Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme
01 Kasım 2016

Gebeliğin ikinci döneminde hem bebeğiniz hem de içeride onun beslenmesini sağlayan plasenta kan hacminin artması nedeniyle daha çok demire ihtiyaç duyar.

Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Gebeliğin ikinci döneminde hem bebeğiniz hem de içeride onun beslenmesini sağlayan plasenta kan hacminin artması nedeniyle daha çok demire ihtiyaç duyar. Demir, hemoglobinin yapısında bulunarak, gebelik döneminde kan yapımına destek olur.   İçeriğinde zengin demir bulunduran (kuru baklagiller, kuru meyve, pekmez, kırmızı et ve kümes hayvanları, tam tahıl ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri vb.) ürünleri tüketmelisiniz. Demir alımının yanı sıra C vitamini içeren besinleri de almak, demir emiliminin artmasına yardımcı olacaktır. Portakal suyu ve pekmez ve/veya pekmez ve kivi yenilebilir. Yemeklerin yanında salata tüketmek de demir emilimi için oldukça önemlidir. Ancak çay-kahve gibi içecekler demir emilimini engellediği için kesinlikle yemeklerle beraber tüketilmemelidir.

Balık ve benzeri deniz canlıları iyot açısından oldukça zengindir.

Bu nedenle haftada en az 2 defa balık tüketmek faydalı olacaktır. Bu dönemde yaygın olarak görülen idrar yolları enfeksiyonunu önlemek için bol bol sıvı tüketmeniz gerekir. Suyun dışında doktorunuzun önereceği doğal meyve suları, süt, çorba vb. ürünleri de tüketebilirsiniz. Posalı yiyecekler yemek ve bol sıvı tüketmek kabız olmanızı önleyecektir.

Gebelikte 15. haftada bebeğinizin büyümeye başlamasıyla vücudunuzun gereksinimleri de artmaya başlamıştır.

Artan enerji ihtiyacını karşılamak için mutlaka günlük enerji alımlarınızı artırmalısınız. Vücudunuz, emzirme döneminde kullanmak üzere enerji ve vitamin depolayacaktır. Bu nedenle bu dönemde beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler ve yenilikler emzirme döneminizin rahat geçmesini de sağlayacaktır. Doktorunuzla beraber kendinize bir beslenme programı oluşturmanız, hangi gıdaları tüketmeniz, hangi gıdadan ne kadar almanız gerektiği gibi bilgileri daha kolay ve rahat uygulayabilmenizi ve gebelik sürecinizi sürekli takip edebilmenizi sağlayacaktır.

B12 vitaminine dikkat edin.

Vücudun sinir sisteminin gelişmesi için oldukça önemli olan B12 vitamininin yetersiz kalması sinir sistemi bozukluğuna, pernisiyöz anemi ile doğumsal anomalilere neden olabilmektedir. B12 vitaminini yalnızda et, balık, peynir, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdalardan edinebilirsiniz. Bu nedenle vejetaryen veya vegan beslenen anne adayları ilave olarak B12 desteği almalıdır. Özellikle gebelik dönemi her besin grubunu tüketmeniz gereken bir dönemdir. Eğer günlük beslenmenizde protein, A vitamini ve folik asiti yeterli almazsanız B12 vitamininin bağırsaklardan emilimi olumsuz etkilenir.   Bakmanızda Fayda Var: Vejetaryen ve Vegan Gebelikte Beslenme İçin Tıklayınız.   Hem kendi kas ve besin öğesi depolarınızı korumak hem de bebeğinizin gelişimi için günde en az 1650-2000 kalori arasında bir enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Gebelikte doğru beslenme hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, besleyici olmayan gıdalardan, yoğun tatlılardan uzak durmanız gerekir. Taze sebze ve meyve tüketmelisiniz. Günde 3-4 porsiyon et (kırmızı ve beyaz), süt, yoğurt, peynir ve balık tüketmek gerekli protein ihtiyacınızı karşılayacaktır.   Yeterli miktarda kalsiyum alımı, bebeğinizin iskelet yapısının gelişmesinde, sizin de kemik kitlenizin korunması açısından önemlidir. Gebelikte yeterli miktarda kalsiyum tüketmek ileriki dönemlerde sizi osteoporoz riskinden korur. Gebeliğiniz boyunca günlük kalsiyum ihtiyacınız 1000-1300 mg’dır. Kalsiyumu; süt ve süt ürünlerinden, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerden edinebilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.