Bebeklere Kalça Ultrasonu Ne Zaman Yapılmalı?
Ülkemizde doğan her 100 bebekten 2'sinde kalça çıkıklığı görülüyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, yenidoğan bebeklere mutlaka kalça ultrasonu yapılması gerektiğini belirtiyor.
Bebeklerde kalça ultrasonu, doğum sonrası önerilen tetkiklerden biridir. Zira yapılan araştırmalar, ülkemizde doğan her 100 bebekten 2’sinde kalça çıkıklığı olduğu gösteriyor. Bunu erkenden fark edip tedavisini sağlamak için de doğum sonrası bebeklere kalça ultrasonu yaptırmak gerekiyor. Peki, bebeklere kalça ultrasonu ne zaman çekilir? Doğumdan sonra fiziksel muayenede herhangi bir sorun tespit edilmezse, bebeklere kalça ultrasonunun 1. ayda yapılması tavsiye edilmektedir. En geç ise 3 aya kadar ultrason muayenesinin gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü 3. aydan sonra fark edilen kalça çıkığının tedavisi, kemikler sertleşeceği için daha zor olmaktadır.
Bebeklerde kalça ultrasonu fiyatı 500 - 1000 TL arası değişmektedir. Ancak devlet hastanelerinde bebek kalça ultrasonu için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bununla birlikte bazı özel hastaneler de doğum sonrası muayeneleri doğum paketi ücretine dahil ettiğinden, ekstra bir ücret talep etmeyebilirler.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde kalça ultrasonu ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Bebeklere Kalça Ultrasonu Neden Çekilir?
Bebeklere kalça ultrasonu yapılmasının esas nedeni, kalça çıkıklığı olup olmadığını saptamaktır. Ülkemizde doğan her 100 bebekten 2’sinde gelişimsel kalça çıkıklığı tespit edildiği için Sağlık Bakanlığı ve çocuk doktorları, yenidoğan her bebeğe kalça ultrasonu yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca kalça ultrasonu ile kalça eklemlerinin normal bir şekilde gelişip gelişmediği de incelenebiliyor. Özetlemek gerekirse, bebeklere kalça ultrasonu yapılmasının nedenleri;
- Kalça çıkıklığı olup olmadığını tespit etmek,
- Kalça ekleminin gelişimini kontrol etmek ve
- Ailesinde kalça çıkığı öyküsü olan bebeklerde riski saptamaktır.
Bebeklerde Kalça Çıkıklığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeklere Kalça Ultrasonu Ne Zaman Çekilir?
Bebeklere kalça ultrasonunun ne zaman çekilmesi gerektiği de ailelerin merak ettiği bir konudur. Bebeklere kalça ultrasonunun 1. ayda yapılması önerilmektedir. Ancak doğum sonrası fiziksel muayenede herhangi bir anormallik göze çarparsa, ultrason daha erken de çekilebilir. Bununla birlikte ailelerin en geç 3. aya kadar bebeklerine kalça ultrasonu yaptırması tavsiye edilir. Çünkü 3. aya kadar bebeklerin kemikleri henüz sert bir yapıda değildir. Bu nedenle kalçada herhangi bir sorun tespit edilirse tedavisi çok kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak 3. aydan sonra bebeğin kemikleri sertleşeceği için tedavi daha zor olmaktadır. Erken teşhis edildiğinde atel ile düzeltilebilecek problemler, geç kalındığında yerini cerrahi müdahalelere bırakabilmektedir.
Bebeklerde Kalça Ultrasonu Nasıl Çekilir?
Bebeklere kalça ultrasonu çektirmeden önce yapılması gereken herhangi bir ön hazırlık yoktur. Yalnızca bebeğin daha sakin olması için ultrason öncesi emzirilebilir. Ayrıca aileler, ultrason jelinin gelme ihtimaline karşı yanlarına yedek bir bez alabilirler. Bebeklerde ultrason çekimi aşamaları ise hemen hemen aşağıdaki gibidir;
- Bebeğin sırt üstü veya yan yatması sağlanır.
