Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?
21 Ocak 2021

Hamilelik döneminde yaşanan fizyolojik ve hormonal değişimler, çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşmayı daha kolay hale getirebilir.

Hamilelikte makat ağrısı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Zira hamilelik, hem hormonal dengenin değiştiği hem de fiziksel değişimlerin yaşandığı karmaşık bir süreçtir. Yaşanan bu değişimler de çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşılmasını daha kolay hale getirir. Örneğin hamilelik döneminde progesteron hormonunun artması, düz kaslar üzerinde gevşetici bir rol oynar. Bu da hemoroidi tetikleyip gebelikte makat ağrısına neden olabilir. Ya da yine hormonal dengenin değişmesi, bebeğin baskısı, kabızlık gibi sebepler hamilelikte makat çatlağına neden olarak o bölgede ağrıya neden olabilmektedir.  Buradan da anlaşılacağı üzere hamilelikte makata vuran sancı/ağrı gibi durumlar oldukça yaygın görülmektedir. Hatta çoğu kadın, bu ağrıyı bıçak saplanması veya zonklama şeklinde tarif eder. Peki, gebelikte makata vuran ağrı nasıl geçer? Ciddi problemlerin habercisi olabilir mi? Gelin birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hamilelikte makat ağrısı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Ama en çok hemoroid, makat çatlağı veya kabızlık gibi durumlar gebelikte makat sancısına sebep olmaktadır. Şimdi bunları daha detaylı inceleyelim;

1. Kabızlık

Kabızlık, neredeyse tüm hamilelerin yarısını etkileyen oldukça konfor bozucu bir durumdur. Genellikle hareketsizlik ve düşük lifli beslenme kabızlığa neden olurken, hamilelik döneminde buna bir de hormonların bağırsak hareketlerini yavaşlatması ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı yapması gibi durumlar eklendiğinde, kabızlık neredeyse kaçınılmaz olur. Ayrıca bu dönemde kullanılan demir ilaçları da kabızlığa neden olabilmektedir. Kabızlığın doğal bir sonucu olarak da hamilelikte makat ağrısı hissedilebilir. Bu ağrının ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle kabızlığın giderilmesi gerekir. Yüksek lif içerikli beslenmek, kabızlığı yenmenin en etkili yoludur. Bunun yanında sıvı alımına dikkat etmek ve günde en az 8 bardak su içmek gerekir. Hareketsizliğin kabızlığı tetikleyen önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Gün içinde yürüyüş, yüzme veya 20 – 30 dakikalık egzersizler ile bağırsakların uyarılması sağlanarak kabızlığın önüne geçilebilir.

Hamilelikte Kabızlığa İyi Gelen Besinler Neler?

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

2. Hemoroid

Hamilelikte hemoroit (basur) hastalığıyla çok sık karşılaşılır. Bunun en önemli sebebi, artan progesteron hormonunun düz kaslar üzerinde gevşetici bir etkiye sahip olmasıdır. Ayrıca rahim büyüdükçe kan akışı hızlanır ve toplardamar üzerindeki basınç artar. Bu da hemoroid oluşmasına zemin hazırlayarak makat ağrısına ya da var olan hemoroidin ağırlaşmasına sebep olabilir. Hemoroidin en sık rastlanılan belirtileri makatta ağrı, kaşıntı ve kanamadır. Genellikle dışkılamadan sonra makat bölgesinde şişkinlik olur ki buna da hemoroid memesi denilmektedir. Bu belirtiler ile karşılaşıldığında öncelikle doktora muayene olmak gerekir. Uygulayacağı tedaviye ek olarak kabızlık problemi varsa onun önüne geçilmelidir. Tuvalette uzun süre ıkınmamak, dışkılama ihtiyacını ertelememek, acı ve baharatlı gıdalardan uzak durmak ve gün içinde yürüyüşler yapmak gerekir. Ağrı hissedildiği zaman ılık suda oturma banyosu yapılabilir.

Hamilelikte Hemoroid Oluşmasını Önlemek İçin Tavsiyeler!

