Hamilelikte Kızamık Erken Doğuma Neden Olabilir

Hamilelikte Kızamık Erken Doğuma Neden Olabilir
03 Haziran 2017

Hamilelik döneminde kızamık olmak hem anne hem de bebek için bazı riskleri beraberinde getiriyor. Uzmanlar, daha önce kızamık olmamış anne adaylarının gebelikten önce aşılanmasını öneriyor.

Hamilelik döneminde kızamık olmak nadir de olsa görülmektedir. Bir çocukluk dönemi hastalığı olan kızamık, Robeola virüsünden kaynaklanan bulaşıcı ve yüksek ateşli bir hastalıktır. Ülkemizde, çocukluk çağlarında uygulanan zorunlu aşılardan biri olduğu için yetişkinlikte ve dolayısıyla gebelikte hastalığı geçirme olasılığı çok düşüktür. Fakat, çocukluğunda kızamık aşısı olmayan, hastalığa bağışıklık kazanamayan kişilerin, yetişkinlikte bu hastalığı yaşama olasılığı bulunuyor.   Gebelikte kızamık virüsünün bulaşması ise her zaman korkutucu olmuştur. Bebeğe herhangi olumsuz bir etkisi olacağı düşüncesi fazlaca yaygındır. Yalnız, uzmanlar gebeliğinde kızamık hastalığı geçiren kadınların bebeklerinde herhangi bir anormalliğe rastlanılmadığını belirtiyor. Yalnız, gebeliğin son dönemlerinde kızamık virüsü bulaşan kadınlarda erken doğum ve düşük riski bulunuyor.   

Hamilelikte Kızamık Erken Doğuma Neden Olabilir    

Hamilelik Döneminde Kızamık

Kızamık (Rubeola Virüsü) Nedir?

Kızamık, genellikle ilkbahar ve kışın son dönemlerinde ortaya çıkan, Robeola virüsünün neden olduğu, yüksek ateşli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğu zaman çocuklukta görülse de yetişkinlik döneminde de bu hastalığa yakalananılabilir. Hastalığı geçiren kişi; yüksek ateş ve deride döküntülerin yanında, ishal ve orta kulakta iltihap gibi başka rahatsızlıklar da yaşayabilir. Ülkemizde çocukluk döneminde zorunlu olan kızamık aşısı sayesinde bağışıklık kazansak da çeşitli nedenlerden dolayı aşı olamayanlar yetişkinliğinde kızamık olabilir ve çocukluğa göre daha ağır geçirilebilir.  

Hamilelik Döneminde Kızamık Belirtileri ve Tanısı

Gebelik döneminizde kendinizde aşağıdaki belirtileri görüyorsanız mutlaka uzman bir doktorla görüşmelisiniz.

  • Yüksek ateş
  • Yorgunluk/Halsizlik
  • Eklem ağrıları/Eklem iltihabı
  • Kulak arkası ve boyun bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme
  • Ciltte kırmızı renkte döküntüler
  • Ağız içinde görülen lekeler

Doktorunuz, tanı koymak için öncelikle sizden belirtilerin öyküsünü alacak ve fiziki muayene yapacaktır. Daha sonra boğazınızda veya idrar tahlillerinizde virüse rastlanırsa kesin tanıyı koyacaktır. Yapılan kan tahlillerinde, trombosit ve lökosit miktarı az çıkarsa ve kızamık virüsüne ait IgM'ye rastlanılırsa, kesin tanı koyulmuş olur.

Hamilelik Döneminde Kızamık Hastalığının Tedavisi

Hamilelik döneminde kızamık olduysanız ilk yapmanız gereken şey doktorunuza başvurmaktır. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Doktorunuz gebelik döneminde kullanabileceğiniz hafif, enfeksiyon geçirici ilaçlar reçete edebilir. Tedaviye ek olarak beslenmenizde bazı değişikliklere gidilebilir ve tedaviyi destekleyecek gıdalarla beslenmeniz önerilebilir.     Hamilelikte Kızamık Erken Doğuma Neden Olabilir

Gebelikte Kızamık Aşısı

Gebelik dönemi, bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Bu dönemde vücutta yaşanan bazı değişimler, annenin vücudunu daha hassas hâle getirmektedir. Dolayısıyla gebelikten önce tüm tedbirleri almanız, gerekli aşıları yaptırmanız gerekir. Gebelikte anne adaylarının canlı aşı yaptırması tavsiye edilmiyor. Kızamık aşısı da canlı aşı olduğundan gebelikte yapılması önerilmiyor. Anne adaylarına, planlı bir gebelik düşünüyorlarsa şayet, gebe kalmadan 2 ay önce aşıyı yaptırmaları tavsiye ediliyor. Tabi çocukluğunda bu aşıyı yaptıran annelerin, gebelikten önce yaptırılmasına gerek görülmüyor.    

Hamilelikte Kızamığın Bebeğe Olan Etkileri

Kızamık, istisnalar dışında çocukluk, yetişkinlik veya hamilelik döneminde çok ciddi sağlık sorununa yol açabilen bir hastalık değildir. Hamileliğinde kızamık olan bir annenin, doğan çocuğunda herhangi bir anomaliye rastlanılmamıştır. Sadece gebeliğin son dönemlerinde kızamık virüsüne yakalanan kadınlarda, nadir olarak erken doğum ve düşük görülmüştür. Yalnız, hastalığın yüksek ateşli seyretmesi durumunda durum ciddileşebilir. Yine doğuma birkaç gün kala anne adayının virüsü kapması durumunda, doğum sırasında virüsün bebeğe geçme olasılığı bulunmaktadır. Böylesi bir tabloyla karşılaşıldığında en geç 12 saat içinde Immunglobulin aşısı yapılmakta ve virüs kontrol altına alınmaktadır.

Emzirme Döneminde Kızamık ve Bebeğe Etkisi

Emzirme döneminde kızamık olan bir annenin, bebeğine herhangi bir enfeksiyon geçirdiğine dair bilimsel veriler bulunmamakla birlikte, uzmanların çoğu bu dönemde bebeğini emzirmeyi bırakan annelere emzirmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyor.   Hamilelik döneminde yapılması gereken aşılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.