Bu Hatalar Yürümeyi Geciktiriyor!
Bebeklerde geç yürüme veya yürüyememe neden olur? Tüm detaylar makalemizde!
Bebeklerde Geç Yürüme Nedenleri
Bebeklerin 12 ay üzeri gelişimi incelendiğinde genellikle 1 yaş civarında yürüyebilirler. Bu süre 18 aya kadar da uzayabilir. Bununla birlikte bebek 18 ayını doldurmuş olmasına karşın hala yürümedi ise, bunun nedeninin araştırılması gerekir. Bebekler neden yürüyemezler? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Bebeklerde geç yürüme ve yürüyememe nedenleri ile ilgili olarak söz konusu durumun hem psikolojik hem de fizyolojik sebebinin olabileceğini belirtiyor.
Bebekler Ne Zaman Kaçıncı Ayda Yürür?
Sağlıklı bebeklerde yürüme yaşı genellikle 12 ay (1 yaş) ve 18 ay arasında gerçekleşir. Bebeğin yürüme yaşının zekasıyla herhangi bir bağlantısı yoktur. Bebeğin kaba motor hareketleri diğer bebeklerle karşılaştırıldığında gelişim farkı olabilir. Akranlarından daha önce desteksiz oturan, emekleyen ya da tutunarak ayağa kalkan bebekler genellikle daha erken yürürler. Eğer yürüme geciktiyse bebeğin diğer gelişim basamaklarına da bakılması gerekir.
Bebeğinizde Bu Basamakları Test Edin
Sağlıklı gelişimi olan bebeklerin yürüyememe nedenleri araştırılırken, bebeğin diğer gelişim basamaklarına da bakılmalıdır. Örneğin;
- Bebeğin 18. aya gelene kadar 5-10 kelimeyi anlamlı olarak söylemesi,
- İstediği şeyleri işaret etmesi,
- Söylenenlerin kendi yaşına uygun olanlarını anlaması,
- İstediği şeyi parmakla göstermesi.
Şayet bu basamaklarda sorun varsa mutlaka çocuk nöroloji doktoruna götürülmesi gerekir.
Yürümeyi Geciktiren Nedenler:
Bebeklerde yürümeyi geciktiren nedenler arasında;
- Bebeğin çok hızlı emeklemesi; bebeğin yürümeye hevesini azaltırken, bebek yürümek yerine emekleyerek her yere rahatlıkla ulaşabilir.
- Aşırı korumacı anne-baba; bebeğin ebeveynleri tarafından sürekli kucakta tutulması, mikrop kapar, üşütür ya da düşer düşüncesiyle yere bırakmaktan kaçınılması,
- Bebeğin fazla kilolu olması; bebeğin emeklemesinde, yürümesinde ve dönme gibi diğer motor hareketlerin yapılmasında gecikmeye neden olur.
- Bebeğin oturduğu yerde isteklerinin yerine getirilmesi; Bebeğin oturduğu yerde istediklerinin sürekli önüne konulmasının motivasyon eksikliğine neden olacağı belirtilir.
- Nörolojik sistemi ilgilendiren hastalıklar: Bu hastalıklar genellikle daha önce bulgu verir. Bebek 3. ayda başını tutmamışsa, 6-7.aylarda dönmeye başlamamışsa, 8. ayda ise desteksiz oturmamışsa bu konuların araştırılması gerektiği belirtilir.
Bebek Geç Yürüme Sorunu İçin Doktora Ne Zaman Gösterilmeli?
Bebeğinizin geç yürümeye başlamasından veya yürüyememesinden endişe duyuyorsanız, rutin muayenede konuyu doktorunuzla görüşün. Aşağıdaki durumlarda ise rutin kontrolü beklemeden muayene gitmelisiniz.
- Bebek 18 aylık olduğu halde yürümüyorsa,
- Bebek sadece parmak uçlarında yürüyorsa,
- Bebeğin diğer gelişim basamaklarıyla ilgili bir sorunu varsa,
- Bebek bir bacağını ya da ayağını daha fazla kullanıyorsa, vücut hareketlerinde sağ-sol arasında fark varsa,
18 Aya Kadar Endişelenmeden Bekleyin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları yürüyemeyen bir bebeğin diğer gelişim evrelerinde herhangi bir geriliğin olmaması ve doktor tarafından yapılan fiziki ve nörolojik muayenenin normal olması şartıyla anne babaların bebekleri 18 aylık olana kadar endişelenmeden beklemelerini tavsiye ederler. Bununla beraber bebeği takip eden doktorun söz konusu durumla ilgili herhangi bir şüphesinin ve/veya diğer gelişim evrelerinde bir gerilik olduğunun gözlenmesi durumunda ise çok daha erken araştırma yapılması gerekir.
Bebeklerde yürüme belirtileri ve yürüme alıştırmaları ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var