Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi Neden Olur?

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi Neden Olur?
02 Ağustos 2021

Hamilelikte baş dönmesi ve bayılma hissi, özellikle ilk 3 ayda karşılaşılan şikâyetler arasındadır. Peki, bu şikâyetlerin altında ne yatıyor?

Hamilelikte baş dönmesi ve bayılma hissi, özellikle ilk 3 ayda karşılaşılan şikâyetler arasındadır. Bayılma hissi daha nadir görülse de baş dönmesi ve göz kararması, neredeyse her hamilenin yaşadığı bir durumdur. Peki, hamilelikte baş dönmesi neden olur? Hamilelik döneminde rahim büyüdüğü için rahme giden kan miktarında artış gözlenir. Bu da beyin dâhil olmak üzere birçok organa giden kan akışının azalması anlamına gelir. Böylece, özellikle ani hareketlerden sonra hamilelikte baş dönmesi ve göz kararması gibi şikâyetler ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak açlık, susuzluk ve çok sıcak ortamlarda bulunmak da hamilelikte baş dönmesi ve göz kararması gibi tabloların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir.

Ancak durum her zaman bu kadar basit sebeplerden kaynaklanmayabilir. Nörolojik hastalıklar veya iç kulak hastalıkları da bahsedilen şikâyetlerle belirti verebildiğinden, her ihtimale karşı şikâyetler hissedildiğinde muayene olmak sağlıklı olacaktır.

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi Neden Olur?

Hamilelik döneminde vücudun işleyişindeki bazı farklılıklar, birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedir. Önceden etkilenilmeyen olaylardan daha kolay etkilenilebilir, fiziksel ve psikolojik faktöre karşı vücudun direnci azalabilir. Örnek vermek gerekirse, hormonların etkisiyle ilk üç aylık dönemde yoğun bir şekilde mide bulantısı ve kusma şikâyetleri artar veya vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar hissedilir. Aynı şekilde gebelikle birlikte baş dönmesi, göz kararması ve nadiren de olsa bayılma gibi şikâyetler de vücudun işleyişindeki farklılıklara bağlı olarak meydana gelebilir.

Hamilelikte baş dönmesinin en önemli nedeni, rahme giden kan akışının artmasıdır. Zira rahme giden kan akışı arttığında, beyin başta olmak üzere diğer organlara giden kan akışında azalma olur. Bu da hamilelikte baş dönmesi veya göz kararması gibi şikâyetlere sebep olabilmektedir. Ayrıca gebelik döneminde rahim büyüdükçe kan damarları üzerindeki basıncın artması, yine baş dönmesinin bir diğer sebebidir.

Şimdi, hamilelikte baş dönmesine sebep olabilen diğer nedenlere bakalım;

  • Büyüyen rahim, özellikle sırt üstü yatmalarda kan damarlarına baskı yaparak baş dönmesine neden olabilir. Dolayısıyla bu pozisyonda yatmamaya dikkat edilmelidir.
  • Vücut sıcaklığının artması, gebelikte baş dönmesi gibi şikâyetleri tetikleyebilir. Bu nedenle sıcak ortamlarda bulunmamaya, terleyip yorulmamaya dikkat edilmelidir.
  • Açlık ve susuzluk, hamilelikte baş dönmesine zemin hazırlayabilir. Gbelikte uzun süreli aç kalmamaya çalışmalı, bol bol su tüketilmelidir.
  • Kan şekerinin düşmesi de hamilelikte baş dönmesini tetikleyen bir diğer unsurdur. Hipoglisemi durumunda diyetisyen eşliğinde beslenmek ve doktor kontrollerini aksatmamak gerekir.

Hamilelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Olur?

Hamilelikte baş dönmesi genellikle ilk 3 ayda yaşanır. Bu dönemde hormonâl dengenin hızla değişmesi, baş dönmesi gibi birçok şikâyetin ana sebebidir. Ayrıca hamileliğin ilk haftalarında bulantı ve kusma sonrası kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak da baş dönmesi yaşanabilir. İkinci veya üçüncü trimester dönemde ise baş dönmesi ile daha az karşılaşılır.

Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi Neden Olur?

Hamilelikte Baş Dönmesi Nasıl Önlenir?

Vücut, hamileliğe adapte oldukça baş dönmesi gibi birçok şikâyetin şiddeti de giderek azalacaktır. Bununla birlikte, anne adayları baş dönmesinin etkileri azaltabilmek için aşağıdakileri uygulayabilir;

  • Uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin. Eğer ayakta kalmanız gerekiyorsa hareket ederek kan akışının devamlılığını sağlayın.
  • Aniden eğrilmek veya doğrulmak baş dönmesini tetikleyeceğinden, olabildiğince kontrollü hareket edin.
  • Kan şekerinin düşmesi sonucu bir baş dönmesi yaşıyorsanız sağlıklı beslenmeye dikkat edin, hatta bir diyetisyenden yardım alın.
  • Sırt üstü yatmak kan damarlarına baskı yaparak baş dönmesine neden olabilir. Bu nedenle olabildiğince yan yatmaya çalışın.
  • Kan akışını bozabilecek dar kıyafetlerden kaçının. Mümkün olduğunca bol, esnek, pamuklu kıyafetler tercih edin.
  • Vücut ısısının artmaması için sıcaktan korunmaya dikkat edin.

Hamilelikte Baş Dönmesi Sırasında Ne Yapılmalı?

Hamilelikte baş dönmesi sırasında ani bir düşüş yaşamanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabileceğinden, öncelikle bir yere oturmanız gerekir. En doğrusu uygun bir yere uzanmak, bacakların altına yumuşak bir yastık koymak ve bir süre dinlenmektir. Bu şekilde kan akışı düzene girerek baş dönmesinin geçmesine yardımcı olacaktır. Diğer bir deyişle, gebelikte baş dönmesi esnasında uzanmak, bacakların biraz yüksekte olmasına dikkat etmek ve anne adayının mümkünse sola doğru yatması, baş dönmesinin kısa süre içinde geçmesini sağlayacaktır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Hamilelikte birçok kadın baş dönmesi, bayılma hissi veya göz kararması yaşamaktadır. Fakat bu şikâyetler genellikle kısa sürelidir ve dinlenince geçmesi beklenir. Eğer uzun süreli baş dönmesi şikâyeti varsa mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Bayılma durumunda ise acilen en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Zira bayılma, bilincin tamamen kapanmasıdır. Bu durum farklı nörolojik hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.