Suni Sancıyla Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?

Suni Sancıyla Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?
06 Kasım 2017

Suni sancı; anne karnında kalma süresini doldurmuş olan bebeğin doğumuyla ilgili herhangi bir belirtinin olmaması durumunda, anne adayına dışarıdan verilen ilaçla sancı oluşturulması ve doğumun gerçekleşmesini sağlamak olarak tanımlanır.

Suni Sancı Nedir?

Suni Sancı nedir sorusu, anne adaylarının cevabını en çok merak ettikleri sorular arasında yer alır. Suni sancı diğer bir ifadeyle doğum indüksiyonu, en basit tanımıyla anne karnında miadını doldurmuş bebeğin doğumuyla ilgili herhangi bir belirtinin olmaması durumunda, anne adayına dışarıdan verilen ilaçla sancı oluşturulması ve doğumun başlaması olarak tanımlanır. Bunun dışında bazı hamilelerin doğum yapabilmek için yeteri kadar sancı çekemedikleri durumlarda da suni sancı verilir. Doğum indüksiyonun (suni sancı ile doğum) kullanılması bebeğe ya da anneye herhangi bir zarar vermemektedir. Peki, Doğum için suni  sancı hangi durumlarda ve gebeliğin kaçıncı haftasında verilir?  

Doğumda Suni Sancının Verilme Nedeni

Suni sancının (Doğum indüksiyonu) kullanılması anneye ya da bebeğe bir zarar vermemektedir. Bu yöntemin uygulanış şeklinin maliyetinin düşük ve basit olması açısından ülkemizde sıklıkla kullanılır. Bu yöntemin uygulanmasındaki temel olan iki amaç ,doğumu başlatabilmek ya da başlamış olan doğuma yardımcı olup doğumun daha çabuk sonlandırılmasına yardım etmektir. Genelde sıvı bir şekilde hastaya oksitosin ilacı ile takviye edilen yöntem, her doğumda kullanılmaz  ve sadece gerekli görüldüğü zaman, gerektiği kadar verilir.   

Suni Sancıyla Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?    

Suni Sancının Doğum İçin Verileceği Gebelik Haftası

Suni sancı yani doğum indiksiyonun anne adayına verilmesi, sıvı bir şekilde serum yoluyla oksitosin ilacıyla gerçekleşir. Anne adayının rahim kasılmasını artıran bir hormon olan oksitosinin bir başka kullanım alanı da doğumdan sonra oluşabilecek kan kaybının önlenmesi amacıyla kullanılmasıdır. Suni sancı rahim ağzının incelip açılmasını sağlamak için verilirken, anne ya da bebeğin sağlığının risk altında olduğu durumlara suni sancı verilerek doğum başlatılır. Suni sancının verilip verilmeyeceği, gebeliğin süresi ve rahim ağzının durumuna ve başka faktörlere bağlıdır. Herhangi bir sorun olmadığı süresince gebeliğin 39. haftasından önce suni sancı verilmez. Suni sancı verilmesi için aşağıdaki nedenlerden en az birinin mevcut olması gerekir;

- Günün geçmemesi için gebeliğin 42. Haftadan büyük - 41. Hafta dolduğunda,

- Gebelik nedeniyle yüksek tansiyon mevcutsa,

- Anneye ya da bebeğe zarar verebilecek sağlık sorunu mevcutsa,

- Rahimde enfeksiyon varsa,

- Bebeğin doğumundan önce plesantanın rahim iç duvarından ayrılmaya başlaması,

- Suyun erken gelmesi.

Hangi Durumlarda Doğum İçin Suni Sancı Verilir?

Gebeliğin sonlanmasının istenildiği erken durumlarda rahim kasılmaları kendiliğinden başlamayacağı için suni sancı verme yoluna gidilebilir. Hamileliğin süresinin geçmesi (zaman aşımı) ya da miyat dolması adı verilen, beklenilen sürenin dolmasına rağmen doğumun başlamadığı durumlarda da suni sancı uygulanabilir.

