Koronavirüs Anne Karnındaki Bebeği Etkiler mi?
Riskli Gebelik Uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak, şu sıralar tüm dünyayı endişeye sürükleyen koronavirüs ile ilgili yaptığı açıklamada hamileler için basit ama etkili önlemlere değindi.
İlk olarak Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve çok hızlı bir şekilde diğer ülkelere sıçrayan corona virüs, şu sıralar tüm dünyanın teyakkuza geçmesine neden oldu. Covid-19 olarak adlandırılan ve mutasyona uğradığı için daha önce bilim dünyasının karşılaşmadığı bu yeni tip virüs, yüksek ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Henüz bir aşısı veya tedavi yöntemi olmasa da bilim dünyasında yeni tip corona virüse karşı her gün yüz güldüren gelişmeler de yaşanıyor.
Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişiler ve yaşlılar için risk oluşturan corona virüs, bağışıklık sistemi zayıflayan gebeler için de bir tehdit unsuru olarak görülüyor. Riskli gebelik uzmanı Doç. Dr. Oktay Kaymak ise yaptığı açıklamada, hamileler için basit ama etkili önlemlere değindi.
Koronavirüse Karşı Hamileler İçin 5 Önlem
1) Bilgi Kirliliğinden Uzak Durun
Hamilelik, hormonal değişime bağlı olarak hem fiziksel hem de ruhsal anlamda oldukça hassas geçen bir süreçtir. Bu dönemde alınan üzücü haberler, anne adaylarını çok daha fazla etkiler. Bu nedenle başta sosyal medya olmak üzere, herhangi bir uzmanlığı olmayan kişilerin yarattığı panik ortamı ve bilgi kirliliğinden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Elbette gerekli korunma önlemlerini alın ancak gereksiz stres yapmadan bu süreci atlatmaya çalışın. Evde dinlenerek, bebek bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak veya bebeğinize müzik dinleterek ev dinlenmesini keyifli hale getirebilirsiniz.
2) Sosyal İzolasyona Dikkat Edin
Virüslerin bulaşması genellikle damlacık yoluyla olur. Yani, virüsü taşıyan bir kişinin hapşırması/öksürmesi ile virüs havada belli bir müddet asılı kalır. Aynı ortamda bulunan sağlıklı kişiler ise maruz kaldığı virüsü kolayca kapabilir. Bu nedenle özellikle salgın durumlarında kalabalık ortamlardan uzak durmak, insanlarla yakın temaskurmamak, sizi hastalıktan büyük ölçüde koruyacaktır.
Alışveriş merkezlerinden, toplu taşıma araçlarından veya düğün gibi kalabalık organizasyonlardan mümkün olduğunca uzak durmanız, bu dönemde alabileceğiniz en iyi tedbirdir.
3) Boğazınızı Soğuktan Koruyun
Hamilelik döneminde zayıflayan bağışıklık sistemi, soğuğa maruz kalarak daha da zayıflayabiliyor. Bu nedenle boğaz bölgesini soğuktan korumaya dikkat etmek gerekiyor. Yine aynı şekilde kıyafet tercihi de önemli rol oynuyor. Kalın kıyafetler terleteceği için onun yerine ince ve pamuklu kıyafetlerden birkaç kat giyinmek çok daha sağlıklı olacaktır.
4) Bol Sıvı Tüketin, Beslenmenize Dikkat Edin
Gün içerisine yayarak bolca sıvı tüketmeye dikkat edin. Su ile birlikte kefir ve ayran gibi sağlıklı içecekler de içebilirsiniz. Ya da doktorunuzun önerdiği bitki çaylarından tüketebilirsiniz. Önemli olan boğazı sıcak ve nemli tutmaktır.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve hastalıklara karşı vücudunuzun daha iyi savaşabilmesi için hayati öneme sahip. Bu nedenle bolca C vitamini içeren besinler tüketilmeli, protein alımına dikkat edilmelidir.
