Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?
30 Nisan 2018

Hazırladığımız yazıda, boş gebelik nedir, boş gebelik nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, boş gebelik nasıl sonlandırılır, neden olur ve boş gebelik tekrarlar mı gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Boş Gebelik Nedir?

Halk arasında su gebeliği, tıpta ise anembriyonik gebelik olarak adlandırılan boş gebelik; hamilelik kesesini meydana getiren zar ve plasentanın oluştuğu, ancak bebeğin gelişmediği gebeliklerdir. Yani, boş gebeliklerde yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur fakat bebek gelişmez. Hazırladığımız yazıda, boş gebelik nedir, boş gebelik nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, boş gebelik nasıl sonlandırılır, neden olur ve boş gebelik tekrarlar mı gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan adet gecikmesi ve gebelik hormonlarının artışı, boş gebeliklerde de olabilir. Boş gebeliklerde östrojen ve progesteron hormonu yükselebileceğinden, tıpkı diğer gebeliklerde olduğu gibi göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı ve kusma, şişkinlik ve halsizlik görülebilir. Yine aynı şekilde gebelik hormonları arttığı için yapılan testler de pozitif çıkarak kişileri yanıltabilir. Bazı durumlarda ise boş gebeliklerde hafif kanamalar olabilir ve kasıklarda kramp tarzı ağrılar hissedilebilir. Bu nedenle net bir tanı için mutlaka ultrasondan faydalanılır.

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Boş gebeliklerde, normal gebeliklerdeki gibi birçok gebelik belirtisi görülebilir. Bu nedenle kadınlar boş gebelik yaşayıp yaşamadığını kendileri anlayamazlar. Kesin tanı için ultrason görüntülerinden faydalanılır. Sağlıklı bir hamilelikte gebelik kesesi, vajinal ultrason ile 4 - 4,5 hafta, karından ultrason ile en geç 5. veya 6. haftada görülür. Gebeliğin 7. haftasında ise artık embriyo ve kalp atışının görülebilmesi gerekmektedir. Eğer 7. hafta olmasına rağmen kese içinde bebek görülmüyorsa, boş gebelik tanısı konabilir.

Boş Gebelik Neden Olur?

İlk 12 haftada gerçekleşen düşüklerin %50’si, boş gebelik kaynaklıdır ve bu durumun sebebi ise genellikle kromozomal anomalilerdir. Boş gebelik vakalarının büyük bir çoğunluğunda vücut, gebeliği devam ettiremeyecek, sağlıklı bir bebek haline gelemeyecek olan anormal kromozomları saptar. Bu bağlamda, boş gebeliğin oluşma nedeni olarak kesin bir veri ortaya koyulmamış olsa da yanlış hücre bölünmesi veya kalitesiz yumurta ile spermin döllenmesinin boş gebeliğe neden olabileceği düşünülüyor. Kalitesiz yumurta ve sperm döllenmesi ile ilişkili olan boş gebelikler, doğal olarak ileri yaş gebeliklerinde daha sık görülür. Çünkü yaş ilerledikçe yumurta ve spermin kalitesi düşer, canlılıklarını yitirirler.

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Boş Gebelik Tekrarlar mı?

Daha önce düşük veya boş gebelik geçmişi olan anne adayları, gebeliklerinde çok daha fazla endişe ve stresli olabilmektedir. Ancak, boş gebelik genel olarak nüksetme özelliği, tekrarlama eğilimi göstermez. Anne veya baba adayının eğer bu duruma sebep olan genetik bir hastalığı yoksa boş gebelik yalnızca o gebeliğe özgüdür ve çok az kadında tekrarladığı görülmüştür.

Boş Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?

Boş gebelik tanısı konulduktan sonra bebek gelişmediği için ne yazık ki gebeliği devam ettirmek adına yapılabilecek bir şey yoktur. Bu aşamadan sonra ya vücudun kendi kendine keseyi atması beklenir ya da kürtaj ile kese tahliye edilir. Eğer ultrason görüntüsüne bakıldığında kesede bozulma görüldüyse ve vajinal kanamalar varsa, kürtaj yapılmadan kesenin kendini vücuttan atması beklenir. Tabii bu süreçte hasta yakın takibe alınır. Ancak, birden fazla gebelik kaybı söz konusuysa, vücut kendi başına keseyi dışarı atamıyorsa veya genetik araştırma planlanmışsa, kürtaj ilk tercih olur. Kürtajdan sonra ise ortalama 1 veya 1,5 ay sonra tekrar adet görülür. Bazı durumlarda ise ilaç yoluyla boş gebelik sonlandırılır. Ancak bu durum, daha fazla yan etkilere ve kanamaya sebep olabileceği için pek fazla tercih edilmemektedir. İşlemlerden sonra tekrar gebelik planlaması yapmak için boş gebeliğin üzerinden en az 2-3 adet geçmesi beklenmelidir çünkü vücudun ve hormonların kendini toparlayabilmesi için birkaç aylık döneme ihtiyacı  vardır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.