İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
30 Nisan 2020

İnek sütü alerjisine dair merak edilen her şey makalemizde!

Bebeği ek gıdaya başlayan annelerin çoğu, kalsiyum içeriği nedeniyle ilk olarak süt ve süt ürünlerine yöneliyor. Ancak bazı bebekler bu süreçte inek sütündeki proteinlere karşı alerji gösterebiliyor ve ‘Bebeklerde inek sütü alerjisi’ dediğimiz durum ortaya çıkabiliyor. Hatta ek gıdaya geçmeyen ancak annesi süt ve süt ürünleri tüketen bebeklerde de emzirme yoluyla inek sütü alerjisi gelişebiliyor. Hazır mamaların çoğu inek sütü proteinleri içerdiğinden, mama ile beslenen bebeklerde de inek sütü alerjisi görülebiliyor. Sizler için hazırladığımız bu makalede, bebeklerde süt alerjisi belirtileri, anne beslenmesi ve ne zaman geçebileceği ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Anlaşılır, Ne Zaman Geçer?

Bebeklik döneminde sık rastlanan inek sütü alerjisi, bebeğin vücudunun inek sütündeki proteinlere karşı verdiği tepkidir. Özellikle beta laktalbümin maddesine karşı gösterilen reaksiyon, daha çok yaşamın ilk 1 yılında görülür. Bunun sebebi, bebeğin bağırsaklarının ve sindirim sisteminin yeteri kadar gelişmemesidir. Yani, inek sütündeki proteinler bebeğe ağır gelir ve bebeğin vücudu onu zararlı bir madde gibi algılar. Bunun sonucunda da alerjik reaksiyonlar meydana gelir. İnek sütü direkt bebeğe verildiğinde alerji gelişebileceği gibi süt ürünleri ile beslenen annenin emzirmesi ile de bebekte inek sütü alerjisi gelişebilir. Aynı şekilde, çoğu hazır mama inek sütü proteini içerdiğinden, yalnızca mama ile beslenen bebeklerde de inek sütü alerjisi görülebilir.

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde inek sütü alerjisi nasıl anlaşılır sorusu da anneler tarafından merak ediliyor İnek sütü alerjisinin belirtileri, alerjinin şiddetine göre değişiklik gösteriyor Bazı bebeklerde birkaç belirti görülürken bazı bebeklerde daha fazla ve şiddetli belirtiler gözlenebilir. Klinik bulgular daha çok ilk 6 ayda ortaya çıksa da ileri dönemde de inek sütü alerjisi belirtileri ortaya çıkabilir. Belirtilerine bakacak olursak;

  • İlk aylarda aşırı gaz sancısı, ağlama krizleri,
  • Beslenme sonrası kusma,
  • Kilo alamama,
  • Sümüksü veya kanlı kaka yapma,
  • Bazı durumlarda kabızlık,
  • Egzama benzeri kızarık deri döküntüsü,
  • Geçmeyen burun tıkanıklığı, öksürük,
  • Nadiren anafilaksi.

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

İnek sütü alerjisi tanısı koymak için çoğu zaman ailenin alerji öyküsü ve bebeğin fiziksel bulguları yeterlidir. Bazı durumlarda ise deri testi, spesitif IgE veya eliminasyon yöntemi tercih edilebilir. Tedavi için genel yaklaşım bebeğin diyetinden süt ürünlerini çıkarmaktadır. Peki emen, ek gıdaya başlamış veya mama ile beslenen bebeklerde nasıl bir yol izlenilmeli?

