokuz aylık süreçte hem kendi hem de miniğinizin sağlığı için bazı önemli testleri yaptırmanız gerekir. Bunları ihmal etmeyin! Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yard. Doç. Dr. Suat Süphan Erşahin gebelik dönemi testlerine dikkat çekiyor...

Genel muayene

Kronik hastalıkların (hipertansiyon, diabet, epilepsi gibi), jinekolojik hastalıkların (miyom, over kisti, enfeksiyonlar gibi), önceki gebeliklere ait durumların (düşük, anomalili doğum, önceki gebeliklerde yaşanan normal dışı durumlar), beslenme alışkanlıklarının, yaşam tarzının (sigara-alkol kullanımı, çalışma hayatı, uyku ve dinlenme alışkanlıkları, egzersiz alışkanlıkları) değerlendirilmesi gerekir.

Jinekolojik muayene

Risk teşkil edebilecek enfeksiyon, kitle (over kisti, miyom gibi) gibi durumların ortaya çıkarılması, genel muayene ile gebelikte risk teşkil edebilecek durumların ortaya çıkarılması (organlarda işlev bozuklukları, kilo özellikleri, genel bedensel özellikler) için mutlaka yapılması gerekir.

Smear testi

Kadın hastalıklarında Smear Testi Taraması rahim ağzının taranması ve malin hastalıklarının saptanması için yapılır. Son bir yıl içinde eğer yapılmadıysa yapılması gerekir.

Laboratuvar incelemeleri

Tam idrar testi ve idrar kültürü testi yapılmalıdır. Bilmiyorlarsa anne ve baba adayının kan grupları, toksoplazma paraziti ve kızamıkçık virüsü enfeksiyonlarının önceden geçirilip geçirilmediğinin araştırılması gerekmektedir. Açlık kan şekeri ölçümü, böbrek işlevlerini değerlendirmek için kanda BUN ve kreatinin seviyelerinin ölçümü, tiroid bezinin işleyişinin değerlendirilmesi amacıyla TSH ölçümü yapılmalıdır.

Jinekolojik ultrasonografi

Günümüzde ultrason değerlendirmelerinin jinekolojik muayenede çok önemli bir yeri vardır. Jinekolojik ultrason ile alt karın organları, özellikle de rahim, yumurtalıklar ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Genel kadın doğum muayenelerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

İkili taraması testi

Gebeliğin ilk üç ayında başvurulan ikili tarama testi; gebeliğin 11 ila 14. haftası arasında yapılır. En sık görülen kromozom hastalıkları Trizomi 21 (Down sendromu) ve diğer trizomiler 13 ve 18’in ön tanısı yani taraması için yapılan testlerdir. İkili test her gebeye yapılmaktadır. Bu testte anne karnında serbest beta hCG ve PAP-A diye iki hormon ölçülmekte ve ultrasonda ölçülen bebeğin ense kalınlığı ile karşılaştırılmaktadır. Bulgular bir risk (ihtimal) vermektedir. Eğer verilen bu ihtimali değer (risk değeri) 1/ 250’nin üzerinde ise tarama pozitif denmektedir. Tarama testleri ve ikili test asla ve asla bebekte hastalık, sakatlık  “var” veya “yok” demez. İhtimal az veya çok der. İkili test, tarama testi olduğundan, pozitif çıktığında yani ihtimal kabul edilebilir değerin üzerinde çıktığında bu gebelere kesin tanı testi olan amniosentez önerilir.

Üçlü tarama testi

3’lü ve 4’lü testler artık yapılmıyor. 3’lü ve 4’lü testler sadece eğer geç kalmışsa hasta yani 2’li test zamanını geçirmişse o zaman yapılır. Bu testin sonuçlarına göre bebeğin en sık görülen kromozomal hastalık olan Down sendromu olma ihtimali hesaplanır.

Prenatal erken tanı testleri

Bu testler 9. haftadan sonra her zaman yapılabilir. Eğer 2’li test olumsuz çıktıysa yapılır. 2’li test eğer riskli çıktıysa ya amniyosentez ya da erken prenetal test yaptırılır. İkisinin de yüzdesi aynıdır, %99 oranında olumlu sonuç verir. Prenetal test sadece kandan yapılıyor. Ama amniyosentez invaziv girişimle hastanın amniyomagnez su alınarak yapılır. Bunun için cerrahi bir işlem gereklidir. Prenatal test, sadece kandan yapıldığı için daha avantajlıdır. Hasta 9. haftadan itibaren her zaman yaptırabilir.

Koryon Villus biyopsisi

Koryon villus biyopsisi, amniyosenteze benzer. Bu da 9 ve 11. haftalarda yaptırılır. Hatta 14.haftaya kadar yapılan bir testtir. Bu testlerin önemi yüksektir. Çünkü bebeğin ilerde olabilecek bir beyin fonksiyonu ya da beyinde bir sorun bebeğin gelişiminde bir sorun oluşabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.