3. Makat Çatlağı (Anal Fissür)

Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen anal fissür, çeşitli nedenlere bağlı olarak anüs bölgesinde oluşan yırtıklardır. En önemli sebebi, uzun süren kabızlık veya ishaldir.  Tuvalet ihtiyacı hissedildiğinde bunu ertelemek veya yapamamak, dışkının kalın bağırsakta daha uzun süre kalmasına ve sertleşmesine neden olur. Sertleşen dışkı da tuvalet esnasında makatın çatlamasına neden olabilmektedir. Ayrıca lifli besinler tüketmemek, yeteri kadar sıvı almamak da dışkının sertleşmesine neden olarak anal fissür için risk yaratmaktadır. Makat çatlağının en yaygın belirtisi ise makatta ağrıdır. Bununla birlikte acı, şişlik, kanama ve dışkılamada güçlük gibi belirtiler de görülür. Belirtiler hissedildiğinde öncelikle genel cerraha başvurmak gerekir. Çünkü bu belirtiler aynı zamanda hemoroid, makat apnesi, siğil ve makat kanseri gibi pek çok hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Anal fissür tanısı konduktan sonra, tedavinin ilk basamağı kabızlığı ortadan kaldırmaktır. Bunun için en doğru yöntem ise sağlıklı beslenme düzenine geçilmesidir. Meyve, sebze, tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar günlük öğünlere mutlaka eklenmelidir. Bununla birlikte sıcak oturma banyosu yapmak da tedavi sürecinde oldukça etkilidir. Eğer hastalık erken dönemde fark edilirse, bu önerilerle birlikte doktorun reçete edeceği pomadlar kısa sürede iyileşme sağlayacaktır. Fakat geç fark edilen ve çatlak yüzeyi genişlemiş hastalarda cerrahi operasyon gündeme gelebilir. Ancak bu da hamilelik döneminde önerilen bir tedavi değildir. Bu nedenle belirtiler hissedildiğinde, hastalık ilerlemeden muayene olmak ve tedaviye uyum göstermek önemlidir.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?

4. Hamilelikte Makat Ağrısının Diğer Olası Nedenleri

Tüm bunlar dışında sedef vb. cilt hastalıkları, apne, bağırsak iltihabı, kıl dönmesi ve uzun süre hareketsiz bir şekilde oturmak gibi birçok sebep hamilelikte makat ağrısına neden olabilmektedir. Bu nedenle, hamilelikte makat ağrısı nasıl geçer sorusuna öncelikle muayene olmak ve ağrının kaynağını bulmak gerekir şeklinde cevap verilebilir. Teşhisten sonra doktorun önereceği yaşam tarzı değişiklikleri ve gebeliğe uygun ilaçlar ile problem çoğu zaman kontrol altına alınabilmektedir. Cerrahi işlem gerektiren durumlarda ise ameliyatlar genellikle doğum sonrasına ertelenir.

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Görüldüğü gibi hamilelikte makat ağrısının en önemli sebeplerinden biri kabızlıktır. Zira kabızlık, hemoroidden makat çatlağına kadar birçok sağlık sorununun kaynağı olabilmektedir. Bu nedenle tüm gebelik süreci boyunca kabızlıktan korunmak için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Kabızlığı önlemek için yapılabilecek en iyi şey ise beslenme şeklinin değiştirilmesidir. Lifli gıdalar öğünlere daha fazla eklenmeli, sıvı alımına dikkat edilmelidir. Bağırsakları uyarmak için hareketli bir yaşam tarzını benimsemeli, gün içinde yürüyüşler veya kısa egzersizler yapılmalıdır. Kuru erik veya kuru kayısı kompostoları da kabızlığı önlemeye büyük ölçüde yarayacaktır. Ayrıca tuvalet ihtiyacı olduğunda bunu ertelememeli ve tuvalette uzun süre ıkınmamaya dikkat edilmelidir. Alınan tüm bu önlemlere rağmen kabızlık devam ediyorsa doktora danışmak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Kadınana Deneyimli, yaşlı, saygı gösterilen kadın.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.