Risksiz Bir Hamilelik İçin Bilmeniz Gerekenler
Sağlıklı ve risksiz bir hamilelik için alabileceğiniz önlemler makalemizde....
Risksiz Bir Hamilelik İçin Bilmeniz Gerekenler
Her hamile kadının dileği, gebeliğini sağlıklı bir şekilde sürdürüp, minik yavrusunu sorunsuz bir şekilde kucağına almaktır. Bu süreçte, kimi zaman elimizde olmayan nedenlerden kaynaklanan rahatsızlıklar yaşayabiliyoruz. Ancak yaşadığımız problemlerin bazılarına ise göz göre göre davetiye çıkartabiliyoruz. Biz de buradan yola çıkarak, risksiz bir hamilelik için alabileceğiniz bazı önlemleri derledik.
1)Folik Asiti İhmâl Etmeyin
Hamilelik planlayan kadınların, yaklaşık 1,5 ay öncesinde folik asit desteğine başlaması öneriliyor. Bunun nedeni, folik asit eksikliğinin bebekte omurga açıklığı gibi ciddi hastalıklara sebebiyet vermesidir. Yapılan onlarca bilimsel araştırma, gebelik dönemi ve öncesinde kullanılan folik asit desteğinin sakatlık oranını azalttığını ortaya koymuştur.
*Folik asit içeren besinler için buraya tıklayabilirsiniz.
2)Çalışma Şartlarınızı İyileştirin
Risksiz ve sağlıklı bir gebeliğin diğer koşulu ise çalışan kadınların çalışma koşullarını düzeltmesidir. Bebeğinizin veya sizin zarar göreceğiniz gazlar veya zararlı kimyasallardan uzak durun, enfeksiyon riskini azaltın veya yüksek gerilim ve radyoaktiviteye maruz kalmayın. Gerekiyorsa çalışma saatlerinizde iyileştirme isteyin.
3)Ne Zayıf Ne Şişman
Hamilelik planlıyor ancak kilonuz fazla ise öncesinde kilo vermeye çalışın. Fazla kilo anne adayında yüksek tansiyon ve şeker riskini arttırır. Zayıf anne adayları ise erken doğum ve düşük açısından risk altındadır. Beden kitle indeksine göre (kilonuz bölü boyunuzun cm cinsinden karesi) 18’in altı zayıf, 27’nin üstü şişman olarak değerlendirilir.
Beden kitle indeksinizi hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz.
4)Mevcut Hastalıklarınızı Tedavi Ettirin
Tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlığınız varsa mutlaka gebelik öncesinde tedavi ettirmelisiniz. Özellikle tiroid, şeker veya tansiyon gibi rahatsızlıklarda dikkatli olunması gerekir. Anne ve baba adayında kan uyuşmazlığı varsa, bunun da önceden bilinmesi gerekir. Buna göre doktorunuz gebelik sürecinde tüm önlemleri alıp, sağlıklı bir gebelik için gerekli koşulları oluşturabilir.
5)Myom ve Kistlere Dikkat
Rahimde myom varsa, gebelik döneminde bu myom büyüyüp ağrılara sebep olabilir. Yumurtalık kistleri ise dönerek burkulma veya çatlama gibi acil operasyon gerektiren durumlara neden olabilmektedir. Dolayısıyla gebelik öncesinde myom ve kistler değerlendirilmeli, riskli görülürse gebelik öncesinde çıkarılması düşünülebilir.
6)18 Yaş Altı ve 35 Yaş Üstü Gebeler Daha Dikkatli Olmalı
18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebeler titizlikle takip edilmelidir. 18 yaş altındaki kişilerde vücut hormonal olgunluğa ulaşmadığı ve kemik gelişimini tam anlamıyla tamamlayamadığı için çeşitli riskler doğmaktadır. 35 yaş üstü kadınların ise yumurtlama fonksiyonları ile hücrelerin genetik şifreleri bozulabileceğinden, bebekte çeşitli anomalilerin olma ihtimali artmaktadır. Bu gebelerin perinatolog tarafından takip edilmesi daha faydalı olacaktır.
*İleri yaş gebeliği ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
7)Anemi İhtimalini Araştırın
Derin Anemi, bebeklerin erken ve düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesine neden olur. Akdeniz anemisine ülkemizde çok sık rastlanıldığı için, eğer anne taşıyıcı ise babanın da mutlaka test yaptırması gerekmektedir. Hem anne hem baba taşıyıcı ise yaşamı tehdit eden ve hayat boyu takip edilmesi gereken ‘derin anemisi’ olan bir bebek doğma riski yüksektir. Bu nedenle çiftlerin evlenmeden önce tam kan sayımı yaptırması ve ‘anemi’ olup olmadıklarının anlaşılması önemlidir.
8)Hatalı Hijyen Risk Doğuruyor
Gebelik döneminde kokusuz ve renksiz akıntılar normal karşılanır. Bu akıntılardan korunmak için baskılı, spreyli, parfümlü veya doğal olmayan maddelerden yapılmış ped veya günlük pedler genital bölgede irritasyona ve hatta enfeksiyona sebep olabiliyor. Enfeksiyonlar ise ufak bir ihtimalle erken doğum riski doğurabiliyor. Dolayısıyla hijyen sağlamaya çalışırken aslında fark etmeden risk yaratabiliyoruz. Ayrıca vajinal duş, yine bölgenin asit dengesini bozup enfeksiyonlara sebep olabileceğinden, ne hamilelik döneminde ne de sonrasında önerilmez.
9)Sigara ve Alkole Veda Edin
Sigara veya alkol kullanan kadınlar için gebelik dönemi, bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri adına mükemmel bir fırsat. Pek çok araştırma sigara ve alkolün erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve hatta düşük tehditi oluşturduğunu ortaya koymaktadır.
10)Hareket Edin
Doktorunuz aksini önermediği sürece, gebelik döneminde size uygun bir spor ile ilgilenmeye çalışın. İster yürüyün, ister yüzün, ister hamile pilastesi yapın. Bu durum hem kan dolaşımınızı hızlandırır hem de daha birçok gebelik şikâyetinin önüne geçmenizi sağlar. Üstelik doğum süreciniz daha kolay geçer, doğumdan sonra iyileşme süreniz kısalır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var