Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?
27 Nisan 2017

Bebeğin, 2-3 yaşına kadar anne-babasıyla yatması, psikolojik gelişimini olumsuz etkiliyor ve bireysellik gibi duygulardan yoksun kalmasını sağlıyor.

Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Bebeğin odası ne zaman ayrılmalı sorusu, aslında keskin sınırlarla belli olan bir süreci kapsamıyor. Tamamen bebek ve annenin durumuna göre karar verilen bir süreci içeriyor. Bazen anneler için bebeklerinden ayrı yatmak zor olsa da bu sürecin fazla uzatılmaması gerekiyor. Çünkü bebeğin odasını ayırmak, ona bireysellik ve özgüven gibi kazanımlar sağlar. Küçük yaşta bu kazanımlarla yetişmesi ise ileride kişiliğini olumlu yönde etkiler. Uzmanlar, genel olarak bebeğin 1 yaşına kadar ebeveynleriyle, daha sonra ise kendi odalarında yatmasını öneriyor. Bu sürecin 2-3 yaşına kadar uzatılması ise kesinlikle tavsiye edilmiyor.  

Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?    

Bebeğin Beslenmesi ve Psikolojik Durumu, Odanın Ayrılma Zamanını Belirliyor

Bebeğinizin beslenme süreci, odanın ayrılma zamanını belirleyen önemli faktörlerden biridir. Bebeğin beslenme gereksinimleri düşünüldüğünde, ilk 6 ay anne sütü gerektiğinden, bu süreçte bebeğin odasının ayrılması doğru bulunmuyor. Anne sütünün yanında ek gıdaya başladığında, bebeğin ayrı odaya geçmesi gerekir. Bununla beraber bebeğin ilk 1 yılı psikolojik açıdan oldukça önemli bir dönem. İlk bir yıl anne-babasıyla yatan bebeğin ebeveynleriyle duygusal bağ kurması kolaylaşır ve güven duygusu daha çabuk oluşur.  

Bebeğin Odasını 1 Yaşından Önce Ayırmak Daha Kolay

Uzmanlara göre bebeğinizin odasını 1 yaşına kadar ayırmanız hem sizin hem de bebeğiniz için daha kolay olur. Aksi takdirde bebeğiniz 2-3 yaşına geldiğinde odayı ayırmaya çalışırsanız; uyumama, ağlama krizine girme, yataktan kalkıp sizin yatağınıza gelme gibi durumlarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek olur. Bebeğinizin odasını ayırma sürecini aşama aşama ilerletmeniz de size kolaylık sağlar. İlk başlarda uyuyana kadar odasında beklemeniz, haftasonu 1 gün berbaber uyumanız, yatağa kadar ona eşlik etmeniz bebeğinizin sürece yavaş yavaş alışmasını sağlar.

Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Ebeveynler Odayı Ayırırken Kararlı Olmalı, Taviz Vermemeli

Kendinizi hazır hissettiğinizde ve odaları ayırmak için uygun zamanın geldiğini düşündüğünüzde kararlı olmalısınız. Bebeğiniz her ağladığında tekrar kendi odanıza almamalısınız. Gerekiyorsa bebeğin odasına gidip tekrar uykuya dalana kadar yanında olmalısınız. Sürekli bebeğinizin odanızda yatmasına izin verirseniz, odanızı ayırma süreciniz uzar ve zorlaşır. Bebeğin odasını keyifli bir hale dönüştürmeniz de odasında yatmasında istekli olmasını sağlar. Yine aynı şekilde gece korkmaması için odasında loş ışıklar kullanmanız da bu dönemde işinize yarayabilir.   

Bebek Odası Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler için linke tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.