Hamilelikte Yaygın Görülen 4 Vajinal Enfeksiyon
Bu yazımızda gebelikte en sık görülen 4 vajinal enfeksiyonu sıraladık.
Hamilelik sırasında vücut vajinal enfeksiyonlara daha yatkın hale gelir. Zira yaşanan hormonal değişim, kan akışının artması ve bağışıklık sisteminde yaşanan farklılıklar, sık sık vajinal enfeksiyon geçirilmesine yol açabilmektedir. Genellikle normalden farklı renkte ve yoğunlukta akıntı, kötü koku, kaşıntı, ağrı, şişlik veya kızarıklık gibi semptomlara yol açan vajinal enfeksiyonlar hamilelik sırasında mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara neden olabilirler. Bu yazımızda, hamilelikte sık görülen vajinal enfeksiyonlarla ilgili bir liste hazırladık. Hazırsanız başlayalım!
Hamilelikte Yaygın Görülen 4 Vajinal Enfeksiyon
Bakteriyel vajinoz ve mantar enfeksiyonu başta olmak üzere, gebelikte vajinal enfeksiyonlar yaygındır. İşte gebelikte en sık görülen 4 vajinal enfeksiyon...
1. Bakteriyel Vajinoz
Sağlıklı bir vajina florasında hem yararlı hem de zararlı pek çok mikroorganizma bulunur. Normalde vajinada yaşayan kötü bakterilerin aşırı çoğalması durumunda ise bakteriyel vajinoz adı verilen enfeksiyon gelişir. Bu enfeksiyonun tanısı, muayene sırasında vajinadan alınan bir kültür örneği ile konabilir. Genellikle ince kıvamda grimsi beyaz akıntı, vajinanın içinde ve çevresinde kaşıntı, kötü vajinal koku ve ağrılı idrarla belirti veren bakteriyel vajinoz, tedavi edilmediğinde erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle semptomları fark eder etmez muayene olmak gerekir. Hamilelikte bakteriyel vajinoz tedavisi için antibiyotik, krem veya fitillerden faydalanılabilir. Ayrıca nüksleri önlemek için sağlıklı beslenmeye, bol su içmeye, dar kıyafetler giymemeye ve pamuklu/ütülenmiş iç çamaşırı giymeye dikkat edilmelidir.
2. Mantar Enfeksiyonu
Östrojen ve progesteron hormonlarının artması nedeniyle hamilelikte mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Vajinal kültürle kolayca teşhis edilebilen mantar enfeksiyonu kaşıntı, süt kesiği tarzında akıntı, vajinanın kızarması, şişmesi veya seks sırasında rahatsızlık ile belirti verebilir. Tedavisinde ise oral veya topikal antifungal ilaçlar kullanılabilir. Genellikle birkaç hafta içinde tamamen tedavi edilebilen mantar enfeksiyonu tekrarlama eğilimi yüksek bir hastalıktır. Bu nedenle iç çamaşırını sürekli değiştirmek, vajinayı temiz ve kuru tutmak, dar giysilerden kaçınmak, bol su içmek ve yoğurt gibi fermente yiyecekler tüketmek son derece önemlidir.
3. Grup B Strep
Grup B streptokok kadınların vajinasında ve rektumunda yaşayabilen bir bakteridir. Hiçbir belirtiye ve enfeksiyona neden olmadan yaşayabilen bu bakteri, yetişkinler için zararsız olsa da yenidoğanlarda bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle hamileliğin son haftalarında grup B strep testi yapılabilir. Test sonucu pozitif çıkarsa, doğum sırasında bebeğe bulaşı önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu bakteri hamilelik için herhangi bir risk teşkil etmese de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu da ağrılı idrara çıkma veya idrarın bulanıklaşması gibi şikâyetler doğurabilir.
4. Trikomoniyaz
Trikomoniyaz cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Tedavi edilmediğinde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi komplikasyonlara yol açabildiğinden, olağan dışı semptomlar yaşandığında mutlaka muayene olunmalıdır. Yeşilimsi/sarı vajinal akıntı, kötü koku, ağrı, kızarıklık, kaşıntı, yanma ve şişlik gibi belirtilere neden olabilen trikomoniyaz, oral antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Cinsel yolla bulaşabildiğinden eş tedavisi ve prezervatif kullanımı da oldukça önemlidir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Sarı Akıntı Neden Olur?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var