- Radyoloji uzmanı, ses dalgalarının daha iyi iletilebilmesi için bebeğin kalçasına jel sürer.
- Ultrason cihazının ucu bebeğin kalça bölgesinde gezdirilir. Bu esnada ses dalgalarının sonucu ultrason cihazı tarafından analiz edilerek bir görüntü elde edilir.
- Son aşamada sonuçlar çocuk doktoru ve radyoloji uzmanı tarafından değerlendirilir.
Bebeklerde Kalça Ultrasonu Zararlı mı?
Bebeklere kalça ultrasonu yaptırmanın hiçbir zararı yoktur. Çünkü ultrason cihazı radyasyon yaymamaktadır. Ayrıca kalça ultrasonu sırasında bebekler herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler. Oldukça basit ve konforlu bir muayenedir.
Bebeklerde Kalça Ultrasonu Ne Kadar Sürer?
Bebeklerde kalça ultrasonu 5 – 20 dakikada yapılabilir. Bu süre, bebeğin hareket durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer bebeğin karnı toksa, uykusunu almışsa, gaz sancısı yoksa veya genel olarak huzursuz değilse kalça ultrasonu 5 – 10 dakikada çekilebilir. Bu süre bazı bebeklerde 20 dakikaya kadar çıkabilmektedir.
Bebeklere Kalça Ultrasonu Çektirmek Zorunlu mu?
Bebeklere kalça ultrasonu çektirmek zorunlu değildir. Ancak Türkiye’de doğan her 100 bebekten ortalama 2’sinde kalça çıkıklığı görüldüğü için Sağlık Bakanlığı ve çocuk doktorları doğumdan kısa bir süre sonra kalça ultrasonu yaptırılmasını önermektedir. Özellikle yürümeye başlamadan bebeklerde kalça çıkıklığının ebeveynler tarafından fark edilmesinin zor olduğu düşünüldüğünde, doğumdan sonraki en geç 3 ay içinde kalça ultrasonunun yaptırılması tavsiye ediliyor. Zira yukarıda da değindiğimiz gibi ilk 3 ayda fark edilen kalça çıkıklıkları, kalıcı bir hasar kalmadan kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Bebeklerin kemikleri sertleştikçe, kalça çıkıklığı tedavisinin de zorlaştığı unutulmamalıdır.
Bebeklerde Kalça Ultrasonu Fiyatı 2022
Bebeklerde kalça ultrasonu fiyatı da aileler tarafından merak ediliyor. Ancak bu tetkikin ücreti hastaneden hastaneye değişebiliyor. Örneğin devlet hastanelerinde bebek kalça ultrasonu için hiçbir ücret talep edilmiyorken, özel hastanelerin bazılarında da ultrason muayenesi doğum paketi içine dahil edildiğinden ekstra bir ücret çıkarılmayabiliyor. Bazı özel hastanelerde ise doğum sonrası tetkikler doğum paketine dahil edilmediği için ayrı bir ödeme yapmak gerekebiliyor. Ayrıca küçük şehirlerdeki fiyatlar ile büyük şehirlerdeki kalça ultrasonu fiyatları arasında da ciddi farklar görülebiliyor.
Ancak ortalama bir ücretten söz etmek gerekirse, bebeklerde kalça ultrasonu fiyatı 2023 yılı için 500 – 1000 TL arası değişmektedir.
Sonuç olarak, bebeklere kalça ultrasonu yapılması hem Sağlık Bakanlığı hem de çocuk doktorları tarafından önerilmektedir. Ultrasonun ne zaman yapılacağını da bebeği takip eden doktora danışmak gerekir. Ancak muayenenin mümkün olduğunca 3. aydan önce yaptırılması tavsiye edilmektedir. Aksi halde, erken teşhis edildiğinde atel kullanımı gibi basit bir şekilde tedavi edilebilecek problemler için geç kalındığında cerrahi yöntemlere başvurmak gerekebiliyor.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var