Hamilelikte Ağır Kaldırmak Tehlikeli midir?
Hamilelikte ağır kaldırmak gerek bebeğin, gerekse annenin sağlığı açısından tavsiye edilmez.
Hamilelikte Ağır Kaldırmanın Zararları
Hamilelikte ağır kaldırmanın zararları, anne adaylarının hamilelikleri boyunca en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Ağır kaldırmak genel bir ifade olmakla birlikte, anne adayının kaç kiloya kadar ağırlık kaldırabileceği, ağırlık kaldırmaktan hangi aylarda daha çok kaçınması gerektiği soruları daha fazla ön plana çıkmaktadır. Uzmanlar kadınlar için gebelik sürecinin özel bir dönem olduğunu ve bu nedenle normal dönemde bile zorlanarak kaldırdıkları ağırlıkları kaldırmamalarını şiddetle önerirler. Hamileliğin özellikle ilk üç ayında (1. trimester) yani bebeğin rahme yeni yerleştirdiği dönemde, anne adaylarının ağır kaldırmaktan kesinlikle kaçınması gerekir.
Hamilelikte Ağır Kaldırmak Bebeğe Zarar Verebilir
Çoğu kadın doğum uzmanı, anne adaylarının hamilelik süresi boyunca ağır eşya vb. şeyleri kaldırmalarını, bebeğin sağlığını tehlikeye atabileceği endişesiyle önermezler. Anne adaylarının özellikle ilk üç ay hareketlerine dikkat etmesi, rahimde yerini sağlamlaştırmaya çalışan bebek için büyük önem taşır. Bebeğin büyümesi ve amniyon kesesi içinde darbelere karşı daha güvenli hale gelmesi, ilerleyen aylarda bu konuda biraz daha rahat hareket etmenizi sağlar.
Hamilelikte Ağır Kaldırmak Tehlikelidir
Tüm gebelikler için güvenli kabul edilmeyen ağır kaldırma durumu, özellikle riskli gebeliklerde hem anne adayı hem de bebek için tehlikeli durumları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle çok mecbur kalınmadıkça hamilelikte ağır kaldırmanız önerilmez. Anne adayı illaki bir yük kaldırmak zorunda ise bunu yaparken dizlerini kırması ve ağırlığı tüm vücuduna yayması gerekir.
Ağır Kaldırmak Düşüğe Neden Olur mu?
Pek çok anne adayının merak ettiği soruların başında, ağır kaldırmanın düşüğe neden olup olmadığı gelir. Uzmanlar gebelikte düşüğün birçok etkene bağlı olduğunu belirtiyor. Sağlıklı bulunan ve riskli gebeliği olmayan anne adayının yük kaldırmasının, düşüğe neden olacağına dair kesin bir yargı olmadığını da ifade ediyorlar.
En Fazla Kaç Kilo Ağırlık Kaldırılabilir
Gebeliğin ilk 3 ayında, düşük riskine karşı ağır eşyaların kaldırılmasının tehlikeli olduğu belirtilir. 3 ayın sonunda bebeğin artık kendi yerini sağlaması ile anne adayının ağır kaldırmasının daha çok, bel ve sırt sağlığı açısından zararlı olabileceği ifade edilir. Anne adayının gebeliğinde kaldırabileceği ağırlığın kaç kilo olabileceğiyle ilgili olarak;
-ilk üç ay mümkünse hiç ağırlık kaldırmamalı,
-Üç aydan sonra ise 10 kilodan fazla ağırlık kaldırılmamalı.
Ağır Kaldırmak Zorundaysanız ve Yardım Alacağınız Kimse Yoksa Bu Adımları İzleyin!
-Ağırlığı bölüp bölemeyeceğinize bakın, mesela kitap dolu bir kolinin içindekileri tek seferde değil de parça parça taşıyın.
-Ağırlığı bölemiyorsanız ve taşımak zorundaysanız, kendinizi çok zorlamadan sürüklemeyi ya da itelemeyi deneyin.
-Bebeğinizi düşünerek kaldırmak istediğiniz ağırlığı deneyin. Şunu unutmayın her kaldırabildiğiniz ağırlık onu taşıyabileceğiniz anlamına gelmez.
-İlk üç ay içerisinde iseniz ağır kaldırmayı hiç denemeyin bile, 3 aydan sonra ise belinizin zarar görebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
-Ağır kaldırırken bastığınız zeminin düzgün olmasına ve kaygan olmamasına dikkat edin. Hamilelikte ağır eşyayı kaldırırken sırtınız dik olacak şekilde, dizlerinizi hafif kırarak ağırlığı kolunuza ve bacağınıza verin.
-Unutmamanız gereken dokuz aylık hamilelik süreci sizin tüm şımarıkları yapabileceğiniz dönemdir. Bu dönemi en iyi şekilde değerlendirin. Gerekmedikçe eğilmeyin. Uzanma, taşıma işini etrafınızdakilere bırakın ve siz sırtınızı yaslayıp hamileliğinizin keyfini çıkarın.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var