5) El Hijyenini Atlamayın
Gün içinde ellerinizi sık sık yıkamaya dikkat edin. Unutmayın ki pek çok bakteri ve virüs temas yoluyla bulaşıyor. Yıkama işleminin en az 30 saniye, iyice ovalayarak yapılmasına özen gösterin. Yıkama sonrası en az %60 alkol içeren antiseptik solüsyon kullanarak el hijyenini maksimum düzeye çıkarabilirsiniz.
*Koronavirüsten nasıl korunmalıyız?
Corona Virüs Anne Karnındaki Bebeğe Geçer mi?
Milyonlarca insanı endişeye sürükleyen corona virüs, hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi, yani çok geniş alanlara yayılan salgın hastalık olarak ilan ettiği covid-19’un herhangi bir aşısı veya belli bir tedavi yönteminin olmaması da yaşanılan endişenin boyutunu arttırıyor.
Böylesi bir durumda, elbette pek çok anne adayının aklına ‘Koronavirüs anne karnındaki bebeği etkiler mi?’ sorusu gelmiş olabilir. Hamilelikte covid-19'un bebeğe etkisi üzerine elde yeteri kadar veri bulunmuyor. Ancak aynı virüs ailesine mensup olan diğer virüslerin erken doğuma ve düşüğe neden olabildiği biliniyor.
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de doğum yapan bir kadının bebeğinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı. Ancak virüsün gebelikte mi yoksa doğum esnasında mı bulaştığına dair bir bilgi olmadığı belirtilmişti. Haberin detayları için buraya tıklayabilirsiniz.
Corona Virüs Anne Sütüne Geçer mi?
Koronavirüs ailesine mensup olan ve ilk kez karşılaşılan covid-19 hakkında henüz yeteri kadar bilgi bulunmuyor. Koronavirüs grubundaki diğer virüslerin anne sütüne geçmediği biliniyor. Ancak bu yeni tip koronavirüs (covid-19) ile çok yeni tanıştığımız için, kesin yargılara varmak mümkün değil. Dolayısıyla bu sorunun cevabı için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç var.
Ancak enfekte olan anne emzirmeye devam edecekse, sağım yapması ve enfekte olmayan birinin bebeğe sütü içirmesi öneriliyor.
Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu hastalıkları ile benzer belirtiler gösteren covid-19’un en bilinen belirtisi yüksek ateştir. Buna ek olarak;
- Boğaz ağrısı,
- Halsizlik,
- Öksürük,
- Nefes darlığı gibi semptomlar da görülebilir.
Koronavirüs Tedavisi
Şu an yeni tip koronavirüsün spesifik bir tedavisi bulunmuyor. Genellikle hastalığın semptomlarını hafifletmeye yönelik tedaviler uygulanıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, yaşlılarda, kronik rahatsızlığı olan insanlarda hastalık daha hızlı ilerleyebiliyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. Doktorların uyguladığı tedaviye ek olarak vücut direncinin arttırılması önemlidir. Bu da sağlıklı beslenme, vitamin ve minerallerden zengin gıdalar tüketme, kaliteli uyku, egzersiz, stressiz bir yaşam ile mümkün olabiliyor.
Aşı Denemeleri Başladı
Çin’in Wuhan kentinden başlayıp kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19’a karşı ABD’li bilim insanlarından iyi haber geldi. 3 ay gibi kısa bir sürede hazırlanan aşı, önceki gün ilk kez gönüllüler üzerinde denendi. Aşının ilk denendiği kişi ise Seattle’da yaşayan 43 yaşındaki Jennifer Haller oldu. Aşıyı ‘grip aşısı gibi’ şeklinde niteleyen Haller, aşı olurken canının acımadığını söyledi. Yetkililer ise tüm testlerin yapılmasının ve aşının piyasaya sürülmesinin en erken 1 yılı bulacağını belirtti.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var