Kasık Ağrılarına Bu Belirtiler de Ekleniyorsa Dikkat!
Hamilelikte en sık yakınılan sorunlardan biri de kasık ağrısıdır. Peki bu durum, neyin habercisi?
Hamilelikte kasık ağrısı, aslında anne adaylarının en sık yaşadığı şikâyetlerden biridir. Dolayısıyla anne adaylarının merak ettiği sorulardan biri de ‘Hamilelikte kasık ağrısı neden olur?’ ve 'Hamilelikte kasık ağrısı normal mi?' sorularıdır. Bebeğin iyice büyüyüp vücuda baskı yapması ve hormonal değişimler, gebelikte kasık ağrısı şikâyetlerinin ana sebebidir. Bu nedenle hamilelikte kasık ağrısı görülmesi normal kabul edilmektedir. Kasık ağrısı bazen sol tarafta, bazen de sağ tarafta olabilmektedir. Fakat her kasık ağrısı masum olmayabilir. Özellikle ağrının giderek arttığı ve bu ağrıya vajinal kanamaların eşlik ettiği bulgularda mutlaka doktor muayenesine gidilmesi gerekir. Sizler için hazırladığımız yazıda; gebelikte sağ veya sol kasık ağrısının nedenlerini, tehlikeli olabileceği durumları ve iyi gelecek önerileri derledik.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kadınlar için yaşanabilecek en özel dönem, şüphesiz ki hamilelik sürecidir. Karnınızda gün geçtikçe büyüyen mucizeye tanıklık etmek, paha biçilmezdir. Fakat bu özel süreç aynı zamanda, hormonal ve fiziksel değişimlere bağlı olarak bazı şikâyetlerin yoğun bir şekilde hissedildiği de bir dönemdir. Ödem, bulantı, mide yanması derken, hamilelikte kasık ağrısı da en yoğun görülen yakınmalardan biridir. Gebelikte kasık ağrısı, çoğu zaman normal karşılanır ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda ciddi bir probleme de işaret ediyor olabilir. Bu nedenle uzun süredir devam eden ve giderek artan ağrılarda mutlaka doktora danışılması gerekir. Peki, hamilelikte kasık ağrısı neden olur? Sizler için zararsız ve tehlikeli olabilecek kasık ağrılarının nedenlerini aşağıda sıraladık.
*Hamilelikte rahim ağrısı neden olur?
Hamilelikte Zararsız Kasık Ağrıları
Hormonal Değişimler: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde vücutta reklasin hormonunun salınımı artar. Relaksin, kasları ve eklemleri gevşetip vücudu doğuma hazırlayan bir hormondur. Bedeniniz bu hızlı hormonal değişime adapte olmaya çalışırken, karın ve kasık bölgesinde ağrılar yaşamanız normaldir.
Yuvarlak Bağ Ağrıları: Rahmin iki üst köşesinden genital bölgeye kadar uzanan yuvarlak bağlar rahim büyüdükçe gerilir. Bu da kasık ağrılarına neden olabilmektedir.
Sindirim Sorunları: Hamilelik döneminde hormonal değişimlere bağlı olarak etkilenen bir diğer organımız da bağırsaklarımızdır. Bağırsaklar ve sindirim sisteminin geneli, hamilelikte artan progesteron hormonu nedeniyle daha yavaş çalışmaya başlar. Bu da kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerine neden olup, kasık ve alt karın ağrısı olarak size dönebilir.
Braxton Hicks Kasılmaları: Hamileliğin ilerleyen haftalarında vücut doğuma hazırlanmaya başlar ve Braxton Hicks olarak da bilinen yalancı kasılmalar yaşanır. Yani, rahminiz düzensiz aralıklarla kasılır. Bu da rahim, kasık ve bel bölgesinde ağrıya sebebiyet verebilir. Ancak kasılmalar düzenliyse, giderek sıklığı artıyorsa ve başka doğum belirtileri görülüyorsa, doktora başvurulmalıdır.
Hamilelikte Tehlikeli Kasık Ağrıları
Hamilelikte kasık ağrılarının çok küçük bir kısmı önemli bir sorunun habercisi olabilmektedir;
Plasentanın Erken Ayrılması: Plasenta, nadir durumlarda doğumdan önce rahim bölgesinden ayrılabilir. Bu çok ciddi bir durumdur ve hemen doktor müdahalesi gerektirir. Çünkü plasentanın erken ayrılması, bir nevi bebeğin oksijensiz ve besinsiz kalması anlamına gelir. Bu durumun en önemli belirtileri ise kanama ve kasık / karın / sırt ağrısıdır.
Dış Gebelik: Dış gebelik, döllenmiş olan yumurtanın rahim dışına yerleşmesidir. Rahim dışına yerleşen yumurtalar ise en çok fallop tüplerine tutunur. Bu durumda bebeğin yaşama ihtimali olmadığından, gebeliğin sonlandırılması gerekir. Dış gebeliğine n önemli belirtilerinden biri de kanama/lekelenme ve keskin kasık ağrılarıdır.
Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, hamilelikte karşılaşılan ciddi bir problemdir ve gebelerin yaklaşık %10’unu etkilemektedir. Preeklampsinin en bilinen belirtileri arasında görme bozuklukları, aşırı ödem, baş ağrısı ve bilinç bulanıklığı olsa da bazı durumlarda kasık ağrıları da görülebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu: Hamilelik, idrar yolu enfeksiyonu riskinin biraz daha arttığı bir süreçtir. Zira, bağışıklık sistemi gebelik döneminde baskılanır ve enfeksiyonlara daha açık hale geliriz. İdrar yolu enfeksiyonu da kendisini kasık ağrısı, idrar yaparken yanma ve sık tuvalete çıkma isteği ile belli eder.
Düşük: Hamileliğin erken dönemlerinde hissedilen kasık ağrısı ve buna eşlik eden kanama, gebelik kaybına işaret ediyor olabilir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora danışılmalıdır.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Cinsiyeti Belirler mi?
Halk arasında hamilelikte sağ veya sol kasık ağrısının bebeğin cinsiyetine dair bilgi verdiği inanışı hakimdir. Buna göre; hamilelikte sağ kasık ağrısı veya sol kasık ağrısına göre bebeğin cinsiyeti hakkında tahmin yürütülür. Fakat bilimsel açıdan bakıldığında, hamilelikte kasık ağrısının bebeğin cinsiyeti hakkında ipucu verdiğine dair yapılan bir çalışma bulunmamaktadır.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Başlar?
Hamileliğin hemen hemen her döneminde de kasık ağrısı yaşayabilirsiniz. İlk haftalarda, bebeğiniz rahme tutunmaya çalışırken hafif ağrılar hissedebilirsiniz. İlerleyen aylarda rahminiz büyümeye başladıkça kasık ağrıları yaşayabilirsiniz. Son aylarda ise yalancı kasılmalar nedeniyle rahim ve kasık bölgesinde ağrılar meydana gelebilir. Ağrılarınız çok şiddetli ve uzun süredir devam ediyorsa, kanama veya başka bulgular eşlik ediyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktor muayenesine gidilmelidir.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?
Gebelikte kasık ağrısı çoğu zaman normaldir ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Doktorun önerdiği magnezyum tabletleri, bol sıvı alımı, istirahat ve hafif esneme hareketleri ile hafifletilebilir. Fakat küçük bir kısmı önemli bir sorunun habercisi olabilmektedir. Dolayısıyla geçmeyen, şiddeti artan ve kanam gibi diğer bulguların eklendiği durumlarda vakit kaybetmeden muayene olunmalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var