Doğum Koçunun Görevi Nedir?

Doğum Koçunun Görevi Nedir?
15 Mayıs 2017

Doğum koçunun görevi ve sorumluluğu, gebe olan kadınların hamileliği sürecinde ihtiyacı olan fiziksel, duygusal ve bilgisel desteği sağlamaktır. Yapılan araştırmalar, doğuma koçlarla hazırlanan kadınların daha az sezaryen doğumu tercih ettiğini ortaya koymuştur.

Doğum koçunun görevi ;hamileliğinin tüm sürecinde anne adayına destek olmaktır. Doğum koçları, bu süreçte anne adaylarının fiziksel, duygusal ve bilgisel olarak yanlarında olmayı amaçlıyor ve gebeliğin daha bilinçli geçmesini hedefliyor. Doğum koçları, sezaryen ve epidural doğumların azalması, suni sancı ve forseps kullanımının düşmesi bakımından da önemli rol oynuyor. Doula olarak da adlandırılan doğum koçları, hamilelik sürecinde anne ve baba adayının beklentilerini öğreniyor, o beklentilere göre programını geliştiriyor. Yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ve giderek ilgi toplayan doğum koçları, diğer adıyla doulalar kimdir, anneye ne gibi faydaları vardır, gelin detaylı bir şekilde inceleyelim. Doğum Koçunun Görevi Nedir?

Doğum Koçunun Görevi Nelerdir?

  • Doğum koçları, anneye ruhsal ve fiziksel destek vererek onları cesaretlendirir.
  • Doğum ile ilgili planlamalar yaparken seçenekleriniz hakkında sizi bilgilendirir.
  • Anneye, doğumla daha rahat başa çıkabilmesi için doğru nefes taktikleri hakkında bilgi verir.
  • Doğumun başından sonuna kadar tüm süreçlerde sizinle beraber olur.

 

Doğum Koçlarının Görev Tanımına Girmeyenler

Doula da dediğimiz doğum koçları, herhangi bir sağlık profesyonelinin müdahalesine karışmaz, medikâl müdahaleler uygulamaz, anne adına herhangi bir prosedür için karar vermez. Doğum koçu; sağlık çalışanı, ebe veya hemşire değildir. Doğum koçları, gebelik ve doğum sürecinde yalnızca annenin kararlarını destekler, ona seçenekleri hakkında bilgi verir, duygusal ve fiziksel olarak varlığını hissettirir.   Doğum Koçunun Görevi Nedir?  

Doğum Koçlarının Herhangi Bir Sertifikası Var mı?

Bazı eğitim merkezlerinin verdiği eğitimlere katılarak doğum koçu sertifikası alınabiliyor. Türkiye'de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan doğum koçları için eğitim veren kurumlar şimdilik birkaç ille sınırlı. Bu iller arasında; İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Muğla gibi şehirler yer alıyor.

Araştırma Sonuçları Olumlu

Yapılan çeşitli araştırmalar, doğuma koçları ile birlikte hazırlanan kadınların, doğumlarını daha rahat ve tehlikesiz geçirdiğini ortaya koymuştur. Araştırmacılar, doğum koçuyla birlikte doğuma hazırlanan kadınların sezaryen ve epidural anesteziyi daha az tercih ettiğini belirtiyor. Aynı zamanda hamilelik sürecinde doğum koçlarından destek alan kadınların, doğumunda sunî sancı ve forseps kullanımına daha az yer verildiği, ağrı kesiciye daha az ihtiyaç olduğu da araştırmacılar tarafından gözlemlenmiştir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.