Bebeklere Yulaf Ezmesi Ne Zaman ve Nasıl Verilir?

Bebeklere Yulaf Ezmesi Ne Zaman ve Nasıl Verilir?
09 Mayıs 2024

Bebeklerde yulaf ezmesi tüketimiyle ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Yulaf ezmesi demir, B vitaminleri ve lif de dahil olmak üzere birçok hayati besin maddesine sahiptir. Bu nedenle bebeği ek gıdaya geçen çoğu ebeveyn, bebeklerine yulaf ezmesini ne zaman yedirebileceğini merak ediyor. Peki, bebeklere yulaf ezmesi ne zaman verilir? Bebeklere yulaf ezmesi 6. aydan sonra verilebilir. Ancak her bebeğin sağlık koşulu, alerji durumu ve gelişim süreci aynı olmadığından, bebekler için yulaf ezmeli tarifler hazırlamadan önce doktora danışmak gerekir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde yulaf ezmesi tüketimi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklere Yulaf Ezmesi Ne Zaman Verilir?

Bebeklere yulaf ezmesi 6. aydan sonra yedirilebilir. Ancak her bebeğin gelişimi, alerji durumu ve sağlık koşulu aynı olmadığından, bebeğinize yulaf ezmesi yedirmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte yulaf, özünde gluten içermese de işlenme aşamasında diğer tahıllardan veya farklı yollardan bulaşma söz konusu olabilir. Bu da gluten hassasiyeti olan bebekler için risk teşkil edebilir. Dolayısıyla gluten hassasiyeti olan bebeklere yulaf yedirirken doktora danışmak ve glutensiz sertifikası olan ürünleri tercih etmek gerekir. Peki, bebeklere yulaf ezmesi nasıl yedirilir?

Bebeklere Yulaf Ezmesi Nasıl Verilir?

Bebeklere yulaf ezmesi su ile pişirilerek yedirilebilir. Yulaf, henüz çiğneme ve yutma refleksi gelişmemiş bebeklerin damaklarına yapışabileceğinden iyice yumuşayıp haşlandığına emin olmak gerekir. Başlangıçta haşlanan yulafı sade ve azar azar yedirmek önemlidir. Eğer hırıltı, kaşıntı, şişlik, halsizlik veya kızarıklık gibi alerji belirtileri gelişmezse yulaf tüketimine devam edilebilir. Bebekler için yulaf ezmesinin besin değerini artırmak için ise içine ev yapımı yoğurt veya meyve püreleri eklenebilir.

Bebeklere Yulaf Ezmesi Ne Zaman ve Nasıl Verilir?

Bebekler İçin Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Yulaf, besin değeri yüksek bir tahıldır. Bebekler için yulaf ezmesinin faydaları ise şu şekilde özetlenebilir:

1. Kemik Gelişimi ve Nörolojik İşleyişi Destekler

Yulaf, bebeklerin gelişimi için gerekli olan kalsiyum, demir, çinko, fosfor, potasyum, sodyum ve magnezyum gibi mineraller içerir. Kalsiyum ve fosfor bebeklerin kemik gelişimine, demir hemoglobin seviyelerinin korunmasına, magnezyum diş ve kemik sağlığının desteklenmesine, potasyum ve sodyum ise vücuttaki nörolojik fonksiyonların geliştirilmesine yardımcı olur.

2. Sağlıklı Büyümeye Yardımcı Olur

Yulaf folat, B6 vitamini, K vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin ve niasin gibi bakımından zengin bir tahıldır. Bu güçlü içeriğe sahip olması ise bebeklerin büyüme ve gelişme sürecine yardımcı olur.

3. Serbest Radikallerin Kontrol Altında Tutulmasına Yardımcı Olabilir

Yulaf, vücuttaki serbest radikallerin çoğalma riskini azaltabilecek antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle tıpkı yetişkinler gibi bebeklerin beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir.

4. Enerji Sağlar

100 gram yulaf ezmesi yaklaşık 400 kcal enerji sağlar. Bu enerji, büyüme ataklarına yardımcı olduğu için gelişim aşamasında bebeklere gereklidir.

5. Sindirimi Kolaylaştırır

Yulaf, uygun bağırsak hareketi için gerekli olan yüksek miktarda lif içerir. Bebeklerin sindirim sistemi henüz yeterince gelişmemiş olduğundan yulaf, bebeklerin sindirim sistemine herhangi bir yük getirmeden sindirime yardımcı olabilir.

Bebeklere Yulaf Ezmesi Yedirmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Her bebeğin sağlık koşulu, gelişim süreci ve alerji durumu aynı olmadığından, bebeklere yulaf ezmesi yedirmeden önce çocuk doktoruna danışmak gerekir.
  • Yulaf ezmesi su ile iyice haşlanmalı, hatta hafif sulu kalacak şekilde lapa olarak yedirilebilir.
  • İlk kez yulaf ezmesi yiyecek bebekler için pütür kalmaması adına yulaf ezmesi blenderden geçirilebilir.
  • Başlangıçta azar azar yedirilmeli ve 3 gün bekleme kuralı uygulanmalıdır.
  • Eğer hırıltı, döküntü, kızarıklık, kaşıntı, halsizlik veya diğer alerji belirtileri gelişmezse yulaf tüketimine devam edilebilir.
  • Yulaf ezmesinin besin değerini artırmak için içine ev yapımı yoğurt veya alerji riski düşük meyvelerin püreleri eklenebilir.
  • 1 yaşından küçük bebekler için yulaf ezmesi su ile haşlanmalı, inek sütü 1 yaş sonrasında tercih edilmelidir.
  • Yemek sırasında ise bebeğin yanından kesinlikle ayrılmamak gerekir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler İçin Yulaf Ezmeli Mama Tarifi

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ogül O, gül gibi güzeldir anlamında kullanılan bir ad.
Erkek Bebek İsimleri
Tabgaç Ulu, saygıdeğer.