Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gereken 6 Test ve Muayene

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gereken 6 Test ve Muayene
03 Nisan 2024

Yakın gelecekte hamilelik planlıyorsanız, aşağıdaki testler sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olabilir.

Gebelik planlaması yapan çiftler, hamileliğin sağlıklı bir şekilde başlaması ve devam etmesi için neler yapabileceklerini merak ediyor olabilir. Peki, gebelikten önce yapılması gereken testler neler? Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, gebelik planlaması yapan çiftler için Türkiye’de rutin bir test listesi yoktur. Ancak doktorunuza gebelik düşündüğünüzü söylediğinizde yaşınıza, kronik hastalıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza göre bazı testlerin yapılmasını önerebilir. Buna ek olarak gebelikten önce genel sağlık muayenesi olmak, cinsel yolla bulaşan hastalıkların taramasını yaptırmak ve diş muayenesi olmak, annelerin sağlıklı ve konforlu bir hamilelik süreci geçirmesi bakımından önemlidir. Bu yazımızda, hamilelikten önce yapılması gereken testler ve muayeneler ile ilgili bir liste hazırladık. Doktor gerekli gördüğünde veya anne adayının isteğine bağlı olarak yapılabilen bu testler, olası pek çok komplikasyonun önlenmesine yardımcı olabilmektedir. İşte, hamile kalmadan önce yapılması gereken testler ve muayeneler…

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gereken Testler ve Muayeneler

Gebe kalmadan önce yapılması gereken testler, anne adayı ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle anne adayının kronik bir rahatsızlığı veya ailesinde genetik hastalık öyküsü varsa, bunlar doktor ile paylaşılmalı ve hekimin önerdiği testler yapılmalıdır. Bu testler, kişiye göre değişebilmekle birlikte genellikle aşağıdakileri içerir. İşte, hamile kalmadan önce yapılması gereken testler ve muayeneler

1. Genel Sağlık Kontrolü

Sağlıklı bir şekilde hamileliğe başlamak, gebeliğin de sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Bu nedenle hamile kalmayı planlayan her kadının genel sağlık kontrolünden geçmesi önerilmektedir. Bu kontroller esnasında kronik rahatsızlıklarınız veya şikâyetlerinize göre doktor çeşitli testler yapmak isteyebilir. Ayrıca doktorunuz önceki gebelik süreçlerinizi dinlemek ve kullandığınız ilaçları gözden geçirmek isteyebilir.

2. Aşı Kontrolü

Bazı hastalıklar gebelikte çok ciddi komplikasyonlara, erken doğum ve hatta düşüklere yol açabilir. Bu nedenle kabakulak, kızamık ve kızamıkçık aşılarınızın tam olduğundan emin olmak gerekir. Ayrıca Tdap (tetanos, difteri, boğmaca), Hepatit B ve suçiçeği aşılarının da kontrol edilmesi önerilmektedir. Bu noktada yalnızca anne adaylarının değil, baba adaylarının da aşılarının tam olması gerekir. Zira gebelik esnasında baba adayının yakalandığı bulaşıcı hastalıkların anneye bulaşma ihtimali yüksektir.

3. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonların Kontrolü

Tedavi edilmeyen CYBE’ler erken doğum, düşük, düşük doğum ağırlığı ve hatta fetal ölüm dahil olmak üzere birçok olumsuz tabloya yol açabilir. Örneğin klamidyanın erken doğum, düşük doğum ağırlığı, göz ve akciğer enfeksiyonlarıyla, bel soğukluğunun düşük, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıyla, frenginin ise erken doğum ve ölü doğumun yanı sıra bebeğin çeşitli organlarında anomaliler ile ilişkilendirildiği biliniyor. Bu nedenle anne ve baba adaylarının gebelik öncesinde klamidya, bel soğukluğu, frengi, hepatit veya HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından taranması önemlidir. Ayrıca anne adayının kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olması, bu muayene esnasında üreme organlarının sağlığının değerlendirilmesi ve doktor öneriyorsa pap smear testi yaptırması gerekebilir.

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gereken 6 Test ve Muayene

4. Genetik Tarama

Genetik tarama testi gebelik planlayan her çifte önerilmez. Ancak anne veya baba adayının ailesinde genetik hastalık öyküsü varsa, doktor bu testlerin de gebelik öncesinde yapılmasını tavsiye edebilir. Bu testler ile orak hücre hastalığı, talasemi, kistik fibröz ve SMA gibi pek çok genetik hastalık kontrol edilebilir.

5. Diş Muayenesi

Gebelik öncesi diş muayenesinin en önemli faydası, hamilelik sırasında radyasyona maruz kalma riskini azaltmaktır. Bilindiği gibi diş röntgenleri az da olsa radyasyon yayar. Bazı uzmanlara göre bu radyasyon miktarı her ne kadar anne ve bebek sağlığını etkilemeyecek düzeyde olsa da risk almamak her zaman en iyi seçenektir. Bu nedenle hamilelikten önce yapılması gereken muayeneler listenize diş muayenesini de ekleyebilirsiniz. Ayrıca gebelik dönemi hormonal etkilerden dolayı anne adaylarını diş eti iltihabına daha yatkın hale getirdiğinden, önceden gerekli önlemleri almak her zaman güvenli ve sağlıklıdır.

6. Ruh Sağlığı Kontrolü

Hamilelik ve bebek bakım sürecinde fiziksel sağlık kadar ruhsal sağlık da çok önemlidir. Yönetilmeyen fiziksel sağlık koşulları gibi bazı zihinsel sağlık bozuklukları da uygun şekilde tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara yol açabilmektedir. Örneğin araştırmalar, hamilelik sırasında tedavi edilmeyen depresyonun düşük, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, sezaryen ve doğum sonrası depresyon ile ilişkili olabileceğini gösteriyor. Aynı çalışma, hamilelikten önce depresyon geçiren kadınların hamilelik sırası veya sonrasında depresyona yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla riskin farkında olmak ve uzman yardımı almak, sürecin sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Hamile kalmadan önce yapılacak testler listemizin sonuna geldik! Beğendiyseniz bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Neler?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.