Doğumdan Sonra Göbeğinizin Sarkma İhtimalini Böyle Önleyin!

Doğumdan Sonra Göbeğinizin Sarkma İhtimalini Böyle Önleyin!
12 Şubat 2019

Doğumdan sonra göbek sarkması nasıl geçer? Sarkan göbek nasıl sıkılaşır? Sezaryen / normal doğumdan sonra göbek nasıl toparlanır? Tüm detaylar yazımızda!

Doğumdan Sonra Göbek Sarkması - Göbek Nasıl Sıkılaşır?

Doğumdan sonra göbek sarkması, gebelik dönemi boyunca anneleri en fazla endişelendiren konulardan biridir. Hamilelik döneminde gerginleşen, gebelik haftası ilerledikçe büyüyen ve 9 ay boyunca bebeğinize yuva olan karnınız, bebeğinizin doğumuyla birlikte rahatlasa da, tamamen eski haline dönmek için biraz zamana ihtiyaç duyar. Düşünün, gebelik döneminde karın kaslarınız neredeyse yüzde elli daha fazla uzar. Bebeğinizin varlığı ile aşırı yük binen karın kasları, ister sezaryen ister normal doğum olsun, doğum sürecinde de strese maruz kalır. Dolayısıyla karın bölgenizde deformasyonlar oluşabilir. Ancak bu deformasyonları engellemek için baştan önlemler alır ve bedeninizin toparlanmasına izin verirseniz, tüm endişeleriniz yersiz olur. Bu yazımızda, size karın bölgesindeki deformasyonları en aza indirmek için bazı önerilerde bulunacağız. İşte, Doğumdan Sonra Göbek Sarkması ve alabileceğiniz önlemler...

Gebeliğe İdeal Kiloda Başlayın

Eğer fazla kilonuz olduğunu düşünüyorsanız, gebelik planlaması yapmadan önce uzman diyetisyenle görüşerek ideal kilonuza inmeniz gerekir. İstatistikler, hamileliğe yüksek kiloda başlayan kadınlarda, göbek sarkması ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca ideal kiloda bir hamilelik, sorunsuz bir gebelik süreci geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için önemli bir faktördür.

Doğumdan Sonra Göbeğinizin Sarkma İhtimalini Böyle Önleyin!

Beslenme Konusu Sandığınızdan da Önemli

Beslenme uzmanı ile birlikte beslenme programınızı hamileliği uygun bir şekilde düzenlemeniz, hamileliği sağlıklı bir şekilde devam ettirmenizi sağlar. Bu aşamada çok yemekten ziyade dengeli beslenmek, tüm vitamin ve minerallerden faydalanabileceğiniz şekilde program oluşturmak önemli. Özellikle protein ve demir ağırlıklı beslenmek, doymuş yağdan uzak durmak gerekir. ‘Sen iki canlısın, ne bulursan ye!’ diyenlere kulak asmayın. Uzmanlar, bir kadının günlük ortalama 2000 kalori alması gerektiğini belirtiyor. Hamilelikte bu ihtiyacın 300 kalori kadar arttırılması gerektiğini ifade ediyorlar. Eğer kontrolsüz bir şekilde yeme sıklığınızı ve porsiyonunuzu arttırırsanız, bu durum size doğumdan sonra büyük bir göbek olarak dönebilir.

*Gebelikte sağlıklı beslenmeyle ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Su Tüketimini Arttırarak Cildinizi İçten Nemlendirin

Evet klişe ancak pek dikkate almadığımız bir etken, su! Cildin nem kaybını engelleyen yeterli su tüketimi, hem çatlak oluşumunu hem de doğumdan sonra göbek sarkmasını önlemeye yardımcı olur. Dolayısıyla uzmanlar günde en az 2,5 litre su içilmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Doğumdan Sonra Göbeğinizin Sarkma İhtimalini Böyle Önleyin!

Egzersiz Olmadan Yukarıdakilerin Hiçbir Önemi Yok

Karın kaslarının gevşemesi, yağ veya pelvik kemerin gevşemesi, gebelikten sonra göbek sarkmasına neden olabilir. Ancak biraz çaba göstererek ve kendinize zaman tanıyarak doğumdan önceki halinize dönmeniz mümkün. Öncelikle, egzersize başlamak için acele etmeyin. Karnınız 9 ay boyunca minik yavrunuza yuva oldu, vücudunuz büyük bir değişim geçirdi. Organlarınızın yerine yerleşmesi, rahminizin küçülmesi ve bedeninizin toparlanması, yaklaşık 6 hafta sürer. Bu süre içinde nefes egzersizleri ile karın kaslarınızı çalıştırmaya başlamak ve kegel egzersizleri ile pelvik tabanınızı güçlendirmek iyi bir başlangıç olacaktır.

*Gebelikte ay - ay yapılabilecek egzersizler için buraya tıklayabilirsiniz.

Doğumdan Sonra Göbeğinizin Sarkma İhtimalini Böyle Önleyin!

Doktorunuzun Onayı Olmadan Egzersize Başlamayın

İlk 6 haftalık toparlanma sürecinde yürüyüş, nefes ve kegel egzersizleri dışında hiçbir spor aktivitesi yapmanız önerilmez. Öncelikle karın kaslarının kendi kendini toparlama sürecine izin vermek gerekir. Düşünün, iyice gerilmiş ve yıpranmış karın kaslarınız henüz kendini toparlamamışken ekstra yapılan ağır egzersiz, kaslarınızın daha da ayrılmasına sebep olabilir. Doktorunuzdan spor yapmak için onay aldığınızda ise yine karın hareketleri için biraz beklemeniz gerekecek. İlk 12 hafta mekik gibi direkt karın kaslarını çalıştıran egzersizler yanlış bir seçim olacaktır. Yaklaşık 12. haftadan sonra kaslarınız kendi toparlanma sürecini büyük ölçüde tamamlamış olur. Bu süreçten sonra, doktorunuzun onayı ile beraber spor hocanızla birlikte kendinize sağlıklı bir egzersiz planı oluşturabilirsiniz. Biraz çaba gösterip, bedeninize zaman tanırsanız, göbeğinizden eser kalmayacaktır!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Cabbar 1. Zorlayan, cebreden. 2. Kuvvet ve kudret sahibi (Allah.) 3. Gökyüzünün güneyinde bulunan bir yıldız kümesi.