Vitamin Deposu: Bebekler İçin İlikli Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?
Faydaları saymakla bitmeyen ilikli kemik suyunun hazırlanışı ile ilgili püf noktaları sizlerle paylaştık.
İlikli kemik suyu bebekler için adeta bir vitamin deposudur. Gelişim süreçlerine katkı sağlayacak protein, kolajen, prolin ve glutamin gibi pek çok faydalı madde içeren bu mucizevi besin, içindeki aminoasitler ve antienflamatuar özellikler sayesinde bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemlerini geliştiriyor ve hafızalarının kuvvetlenmesine yardımcı oluyor. Kemik suyunun bu faydalarını bilen çoğu anne baba da bebekler için ilikli kemik suyu nasıl yapılır, bebeklere kemik suyu ne zaman verilir gibi soruların cevaplarını aramaya başlıyor. Bilindiği gibi bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi öneriliyor. 6. aydan sonra ise yavaş yavaş ek gıdaya geçiş süreci başlıyor. Et tüketimi için ise çoğu doktor 7. ayı uygun görüyor. Bu dönemde et tüketimiyle birlikte bebeklere ilikli kemik suyu da verilmeye başlanabiliyor. Peki, bebekler için kemik suyu nasıl hazırlanır?
Bebeklere İlikli Kemik Suyu Çorbası Nasıl Yapılır ve Ne Zaman Verilir?
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklere kemik suyu çorbası nasıl yapılır, ilikli kemik suyunun bebekler için faydaları neler gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar!
Bebeklere Kemik Suyu Ne Zaman Verilir?
Bebekler 0-6 aylık dönemde yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Zira anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan neredeyse tüm vitamin ve mineralleri bu süreçte tek başına karşılıyor. Üstelik sindirimi kolay olduğu için bebeğin henüz gelişmemiş olan sindirim sistemine yük olmuyor. Ancak 6. aydan sonra, anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalabiliyor ve ek gıdaya başlanılması öneriliyor. Bu dönemde çoğu anne yoğurt veya sebze püresi gibi sindirimi kolay ve alerji potansiyeli düşük besinleri tercih ediyor. Et tüketimine ise 7. – 8. ay civarı başlanıyor. Doktorların önerisiyle et tüketimine başlanılan bu dönemde, bebeklere ilikli kemik suyu çorbası da verilebilir.
İlikli Kemik Suyunun Faydaları Neler?
Bebeği ek gıdaya geçen anne ve babaların, bebeklerine yedireceği besinlerin gelişimine katkı sağlayacak, sağlıklı besinler olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Bu besinlerin başında da hiç şüphesiz ilikli kemik suyu geliyor. Yoğun miktarda vitamin, mineral, protein ve kolajen içeren kemik suyu, hem bebeğin damak tadının gelişmesine yardımcı oluyor hem de güçlü kemiklere sahip olmasını sağlıyor. Bununla birlikte hafızanın ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine, büyüme hormonlarının salgılanmasına ve sindirim sisteminin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde, mikroplarla savaşmaya yardımcı oluyor. İçeriğindeki kolajen, kondroitin ve glukozamin kemiklerin güçlenmesine ve zayıf kıkırdakların kuvvetlenmesine destek oluyor. Aynı şekilde kolajen ve jelatin içeriği saçların, tırnakların ve cildin sağlığı için olumlu etkilerde bulunuyor. Ayrıca yapılan bazı araştırmalar, ilikli kemik suyunun uykusuzluk problemine de iyi geldiğini ortaya koyuyor.
Ancak ek gıdaya geçişin, anne sütünü tamamen kesmek anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Bebekler ek gıdaya geçse dahi anne sütünün yeri hala çok özeldir. Özellikle ek gıdaya yeni geçilen 6 – 8. aylarda bebeğin beslenmesinin %70’i anne sütü, %30’u ek gıda olmalıdır. 1 – 2 yaş döneminde ise %40 anne sütü, %60 katı gıda düzenine geçilebilir.
Bebeklere Kemik Suyu Vermenin Zararı Var mı?
Kemik suyunun bebekler için bilinen herhangi bir zararı bulunmuyor. Aksine, yukarıda örneklendirdiğimiz gibi onlarca fayda sağlıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey, kemik suyunun çok faydalı olduğunu düşünüp bebeğe yalnızca kemik suyu verilmemesi gerektiğidir. Çünkü bebekler için asıl faydalı olan şey etin kendisidir. Ayrıca kesilen hayvanın sağlıklı olduğundan da emin olmak gerekir.
Bebekler İçin İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır?
Ek gıdaya geçen bebekler için ilikli kemik suyu hazırlarken dikkat edilmesi gereken iki nokta bulunuyor. Birincisi hayvanın sağlıklı olması ikincisi ise kemik suyunun en az 12 saat boyunca kaynatılmasıdır. Kemikleri bir gece önceden tuzlu suya alarak kandan iyice arınmasını sağlayabilirsiniz. Ya da kemikleri yıkadıktan sonra 15 dakika boyunca kaynatıp, suyunu dökerek de temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede pıhtı, kan, irin gibi yıkamayla geçmeyen maddeleri kemikten uzaklaştırmış olursunuz. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra kemikleri düdüklü tencereye yerleştirip, üstünü iki üç parmak geçecek şekilde su koyarak kaynatma işlemine başlayabilirsiniz. Bebeklere kemik suyu kaç saat kaynatılır sorusuna ise en az 12 saat şeklinde yanıt verebiliriz. Kemiği kısık ateşte ve sabit sıcaklıkta pişirmeniz, iliğin iyice işlenip vitaminini suya bırakmasını sağlayacaktır. Fazla buharlaşmayı önlemek için tencerenin kapağını kapatmalı, ara ara tencerenin kapağını açıp biriken köpükleri almayı unutmayın. Kaynama işlemi sona erdikten sonra suyunu süzüp soğutarak bulyon şeklinde yemeklerde kullanabilirsiniz.
İlikli Kemik Suyu Nasıl Saklanır?
Bebekler için ilikli kemik suyu hazırlamak kadar o suyun nasıl saklanacağı da önemlidir. Çünkü kemik suyu, proteinli yapısı nedeniyle buzdolabında tutulduğunda 4 – 5 gün içinde bozulmaya başlar. Eğer birkaç gün içinde kullanacaksanız temiz cam kavanozlara koyup buzdolabına alabilirsiniz. Ancak uzun vadeli bir depolama olacaksa, derin dondurucuda 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Bu aşamada kağıt bardaklara ya da plastik içermeyen küçük silikon kaplara aktarıp, üstünü streç filmle sarmanız yeterli.
Bebekler İçin İlikli Kemik Suyu Çorbası Tarifi
Malzemeler: İlikli kemik suyu, 1 kaşık un, bir adet kabak, bir adet havuç, bir adet patates, iki bardak içme suyu, iki kaşık organik zeytinyağı, birer çay kaşığı kimyon ve kekik.
Bebekler için kemik suyuna çorba tarifi: Bir tencereye zeytinyağı ve unu ekleyerek kavurun. Kavurduğunuz una hazırladığınız kemik suyunu ilave edin. Bu esnada sebzeleri yıkayın, soyun, rendeleyin. Rendelenen sebzeleri de tencereye alın ve bir iki dakika karıştırın. Ardında içme suyunu ekleyin. Kaynamaya yakın kimyon ve kekiği de ekleyin. Kaynadıktan sonra oda sıcaklığında bebeğinize içirebilirsiniz, afiyet olsun!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var