Çocuklarımızı Cinsel İstismara Karşı Nasıl Koruyabiliriz?
Çocuklarımızı cinsel istismara karşı nasıl koruyabiliriz? Ona mahremiyeti nasıl öğretmeliyiz? Bir çocuğun cinsel istismara uğradığını nasıl anlarız? İşte pedagoglardan ailelere tavsiyeler…
Çocuklarımızı Cinsel İstismara Karşı Nasıl Koruyabiliriz?
Çocukları hedef alan cinsel suçlar, ne yazık ki ülkemizin kanayan yarası… Tüylerimizi diken diken eden haberleri neredeyse her gün televizyonda izliyor, çevremizden duyuyoruz. Git gide artan bu haberler, aileleri iyiden iyiye tedirgin etmeye başladı. Peki, çocuklarımızı cinsel istismara karşı nasıl koruyabiliriz? Ona mahremiyeti nasıl öğretmeliyiz? Bir çocuğun cinsel istismara uğradığını nasıl anlarız? İşte pedagoglardan ailelere tavsiyeler…
Çocuk Cinsel İstismarı Nedir?
Çocuk cinsel istismarı; psiko-sosyal gelişimini tamamlamamış çocukların cinsel eylemlere zorlanması veya maruz bırakılmasıdır. Yalnızca bedensel değil, çocuğun cinsel içerikli görüntülere maruz bırakılması da istismardır. Cinsel istismar, çocuklarda davranışsal, duygusal ve sosyal problemlerin ortaya çıkmasına neden olan ağır bir travmadır. Çocukluklarında cinsel istismara uğramış olan yetişkinlerin, duygusal veya cinsel ilişkilerinde ciddi problemler yaşaması çok sık karşılaşılan bir tablodur.
Çocukları Cinsel İstismara Karşı Nasıl Koruyabiliriz?
Bedeninin Ona Ait Olduğunu Öğretin
Ebeveynler, çocuğuna bedeninin sadece ona ait olduğunu öğretmelidir. Vücudunun mahrem yerlerini, anne-baba ve doktordan başka kimsenin görmemesi gerektiği hakkında bilgi vermelidir. Hatta sizin çocuğunuz dahi olsa, siz de bu konuda hassas davranmalısınız. Eğer çocuğunuz o an ona dokunmanızı istemiyorsa dokunmamalısınız. Çevrenizdekilerin de bunu yapmasına izin vermemeli ve çocuğunuza bu konuda tepki vermeyi öğretmelisiniz.
Hayır Demeyi Öğretin
Çocuğunuza, ona doğru gelmeyen konularda hayır deme seçeneği olduğunu öğretin. Yetişkinlere de hayır diyebileceğini, bundan dolayı suçluluk duymasına gerek olmadığını söyleyin.
İki Çeşit Dokunma Olduğunu Öğretin
Çocuğunuza iki çeşit dokunma olduğunu, bunlardan iyi olanın kendini mutlu hissettirdiğini, kötü olanın ise mutsuz ve suçlu hissettirdiğini öğretin. Ama bu dokunmaları anlatırken ‘akrabaların dokunması’ ve ‘yabancıların dokunması’ gibi bir ayrım yapmayın. Unutmayın, cinsel istismar vakalarında istismarcı çoğu zaman tanıdık, yakın çevredendir.
Cinsel Konuları Net Olarak Konuşun
Mesela; ‘İstemediğimiz halde bazı insanlar özel bölgemize dokunmak isteyebilir. Böyle bir durumla karşılaşırsan bize haber vermelisin.’ gibi ılımlı bir cümle ile mesaj net olarak verilebilir. Çünkü istismara uğrayan pek çok çocuk konuyu saklama eğilimindedir. Korktuğu ve cezalandırılabileceğini düşündüğü için ailesine istismarı anlatmamayı tercih eder. Bu durum sadece tacizcinin işini kolaylaştırır. Dolayısıyla pedagoglar, ailelerin çocuklarıyla her konuyu onun yaşına uygun bir dille konuşması gerektiğini ifade eder.
Aile Arasında Sır Yoktur
Çocuğunuza anne-baba ve çocuk arasında sır olmaması gerektiğini öğretmelisiniz. Söyleyeceği her şeyin sizin için kıymetli ve dinlemeye değer olduğunu hissettirmelisiniz. Çocuğunuz yargılanmayacağını, hata yapsa da ailesinin yanında olacağını mutlaka hissetmelidir.
Örneklerle Öğretin
Böyle bir olay yaşarsan ne yaparsın, biri sana şöyle dese ne tepki verirsin gibi sorularla hem çocuğunuzun mevcut bilgilerini test edebilir hem de konuyu kavrayarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; ‘Sen parkta oynarken biri yanına gelse ve köpeğini kaybettiğini söylese, beraber aramayı teklif etse ne yaparsın?’ gibi bir soru yöneltip, cevabı aldıktan sonra doğru olanı ona öğretebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, çocukların en çok ‘Annen hastanede, seni ona götüreceğim.’ vb. cümleler ile kandırıldığını ortaya koymaktadır.
Size Güven Duymalı
En önemlisi de çocuğunuzla aranızda güven bağı kurmaya çalışın. Kendisini rahat rahat ifade edebileceği ortamlar oluşturun. Ağzından çıkan sözlere inandığınızı hissettirin. Çocuğunuzun ‘anlatsam da inanmazlar’ düşüncesine kapılmaması için, güçlü bir iletişim kurun.
Çocuğun Cinsel İstismara Uğradığı Nasıl Anlaşılır?
Psikolojik rahatsızlıklara neden olabilen cinsel istismarın kim tarafından, ne zaman yapacağı kestirilemez. Sandığımızın aksine, yapılan araştırmaların çoğu, istismarcıların aileyi tanıyan kişiler olduğunu ortaya koymaktadır. Bu korkunç tablo karşısında ebeveynler olarak yapabileceğimiz en önemli şey, çocuklarımıza bundan nasıl korunabileceğini öğretmektir. Pedagoglar, cinsel istismara uğrayan çocukların davranışsal özelliklerini aşağıdaki gibi özetlemektedir;
- Normal halinden daha içine kapanık, huzursuz ve duygusal olma,
- Öfke patlamaları, geceleri kabus görüp altını ıslatma,
- Evden veya okuldan kaçma,
- Argo kelimeler kullanmaya başlama,
- Bazı yerler veya kişilerden aniden korkma,
- Özel bölgelerinde morluk, kanama,
- Tuvaletini yaparken ağrı, acı hissetme.
Bazı durumlarda çocuk ne kadar korkarsa korksun, durumu ailesine belli etmek istemez. Ailesinin tepkisinden çekinebilir, sevilmeyeceğini veya rezil olacağını düşünebilir ya da istismarcı tehdit etmiş olabilir. Eğer istismardan şüphelenirseniz, durumu tespit edebilmek ve çocuğunuzun geç kalmadan tedaviye başlaması için uzmana başvurmalısınız.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var