Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Kasılmaların şiddeti ve sıklığı artıkça baş pelvis giriminde çıkıma doğru yaklaştıkça ağrıların sıklığı ve şiddeti daha fazla artmaktadır.
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?
Gebelik süresi bilindiği gibi 40 haftalık gibi bir süreçtir. Genellikle tahmini doğum tarihi yaklaştıkça gebelerde rahim kasılmalar tespit edilmektedir. Gebeler bu kasılmaları karnında sertleşme ve dikleşme şeklinde hissetmektedirler. Özellikle de normal seyreden gebelikte 37. Haftadan sonra fetal baş pelvis kemiği girişine uyum sağlamaya başladığından itibaren gebe kadınlar zaman zaman kasılmalar hissetmeye başlarlar. Peki, doğum sancısı nasıl anlaşılır?
Doğuma Hazırlık Sancıları
Bu kasılmalar tıp dilinde Braxton Hicks kasılmaları adı verilen yalancı doğum ağrıları olup gebeliğin son trimesterinde daha sık görülmekte ve gerçek doğum ağrılarının hazırlık aşamasıdır. Gebe kadınlar bu kasılmaları ise bazen gerçek doğum ağrıları ile karıştırmaktadırlar. Oysa bu kasılmalar günde birkaç defa gelmekte ve rahim ağzında çok fazla bir değişikliğe neden olmayan kasılmalardan olup yaklaşık bir dakika kadar devam ettikten sonra geçmektedir. Gebeler ise bu durumu kasılma olarak hissettikleri halde ağrı duymaz ve hatta 37. Haftadan sonra muayene eden doktorları tarafından bu kasılmalar manuel olarak hissedilmekte ve bu durum hastaya muayene esnasında izah edilmektedir.
İlk Saatlerde Aşırı Sancı Hissedilmez
Kasılmaların şiddeti ve sıklığı artıkça baş pelvis giriminde çıkıma doğru yaklaştıkça ağrıların sıklığı ve şiddeti daha fazla artmaktadır. Eğer fetüs doğum kanalına girdiğinde fetüse veya gebenin doğum kanalına ait nedenler ile baş pelvis uyumsuzluğu, pelvis giriminde darlık veya pelvis girimi normal olsa dahi orta pelvis düzleminde ya da çıkım düzleminde darlıklar gibi fetüsün doğum kanalında ilerlemesine engel teşkil edebilecek durumlar mevcut ise doğum sancıları giderek daha fazla artmakta ve dayanılmaz olabilmektedir. Problem olmadan sancılar ile birlikte doğum kanalında fetal baş seviyesi uygun bir iniş gösteren gebelerde de doğum travayında hiçbir zaman aşırı derecede bir sancı hissedilmez fakat doğuma yakın dakikalarda sancı biraz daha yoğun hissedilebilmektedir.
Doğum Sancıları Şiddetli Başlamaz!
Doğum sancıları gebe kadınların korktuğu şekilde hemen şiddetli bir şekilde başlamaz, günler içinde yavaş yavaş kasılmalar şeklinde başlamakta ve hatta sancılar regüler yani düzenli olduktan sonra ağrı gebeler tarafından yavaş yavaş hissedilmeye başlamaktadır. İlk doğum genellikle ortalama 18 saatte gerçekleştiğine göre doğum sancısı başladığında, kasılmalar arttığında ve regüler hale geldiğinde telaşlanmadan hastaneye gitmek gerekir.
Alışılmışın Dışında Bir Ağrı Ortaya Çıktı İse,
Gebe kadınlarda düzenli aralıklarla gelmeyen bel ve kasık ağrısı, idrar yapar iken kasılmalar, böbrek taşına, apendiste bağlı ağrılar, böbrek taşı ağrıları, mide ağrısı, safra kesesi, fıtık ağrısı ve yumurtalık kisti torsiyonu ağrısı gibi çeşitli ağrı yapan hastalıklarda görülebilmektedir. Bu tür alışılmışın dışında bir ağrı ortaya çıktığında ise gebe kadınlar ağrı kesici almadan doktorunla iletişime geçmeli ve ağrının nedeni bulunarak duruma uygun gerek tıbbi gerek ise cerrahi tedavisi planlanmalıdır.
Doğum Sancısı Nasıl Olur?
Gerçek doğum sancısı nasıl olur? Gerçek doğum sancılarında rahimde meydana gelen kasılmalar daha sık ve düzenlidir. İlk başlarda saatte bir olan ağrılar zamanla daha kısa zamanlarda tekrarlanmaya başlar. Hatta bu aralıklar gitgide 2 – 3 dakikaya kadar düşer. Düzenli bir şekilde tekrarlayan kasılmalarla birlikte hissedilen ağrı rahim ağzının açılmasına yardımcı olur. Doğumun başlamasıyla bu sancılara bazen lekelenmeler ve hafif kanama da eşlik edebilir. Nişan gelmesi olarak da adlandırılan bu durum, hamilelik sürecinin en önemli olaylarından biridir ve az ya da çok olduğuna bakılmaksızın yaşanması durumunda hemen doktora müracaat edilmesi önerilir.
Su Gelmesi
Doğum belirtileri nelerdir ne zaman başlar? İlk defa anne olacak anne adaylarının en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Su gelmesi doğumun başlayacağını gösteren en önemli belirtilerden birisidir. Bazen sancı ve kanama olmadan bile su gelmesi fark edildiğinde hemen doktora gidilmelidir. Bazı anne adaylarında su gelmesi doğuma çok zaman olmasına, doğum sancılarının ve diğer belirtilerin başlamamasına karşın yaşanabilmektedir. Bu durum erken doğumun habercisi olabilir. Doğumunuza henüz zaman varsa bu şekilde bir durumla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmanız önerilir.
Doğumuma Kaç Gün Kaldı? Tahmini Doğum Zamanı Hesaplamak İçin Tıklayın...
Doğum sancısı nereden başlar?
Doğum sancısı rahimde meydana gelen hafif kasılmalarla birlikte başlar. Anne adayları bu kasılmaları bel ve kasıklarda ağrı olarak hissedebilir.
10 Dakikada 2 Kez
Eğer ki bu kasılmaların aralığı giderek kısalırsa, önceleri bir saatte, yarım saatte bir gelen ve de yaklaşık bir dakika kadar süren kasılmaların aralığı giderek sıklaşmakta ve sonunda on dakikada iki kez gelmeye başladığında bu ağrılar doğum sancıları olarak kabul edilmektedir. Kasılmalar giderek regüler yani düzenli bir hal alır ve de üç dakikada bir gelir. Her kasılma da doğum kanalı olan ve serviks adı verilen rahim ağzının giderek olgunlaşmasına, açılmasına ve kısalmasına neden olmaktadır. Servikal kanalda açıklık ve kısalma oluşmaya başladıktan sonra ve baş pelvis girimini geçmeye başlayınca gebeler giderek bu kasılmalarla birlikte ağrı da hissetmeye başlarlar. Doğum Belirtileri ve Vücudunuzun Verdiği 3 Önemli İpucu ve detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var