Düşük Belirtileri Nelerdir? Düşüğün 4 Önemli Belirtisi
Düşük belirtileri ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
Düşük, gebeliğin ilk 20 hafta içinde kendiliğinden sonlanmasıdır. Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre bilinen gebeliklerin yaklaşık %10’u düşükle sonuçlanıyor ve bunların %80’i ilk trimesterde meydana geliyor. Peki, gebelikte düşük belirtileri nelerdir? Düşüğün en önemli belirtileri rahim krampları, vajinal kanama, ağrı ve fetal hareketin azalmasıdır. Ancak her kadın bu süreci farklı bir şekilde yaşayabilir ve bazılarında saydığımız hiçbir semptom olmadan da düşük gerçekleşebilir. Dolayısıyla düşük yapma belirtileri için sürecin herkeste aynı ilerlediğini söylemek mümkün değildir. Peki, en yaygın düşük belirtileri nelerdir?
Düşük Belirtileri Nelerdir?
Columbia Üniversitesi Doğurganlık Merkezi direktörü Zev Williams, düşük yapmasının tek bir yolu olmadığını ve çok çeşitli semptomlar yaşanabileceğini söylüyor. “Örneğin sabah bulantısı gibi hamileliğin tüm tipik semptomlarını yaşayan ancak hamilelik kaybı olan bir hastanız olabilir.” diyen Williams, ciddi kanaması ve krampları olan bir kişinin ise sağlıklı bir şekilde doğum yapabileceğini belirtiyor. Irvine California Üniversitesi’nde doğum ve jinekoloji profesörü olan Jennifer Jolley de “Tıbbi duruma bağlı olarak, hamileliği kaybetmenin fiziksel süreci kişiden kişiye değişebilir.” diyerek Zev Williams ile aynı fikirde olduğunu belirtiyor.
Buradan da anlaşılacağı üzere tüm düşüklerin gözle görülür bir belirtisi olmayabilir. Ancak istatistiklere bakıldığında, en yaygın düşük belirtileri rahim krampları, vajinal kanamalar, ağrı ve fetal hareketin azalmasıdır. Gelin şimdi bu belirtileri daha yakından inceleyelim.
1. Rahim Krampları
Rahim krampları, düşük yapmanın en önemli belirtileri arasındadır. Kramplar, rahmin kasılarak içerideki materyali dışarı atmaya çalışmasından dolayı meydana gelir. Bu tarz kramplar genellikle adet kramplarından daha şiddetlidir ve en fazla 1 – 2 gün sürer.
2. Vajinal Kanama
Düşüğün en önemli belirtilerinden biri de vajinal kanamadır. Kanama, hamileliğin her döneminde önemli bir semptomdur. Her kanama düşük belirtisi değildir ancak ciddi problemleri ekarte edebilmek adına mutlaka muayene gerektirir. ACOG’a göre kramplarda olduğu gibi düşük kanaması da adet kanamasından daha ağırdır. İlk birkaç gün kanama yoğun olabilir ancak ilerleyen günlerde lekelenme şekline dönmesi beklenir.
3. Ağrı
Ağrı, düşük yapmanın başka bir belirtisi olabilir. Bu ağrı karın bölgesinde, pelvik bölgede veya sırtın alt kısmında lokalize olabilir ve kramp tarzında hissedilebilir. Bununla birlikte gebelikte rahim büyüdükçe hissedilen karın krampları ve yuvarlak bağ ağrıları yaygın olduğundan, düşük ağrısını normal hamilelik ağrılarından ayırt etmek zor olabilir.
4. Fetal Hareketin Azalması
İkinci üç aylık dönemde meydana gelen geç düşüklerde (ortalama 14. – 20. haftalar arası) fetal hareketin azalması da düşük belirtisi olabilir. Bu aslında anlaşılması zor bir düşük belirtisidir çünkü fetal hareketin hamileliğin erken dönemlerinde tutarlı bir şekilde tespit edilmesi oldukça zordur.
Düşük Belirtileri Olduğunda Ne Yapılmalı?
Düşük yapmanın en sık karşılaşılan belirtileri vajinal kanama ve kramp olsa da her kanama ve kramp düşük yapıldığı anlamına gelmez. Bu belirtileri yaşadığınızda önemli sorunları ekarte edebilmek adına ilk olarak kadın doğum uzmanınıza başvurmanız önemlidir. Muayene sırasında ultrasondan faydalanılabilir, hCG seviyelerini ölçmek için kan testi yapılabilir. Kanama ve krampın nedeni tespit edildikten sonra ise hızlıca nasıl bir prosedür uygulanacağına hekiminiz karar verecektir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?
Kaynak:1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var