Bebeği İnek Sütü Alerjisi Olan Anneler Beslenmesine Dikkat Etmeli

Bebeğine süt alerjisi tanısı konan anneler eğer emziriyorsa beslenmelerine dikkat etmelidir. Peynir, yoğurt ve süt gibi ürünlerini bir müddet tüketmemeleri önerilir. Aynı şekilde içine süt ürünü eklenmiş kek, kurabiye ve çikolata gibi besinlerden de uzak durmaları faydalı olacaktır. Aksi takdirde içinde süt ve süt ürünleri bulunan besinler, emzirme yoluyla bebeğin alerjisini tetikleyebilir. Anneyi kalsiyum eksikliğinden korumak için ise mutlaka medikal destek alınmalı ve diyetisyen eşliğinde günlük beslenme programı çıkarılmalıdır. Bu dönemde anneler inek sütü yerine pirinç, yulaf veya hindistan cevizi sütü tercih edilebilir.

Mama ile Beslenen Bebekler Özel Mamalara Geçiş Yapmalı

İçinde inek sütü proteini bulunan mamalar da süt alerjisine neden olabileceğinden, tanı konan bebeklerin özel mamaya geçmeleri gerekir. Bu mamalar soya bazlı, tam hidrolize ve amino asit bazlı mamalar olmak üzere 3 gruba ayrılır. Soya bazlı mamalar 6 aydan küçük bebeklere önerilmez. Bu soya mamaları ilk tercih değildir. Tam hidrolize mamalar ise özel işlemlerden geçilir ve proteinleri parçalanıp, alerjik özellikleri ortadan kaldırılarak üretilir. Tatları bebekler tarafından pek sevilmese de inek sütü alerjisi olan bebekler için ilk tercih olmalıdır. Amino asit bazlı mamalar ise tam hidrolize mamalardan yanıt alamaya bebekler için kullanılır.

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Süt Alerjisi Olan Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Ek gıdaya başlayan alerjik bebekler ise bir süre süt ürünleri ile beslenmemelidir. Ancak oluşabilecek kalsiyum eksikliği bebeğin kemik gelişimi için risk doğuracağından, mutlaka uzman diyetisyen kontrolünde beslenme planı çıkarılmalıdır. Doktor öneriyorsa takviye alınmalı, brokoli ve pırasa gibi kalsiyum açısından zengin sebzeler tüketilmelidir. Bebeğin vücudu inek sütünü tolere edebilecek kadar geliştiğinde ise yavaş yavaş yoğurt ve peynir gibi besinlere başlanabilir. Bu da alerji geliştikten ortalama 1 sene sonra denenmelidir.

Süt Alerjisi Ne Zaman Geçer?

İnek sütü alerjisi saptanan bir bebeğe genellikle 12 – 18 ay süt ürünleri ve inek sütü bazlı mama verilmez. Bu süre sonunda yeniden inek sütü içeren besinler verilip alerji durumu gözlemlenir. Çocukların %50’sinden fazlası 1 yıl sonra inek sütünü tolere edebilir duruma gelir. Bazı bebeklerde ise 2 veya 3 yaştan sonra inek sütü tolere edilebilir.

Süt Alerjisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde süt alerjisinin tedavisi, süt ve ürünlerinden bir müddet uzak durmaktır. Bebeğin sindirim sistemi geliştiğinde, inek sütündeki proteinleri tolere edebilir duruma gelir ve inek sütü alerjisi ortadan kalkar. Ancak bu süreçte bebeğin beslenmesine dikkat edilmezse, özel mamaya geçilmezse, anne süt ve süt ürünleriyle beslenmeye devam ederse istenmeyen tablolar ortaya çıkabilir. Örneğin, egzama gelişebilir veya anafilaksi ortaya çıkabilir. Anafilaksi; çok nadir görülür ancak tedavi edilmediğinde ölümcül olabilir. Anafilaksi, inek sütü proteini alındıktan en geç 1 saat sonra gelişen bir şok tablosudur. Deri döküntüsü, ağız, dil ve yüzde şişme gibi belirtiler ortaya çıkar, solunum yollarındaki ödeme bağlı olarak nefes alma güçleşir ve tansiyon düşebilir. Bu durumda bebeğe hemen müdahale edilmelidir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.