Suni Sancı Yöntemi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Suni sancının doğum anında kullanıldığı durumlar ve rahatsızlıklar;  

- Bebeğin anne karnındaki zamanını (miadını) doldurmuş olması,

- Bebeğin gelişiminde sorun yaşanması,

- Anne rahminde görülen enfeksiyonel hastalıklar,

- Annenin tansiyon hastası olması,

- Doğumun gerçekleşmesi için gerekli olan suyun erken zaman da gelmiş olması,

- Bebeğin anne karnında hayatını yitirmesi,

- Dekolmen plasenta

- Annede bazı genetik hastalıkların olması gibi faktörlerde suni sancı (doğum indüksiyonu) kullanılır.

  Suni Sancıyla Doğum Hangi Durumlarda Yapılır?  

Suni Sancının Verilmemesi Gereken - Zararlı Bulunan Durumlar

Suni sancının verilmemesi gereken bazı sakıncalı durumlar vardır. Bu durumlar ise şu şekilde sıralanır;

- Bebeğin rahimde duruşunun yan olması,

- Plasente previa (Türkçe ismiyle önde gelen plasenta, bebeğin anneyle arasındaki ilişkiyi sağlayan plasentanın, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani servikse daha yakın olması durumu olarak tanımlanır.)

- Bebeğin başının normalinden daha büyük olması,

- Bebeğin kilosunun fazla olması,

- Anne adayının doğum öncesinde rahim yırtılması (uterin insizyon) içeren bir operasyon geçirmiş olması,

Suni Sancı Verilen Anne Adayı Doğum Esnasında  Acı Hisseder mi? 

Suni sancı verilen her kadında olması beklenilen bir sonuç değildir. Bazı anne adayları suni sancı verildiği halde acı hissetmeyebilirler, bazı anne adayları ise suni sancısız bir doğumda acı hissedebilir.

Suni Sancının Yan Etkileri ve Riskleri

Suni sancıyla yapılan doğumlarda ne anneye ne bebeğe yan etkisi olmadığı, doğum indüksiyonu kullanımının takip edildiği ve kullanma alanının doğru olduğu sürece herhangi bir sorundan söz edilemeyeceğini belirten uzmanlar, anne adayına sıvı bir şekilde serum yardımıyla verilen oksitosin rahimde kasılmaları yaptığı bu sayede de doğum sürecinin hızlandığını ifade ederler. Bunun dışında oksitosinin bazı yan etkileri olabilir;

- Taşsistol ve hiperstimülasyon

- Hızlı doğum (partus precipitatus)

- Hipotansiyon (İntravenöz bolus olarak verildiğinde)

- Fetal distres (Bebeğin sıkıntıya düşme hali)

- Yüksek dozda uygulanırsa anti-diüretik etki gösterebilir

- Başarısız indüksiyon

- Hiponatremi (sodyumdan fakir sıvılarla verilirse)

- Bebekte yenidoğan döneminde bilirubinin değerinin yükselttiğini ifade eden araştırmalar vardır ancak bazı araştırmalarda bunu gösterilememiştir.

- Uygun olmayan serviks (rahim ağzı) halinde uygulanırsa özellikle ilk gebeliklerde sezaryen oranında artışa neden olabilir.

Suni Sancı İle Doğum Ne Kadar Sürer?

Suni sancı ile normal doğumun kaç saat süreceği kaçıncı doğum olduğuna, hastaneye başvuru anında rahim açıklığının kaç santim olduğuna ve diğer bir pek çok faktöre göre değişebilir. Mesela, hastaneye 5-6 cm rahim açıklığıyla başvurmuş bir gebenin 2. doğumu ise suni sancını verilmesi sonrasında 1 saat içerisinde bile doğurabilir. Hastaneye başvurduğunda 1-2 santimetre açılması olan bir hastanın ilk doğumu ise, suni sancı başlansa bile 5-10 saatten fazla sürebilir.  

Suni Sancı ile Normal Sancı Arasındaki En Önemli Fark ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.