Hamilelik Döneminde Vücutta Meydana Gelen İnanması Güç 13 Değişim
Hamileyken vücudunuzda meydana gelen değişimleri merak ediyor musunuz?
Gebe olduğunuz andan itibaren 9 ay boyunca vücudunuzda çeşitli değişimler meydana gelecek. Kalbiniz büyüyecek, omurganız şekil değiştirecek ve cildinizde farklı gelişimler gözlemlenecek... Merak etmeyin, doğumdan sonra yine eski siz olacaksınız. Peki doğuma kadar neler olacak? Vücudunuz bebeğinizin sağlığı, sizin sağlığınız ve daha rahat bir doğum için nasıl önlemler alacak? İşte size gebelikte fizyolojik değişimler için 13 örnek...
Hamilelikte Fizyolojik Değişimler
1)İskeletiniz Yumuşar
Gebelikte fizyolojik değişimler fazla hormon salgılanmasıyla başlar. Östrojen hormonu artar ve bunun sonucunda gevşetici bağlarınız normalden daha rahat bir hâle gelir. Kaslarınız fazla gerileceğinden bu durum size bir süre sonra acı vermeye başlayabilir. Acıyı engellemek içinse nesneleri alırken veya ev işlerini yaparken eğilmemeye dikkat edin.
2)Vücudunuz şişmeye başlar
Gebelikte vücutta daha fazla sıvı döngüsü olur ve bunun doğal sonucu olarak ödem gibi rahatsızlıklarla karşılaşılır. Ödem, daha çok ayaklarda ve bileklerde hissedilir. Ödem hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
3)Cildinizde bir takım değişimler gözlemlenir
Hamile olduğunuz andan itibaren cildinizde de değişimler meydana gelir. Daha kuru ve gergin bir ciltle karşılaşabilirsiniz. Bu da gerilmelere ve çatlaklara neden olabilir. Bol bol nemlendirici kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
4)Saçlarınız gürleşir
Belki de gebeliğin en güzel yanlarında biri saçların eskisinden gür ve canlı görünmesidir. Gebelik döneminde saçların dökülmesi azalır ve saçlar daha parlak bir hal alır. Fakat doğumdan sonra hormonların ani bir düşüşe geçmesi, kısa süreli bir saç dökülmesine neden olabilir.
5)Vücudunuz daha esnek bir hal alır
Vücudunuz, siz gebe kaldığınız andan itibaren kendisini doğuma hazırlamaya başlar. Eklem ve bağlar esneklik kazanır. Böylelikle doğum çok daha rahat geçer.
6)El ve bacaklarda karıncalanmalar görülür
Hamilelik nedeniyle vücudunuzda oluşacak olan ödem, sinirlere baskı yapar ve bu da vücutta karıncalanmalara neden olur.
7)Daha fazla kan üretmeye başlarsınız
İnsan kalbinin kan pompalama hacmi \%50'dir. Fakat bu oran gebelik esnasında \%20 artar. Bunun bir sonucu olarak nefes darlığı problemleri yaşayabilirsiniz. Şikayetlerinizin ciddi bir boyuta ulaştığınız düşünüyorsanız, hekiminizle görüşmelisiniz.
8)Koku alma duyunuz güçlenir
Gebelikte koku alma duyunuz daha fazla hassaslaşır ve burnunuz daha keskin bir şekilde kokuları algılar. Bu durum gebeliğin ilk aylarında biraz sıkıntılı sonuçlara neden olabilir ve sevdiğiniz yemeklerin kokusundan bile tiksinir hale gelebilirsiniz.
9)Göğüsleriniz büyümeye başlar
Vücudunuz, siz hamile kalır kalmaz kendini hazırlamaya başlar. Özellikle doğum yaklaştıkça göğüsleriniz daha fazla büyür. Bunun nedeni, bebek doğar doğmaz onu emzirebilmeniz için göğüslerin sütle dolmaya başlamasıdır.
10)Damarlarınız daha belirgin olur
Bebeğin artan kütlesi ve sizin kilo almanız, vücutta bir baskı yaratır ve damarların daha fazla belirgin olmasına neden olur. Bazen bu sebepten dolayı varisler oluşabilir. Oluşan varisler genellikle doğumdan sonra kendiliğinden geçer.
11)Kanınız daha hızlı pıhtılaşır
Doğum sırasında kan kaybı yaşamamanız için vücudunuzdaki kan daha hızlı pıhtılaşmaya başlar. Bunun neden olacağı rahatsızlıkları engellemek için gebelik boyunca düzenli egzersizler yapabilirsiniz. Aynı zamanda hamilelik döneminde seyahat ederken kısa sık sık mola vermeniz ve yürüyüş yapmanız önerilir. Böylelikle kan akışınızı normal düzenine getirebilirsiniz.
12)Sindiriminiz yavaşlar
Gebelik döneminde vücutta gerçekleşen bir diğer değişim de sindirim sisteminin yavaşlamasıdır. Sindirim sistemindeki yavaşlama kabızlık yaşamanıza neden olabilir. Bolca sebze ve meyve tüketerek sindirim sisteminizdeki yavaşlamaya çözüm üretebilirsiniz.
13)Omurganız şekil değiştirir
Gebelik boyunca büyüyen rahminiz, bel kemiğinizin arkaya doğru kaymasına neden olur ve omurgada şekil değişikleri meydana gelir. Dolayısıyla uzun süreli oturmalarda sırtınızı yastıkla desteklemeniz oluşabilecek ağrıların önüne geçmenizi sağlar.
Gebelikte fizyolojik değişimler neler, inceledik. Peki ya psikolojik değişimler? Merak ediyorsanız buraya tıklamanız yeterli!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var