Hamilelikte Deri Döküntüsü Neden Olur?
Hamilelikte deri döküntüsü ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelikte deri döküntüsü aslında sık karşılaşılan bir durumdur. Öyle ki, tüm gebeliklerin 3’te birinde deri döküntüsü şikâyeti görülebilmektedir. Döküntüye çoğu zaman kaşıntı da eşlik eder ki, anne adaylarını asıl rahatsız eden şey kaşıntıdır. Peki, gebelikte deri döküntüsü neden olur? En önemli sebebi hormonâl profilin değişmesidir. Hamilelik dönemindeki çoğu değişimin sebebi olan östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış, hamilelikte pul pul dökülme şeklinde tanımlanan dökülmelere sebep olabilmektedir. Bununla birlikte atopik egzaması olan anne adaylarının şikâyetleri hamilelik döneminde alevlenebilir ve deri döküntüsü, kabuklanma gibi şikâyetlere sebep olabilir. Ayrıca karın bölgesinin gerilmesine bağlı olarak o bölgede kaşıntı ve dökülmeler meydana gelebilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, hamilelikte deri döküntüsünün birçok sebebi bulunmaktadır. Bu döküntüler genellikle olağan döküntülerdir ancak şikâyetle karşılaşıldığında kadın doğum uzmanı veya dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır. Çünkü nadir de olsa herpes gestationis adlı ciddi problemler veya alerjiler de deri döküntülerinin nedeni olabilmektedir.
Hamilelikte Deri Döküntüsü Neden Olur?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hamilelikte derinin pul pul dökülmesinin birçok sebebi bulunuyor. Bunlardan en sık karşılaşılanı hormonal değişimlerden kaynaklanan döküntülerdir. Bununla birlikte egzama, alerji, herpes gestationis gibi birçok durum gebelikte deri döküntüsüne neden olabilir. Şimdi, hamilelikte deri döküntüsüne neden olabilen durumlardan birkaçını daha detaylı inceleyelim;
1. Hormonal Değişim
Hamilelikte meydana gelen deri döküntülerinin en önemli sebebi hormonal değişimdir. Bu dönemde plasenta ve overlardan salgılanan progesteron ve östrojen hormonlarındaki artış, deride döküntüye sebep olabilir. Aynı zamanda hipofiz ve tiroid hormonlarındaki yükseliş de gebelikte deri döküntüsüne neden olabilmektedir.
2. Atopik Egzama
Alerjik egzama öyküsü olan anne adaylarının şikâyetleri hamilelik döneminde alevlenebilir. Egzamalı bölgede kuruluk, kabuklanma, çatlama, kaşıntı ve döküntüler görülebilir. Bu durum bebeğin sağlığı için herhangi bir risk teşkil etmez ancak şikâyetler anne için fazlasıyla rahatsız edici olabilir. Böylesi bir durumda dermatoloji uzmanı ile görüşmek ve uygun gördüğü pomatları kullanmak, kaşıntının kontrol altına alınması için faydalı olacaktır.
3. Gebeliğin Polimorfik Erüpsiyonu
Gebeliğin polimorfik erüpsiyonu veya diğer ismiyle PUPPP, genellikle karın bölgesinde başlayan ve zamanla sırta, bacaklara, kollara ve göğüslere yayılan kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Kaşıntılı kabarmalarla birlikte su toplamaları ve döküntüler de görülebilir. Hastalığın nedeni henüz aydınlatılabilmiş değil ancak karın ön duvarının aşırı gerilmesi ve buna bağlı olarak açığa çıkan kollajen antijenlerinin bu cilt rahatsızlığını tetiklediği düşünülmektedir. Lezyonların daha çok karın bölgesinde ve çatlaklar üzerinde başlaması, çoğul gebelik veya gebeliğinde aşırı kilo alanlarla daha sık gözlenmesi, bu tezi desteklemektedir. Genellikle ilk gebeliklerde karşılaşılan PUPPP’un sonraki gebeliklerde nüks etme olasılığı düşüktür. Anne veya bebeğin sağlığını tehdit eden ciddi bir hastalık olmayıp, doğumdan sonraki birkaç hafta içinde gerileme eğilimi göstermektedir. Tedavideki asıl amaç kaşıntının hafifletilmesi olduğundan, nemlendiriciler ve doktorun önerediği kremler ile kaşıntı kontrol altına alınabilmektedir.
4. Herpes Gestationis
Çok nadir karşılaşılan herpes gestationis, kabarık ve üstü pütürlü bir şekilde başlayıp daha sonra içi su dolu kabarcıklar şekline dönen kaşıntılı ve döküntülü bir deri hastalığıdır. İsminde herpes geçmesine rağmen dudak veya vajinada görülen herpes virüsü ile ilgisi yoktur. Döküntü çoğu zaman karın bölgesinde başlar ve ilerleyen günlerde kollara ve bacaklara yayılır. Genellikle gebeliğin ikinci veya üçüncü döneminde ortaya çıkar, diğer gebeliklerde tekrarlama olasılığı yüksektir. Herpes gestationis, anne adayına verdiği fiziksel rahatsızlığın yanı sıra bebek için de risklidir. Bebekte büyüme sorunları görülebilir veya hastalık erken doğumu tetikleyebilir. Bu sebeple şikâyetler hissedildiğinde mutlaka kadın doğu uzmanına muayene olunması gerekir.
Hamilelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
5. Sedef Hastalığı
Sık görülen cilt hastalıklarından biri de sedeftir. Toplumun yaklaşık %2 – 3’ünde görülen bu kronik hastalık, genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Bu da hamilelik veya emzirme dönemine denk gelmek olasılığının yüksek olması anlamına gelir. Kızarıklık, deride gri pullanma ve kabuklanmalarla kendisi belli eder, bu bölgelerde zaman zaman kaşıntı ve ağrı da olabilir. Hastalığın en sık tutulum yaptığı yerler saçlı deri, diz, dirsek ve kalça bölgesidir. Hamilelikten önce sedef tanısı alan anne adaylarının gebelik döneminde mutlaka doktorlarına hastalığından bahsetmesi gerekir. Zira ilaçların gebeliğe uygun olanlarla değiştirilmesi gerekebilir.
Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?
Hamilelikte Deri Döküntüsü Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte deri döküntüsü tedavisi için öncelikle muayene olunması gerekir. Kadın doğum uzmanı gerekli gördüğünde dermatoloji uzmanına yönlendirme yapabilir. Teşhis konduktan sonra ise doktorun önereceği yaşam tarzı değişiklikleri ve kremler ile rahatlatıcı tedaviler uygulanabilir. Hormonal değişime bağlı olarak meydana gelen döküntüler genellikle doğumdan kısa bir süre sonra ortadan kalkar. Egzama veya sedef gibi hastalıklar kronik olduğu için doğumdan sonra devam etme olasılığı yüksektir. Karnın gerilmesine bağlı olarak geliştiği düşünülen gelişen PUPPP ise doğumdan birkaç hafta sonra gerilemeye başlar ve kendiliğinden geçer.
Hamilelikte Her Kaşıntı Masum Olmayabilir: Gebelik Kolestazı Nedir?
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var