Doğruluk Payının Artması İçin Ovulasyon Testi Yaparken Bunlara Dikkat!

Doğruluk Payının Artması İçin Ovulasyon Testi Yaparken Bunlara Dikkat!
16 Aralık 2019

Ovulasyon testi nedir, ne zaman ve nasıl yapılır? İşte, yumurtlama testi olarak da bilinen ovulasyon testleri ve fiyatı hakkında merak ettiğiniz her şey!

Ovulasyon Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ovulasyon testi, yumurtlama döneminde olup olmadığınızı ölçmeye yarayan aletlerdir. Çoğu ovulasyon testinin çalışma prensibi, vücuttaki LH hormonunun varlığını tespit etmeye dayanır. LH hormonu ise yumurtaların gelişmesinden sorumlu bir hormondur ve yumurtlama döneminde kolayca tespit edilir. Ovulasyon testleri %99’a kadar doğru sonuç verse de her zaman hata payının olduğu unutulmamalıdır.

Ovulasyon Testi Ne Zaman Yapılır?

Yumurtlama dönemi; yumurtanın folikül adı verilen kesecikten follop tüplerine bırakıldığı zaman aralığıdır. Sağlıklı kadınlarda ergenlik döneminden başlayıp menopoza girene kadar her ay gerçekleşir. Yumurtlama döneminde yumurta follop tüplerine bırakılır ve erkek üreme hücresi olan sperm tarafından döllendiği zaman embriyo elde edilir. Bu nedenle yumurtlama dönemi, gebelik isteyen çiftler için ayrı bir önem taşımaktadır.

Doğruluk Payının Artması İçin Ovulasyon Testi Yaparken Bunlara Dikkat!

Yumurta, ortalama olarak 12 – 24 saat kadar canlı kalır. Sperm ise kadın üreme organlarında 5 güne kadar yaşayabilir. Bu nedenle gebelik isteyen çiftlerin yumurtlama döneminden birkaç gün önce başlayarak, bu dönemde cinsel ilişki sıklığını arttırması önerilir.

Ovulasyon testinin ne zaman yapılması gerektiği tamamen adet döngüsü ile ilgilidir. Bunun için;

  • İlk önce adet döngünüzü hesaplayın. (Adetinizin başladığı tarihten bir sonraki adetinizin başladığı tarihe kadar geçen gün sayısı)
  • Eğer adetiniz düzensizse son 3 aydaki döngünüzü not alın ve en kısa olanı baz alın.
  • Yumurtlama, yaklaşık olarak bir sonraki adet tarihinden 14 gün önce gerçekleşir. Eğer regliniz düzenliyse, adetinizin başladığı tarihten itibaren 12. gün testi yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Eğer adet düzensizliğiniz varsa doktorunuza danışmayı ihmâl etmeyin.

*Yumurtlama döneminizi otomatik hesaplamak için buraya tıklayın!

Doğruluk Payının Artması İçin Ovulasyon Testi Yaparken Bunlara Dikkat!

Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?

Yumurtlama testi olarak da bilinen ovulasyon testinin uygulanışı hemen hemen gebelik testi ile aynıdır. Paket içinden çıkan damlalık yardımıyla birkaç damla idrar teste damlatılır.  En geç 5 dakika sonra sonuç belli olur.

Ovulasyon testinde çift çizgi çıkması: Yumurtlama döneminde olduğunuz ve korunmasız cinsel ilişki ile gebelik ihtimalinin yüksek olduğu anlamına gelir.

Ovulasyon testinde tek çizgi çıkması: Henüz yumurtlama döneminde olmadığınızı ve gebelik ihtimalinin düşük olduğunu ifade eder.

Testi yaptıktan sonra en geç 5 dakika içinde sonucu yorumlamanız gerekir. Daha uzun süre beklediğinizde, tek çizginin çift çizgiye dönme ihtimali olduğundan, yanlış sonuç elde edebilirsiniz. Dijital ovulasyon testlerinde ise sonuç biraz daha farklı okunur. Çizgi yerine çeşitli logolar ile sonuç belirtilir. Örneğin gülen yüz yumurtlama döneminde olduğunuzu gösterir. Testin kullanma kılavuzunda tüm detaylar ayrıntılı bir şekilde yer alacağından, testteki kılavuzu baz almanız önemlidir.

İdrar yerine tükürük ile yapılan ovulasyon testleri de mevcut. Ancak bu testlerin doğruluk payı daha düşük olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir.

Testin Doğruluk Payının Artması İçin Bunlara Dikkat!

  • Testi yapacağınız andan birkaç saat öncesinde sıvı alımını durdurmalısınız. Aksi halde, idrarınız seyreleceği için LH seviyesini ölçmek zorlaşabilir.
  • Testi her gün aynı saatlerde yapmaya çalışmalısınız.
  • Test sonucu etkileyebilecek alkol ve ilaç gibi maddeleri mümkünse kullanmamalısınız.
  • Eğer günde 2 kere test yapacaksanız, iki test arasında en az 8 saat olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Testi 08.00 – 22.00 saatleri arasında yapabilirsiniz.

Doğruluk Payının Artması İçin Ovulasyon Testi Yaparken Bunlara Dikkat!

Ovulasyon Testi Markaları ve Fiyatları 2020

Piyasada onlarca ovulasyon testi varken, ‘En iyi ovulasyon testi markası hangisi?’ diye merak ediyor olabilirsiniz. Biz de sizler için en çok tercih edilen ovulasyon testleri ve fiyatlarını aşağıda listeledik.

Ovulasyon Testi Fiyatı 2020

  • Predictor Ovulasyon Testi: 7’lisi 95 TL
  • Ovula Ovulasyon Testi: 2’lisi 12 TL
  • Laboquick Ovulasyon Testi: 6’lısı 18 TL
  • Surelab Ovulasyon Testi: 14’lüsü 49 TL
  • Miratech Ovulasyon Testi:  5’lisi 23 TL

*Gebelik testi nasıl yapılır? Detaylı bilgi için buraya tıklayın!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.