Öfkeniz Karnınızdaki Bebeğinizi Etkiler mi?
Yoğun çalışma hayatı nedeni ile günün yorgunluğu yüzünden sık sık strese girmek ve öfkelenmek ise neredeyse kaçınılmazdır.
Öfkeniz Karnınızdaki Bebeğinizi Etkiler mi?
Günümüzde stres birçok olumsuzluğun nedeni olarak gösterilmektedir. Yoğun çalışma hayatı nedeni ile günün yorgunluğu yüzünden sık sık strese girmek ve öfkelenmek ise neredeyse kaçınılmazdır. Ancak stres ve öfke ile başa çıkmak hem anne sağlığı hem de anne karnındaki bebek için çok önemlidir. Peki, Gebelikte öfkeniz karnınızdaki bebeğinizi etkiler mi?, Hamilelikte çok ağlamak bebeğe zarar verir mi? İşte anne karnındaki bebeklere stres ve üzüntünün etkileri...
Öfkenizi Anlamamak Problemlere Yol Açabilir
Bakıldığı zaman öfke tamamıyla normal ve sağlıklı bir duygudur. Günlük yaşam boyunca hepimizin öfke hissetmesi ve bu öfkeyi dışa yansıtması olağan bir durumdur. Bunun yanı sıra öfkenizi anlamamak ve farkında olmamak birçok probleme yol açabilir.
- Bir bebek dünya ile ilgili ilk tecrübesini annesinin karnında iken yaşamaya başlamaktadır. Gebe bir annenin hissettiği duygular kan dolaşımında bazı kimyasalların salgılanmasını tetiklemektedir. Anne bu duyguyu hissettikten birkaç saniyenin ardından ortaya çıkan kimyasallar plasenta aracılığıyla bebeğe geçmektedir.
- Öfke biyolojik ve psikolojik değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Öfkenin ardından kalp atışları daha da hızlanmakta, tansiyon ve adrenalin yükselmekte ve kan damarları daralmaktadır.
Depresyon ve Endişeye Neden Oluyor
- Ardından rahme giden oksijen oranında düşüş yaşanmaktadır. Bastırılmış öfke uzun bir süreli hissedildiğinde depresyon ve endişeye neden olabilmektedir.
- Yapılan araştırmalarda uzun süren öfke nöbetlerinin ve endişenin bebeklerde düşük kilolu doğuma veya erken doğuma neden olabileceğini göstermektedir.
- Özellikle de gebeliğin birinci trimesterında yüksek düzeyde öfkeye ve strese maruz kalan annelerin bebekleri doğduktan sonra aksilik ve hırçınlık belirtileri gösterebilmektedir. Kolik bir bebek olarak doğmasının veya hiperaktif bir bebek olmasının nedeni de bu olabilir.
- Bazı insanlar öfkesini kontrol edebilirken bazılarını kontrol altına almakta zorlanmaktadır. Nedenleri incelendiğinde genetik yapının ön plana çıktığı görülmektedir.
Erken Yaşlarda Hırçın ve Çok Çabuk Sinirlenen Bebek
- Bazı bebeklerin hırçın ve de çok çabuk sinirlendiğinin erken yaşlarda tespit edilmesi bunun kanıtıdır.
- Gebelik boyunca bebeğinizin sağlığını düşünüyorsanız öfkenizi kontrol etmelisiniz. Hissettiklerinizi bebeğinde hissettiğini ve negatif düşüncelerden olumsuz etkilendiğini unutmamalısınız.
Anne Adayındaki Stres ve Üzüntü Bebeği Nasıl Etkiler?
Gebelikte öfkeyle ilgili yapılan pek çok araştırma hamilelerin deneyimlediği yoğun stresin bebek üzerinde bazı olumsuz etkilere neden olduğu gösterilmiştir. Hamilelikte stres, üzüntü ve çok ağlamanın bebeğe zararları uzmanlar tarafından şöyle sıralanır;
- Erken doğum (prematüre bebek)
- Doğum ağırlığının azlığı (düşük ağırlıklı bebek)
- Düşük riskinde artış,
- Ağır zihinsel sorunlar
- Hiperaktivite ve dikkat eksikliği (hiperaktif bebek)
- Duygusal sorunlar
- Sinirlilik hali
Hamilelik Döneminde Stresi ve Riskleri En Aza İndirmek İçin Bunları Yapın
Uzman doktorlar anne adaylarının gebelik döneminde yaşadıkları öfke ve stresi ve bundan dolayı yaşanabilecek riskleri en aza indirmek için bazı tavsiyelerde bulunurlar. Bu tavsiyeler;
- Dengeli ve yeterli beslenin
- Sağlıklı bir uyku düzeni yakalayın,
- Yaşamınızdaki stres kaynaklarını tespit edin,
- Doktorunuzun önerileri doğrultusunda basit egzersiz uygulamaları yapın,
- Gebelik ve doğum konusunda yeterli bilgiye sahip olmamanız nedeniyle endişe duyuyorsanız, doktorunuzdan ya da hamile okullarından bilgi edinin.
- Kendi kendinize başa çıkmakta zorlandığınız ya da ağır seyreden psikolojik problemleriniz varsa vakit kaybetmeden mutlaka psikiyatri uzmanında destek alın.
Hamilelik Depresyonuyla Baş Etmek İçin Bunları Yapın! detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var