Bebeklerde Dudak Çatlaması ve Dudak Kuruluğu Neden Olur?

Bebeklerde Dudak Çatlaması ve Dudak Kuruluğu Neden Olur?
10 Ocak 2024

Kuru hava, beslenme yetersizliği, susuz kalmak veya Kawasaki hastalığı bebeklerde dudak kuruluğuna neden olabilmektedir.

Bebeklerde dudak kuruluğu ve dudak çatlaması özellikle yenidoğan döneminde sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Nem oranının düşük olması, dudakların sık sık yalanması, dehidrasyon, Kawasaki hastalığı ve beslenme eksikliği bebeklerde dudak çatlaması gibi etkilere neden olabilirken, bazen emzirilen bebeklerde sürtünmeye bağlı olarak dudak kabarcıkları gelişebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde dudak kuruluğu ve çatlaması neden olur, nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklerde Dudak Çatlaması Neden Olur?

Bebeklerde dudak çatlaması genellikle nem oranının düştüğü kış aylarında görülür. Bunun yanı sıra güneşe ve rüzgâra uzun süre maruz kalmak, dudakların yalanması, susuz kalmak, beslenme eksikliği, Kawasaki hastalığı ve emzirme sürecindeki sürtünmeye bağlı olarak bebeklerde dudak kuruluğu ve dudak çatlaması ortaya çıkabilmektedir.

1. Kuru Hava

Bebeklerde dudak çatlamasının en yaygın nedeni kuru havadır. Özellikle kış mevsiminde nem azaldığı için dudaklar çatlama ve kabuklanma eğilimi gösterir. Nem oranının düşük olduğu bir yerde yaşıyorsanız, yılın herhangi bir zamanında tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebeğinizin dudakları kuruyup çatlayabilir.

2. Rüzgâr ve Güneş

Rüzgâr ve güneşe uzun süre maruz kalmak da bebeklerde dudak kuruluğu ve çatlamaya neden olabilir. Bu senaryo, genellikle bebeğin plajda çok fazla vakit geçirdiği zamanlarda gerçekleşir.

3. Dudak Yalamak

Bebeğinizde dudak yalama alışkanlığı varsa, bu durum dudaklarının kurumasına ve çatlamasına yol açabilir. Zira tükürük hızla buharlaşarak dudakları gergin ve kuru bırakır.

4. Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı, kan damarlarının iltihaplanması olan vaskülitin nadir karşılaşılan bir formudur. Çoğunlukla yenidoğanları ve bebekleri etkiler. Hastalığın belirtilerinden biri de kırmızı, kuru ve çatlak dudaklardır. Aynı zamanda yüksek ateş ve sinirlilik de Kawasaki hastalığının diğer sık karşılaşılan semptomları arasında yer alır.

5. Beslenme Yetersizliği

Çatlak ve kuru dudaklar bazen A ve B vitaminleri gibi bir besin maddesinin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Nadir karşılaşılsa da bebeklerde meydana gelmesi mümkündür. Bebeğinizin kronik dudak kuruluğu sorunu varsa doktorunuza danışmanız en sağlıklı yol olur.

6. Emzirme

Emzirilen bebeklerin dudakları, memeyle sürekli sürtünme halinde olmasından dolayı çatlak ve kuru olabilir. Hatta üzerinde kabarcıklar da gelişebilir. Bu zararsız bir tablodur ve aktif olarak bir şey yapılmasına gerek yoktur.

7. Dehidrasyon

Bebeklerde dudak kuruluğunun yaygın nedenlerinden biri de dehidrasyondur. Dudak kuruluğuna ek olarak halsizlik ve uyuşukluk gibi diğer susuzluk belirtileri varsa bebeğin su alımını artırmak gerekebilir.

Bebeklerde Dudak Çatlaması ve Dudak Kuruluğu Neden Olur?

Bebeklerde Dudak Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Bebeğinizin dudaklarında kronik çatlama varsa, dudakları kanıyorsa, kırmızı görünüyorsa veya yüksek ateş, kusma, ishal gibi farklı semptomlar da gözlemliyorsanız mutlaka çocuk doktoruna danışmalısınız. Ancak bebek sakin görünüyorsa, kuruluğa ek olarak farklı bir belirti yoksa aşağıdaki öneriler bebeklerde dudak kuruluğu ve çatlaklara iyi gelebilir:

1. Anne Sütü

Anne sütü, bebeğinizin kuru ve çatlak dudaklarının nemlenmesi için gerekli olan su ve yağ açısından zengindir. Az miktarda sağdığınız anne sütünü temiz parmaklarınızla günde 4 – 5 kere bebeğinizin dudaklarını nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte anne sütünün 3 saatten fazla oda sıcaklığında kalmamasına dikkat etmelisiniz.

2. Pediatrik Dudak Balsamı

Bebekler için güvenli ve doğal içeriğe sahip olan dudak balsamları ile bebeğinizin dudaklarını nemlendirebilirsiniz. Bunun için doktorunuza danışmalı ve önerdiği balsam dışında farklı bir ürün kullanmamalısınız.

3. Hidrasyon

Susuz kalmak da dudak kuruluğuna yol açabileceğinden bebeğinizin olabildiğince sıvı almasına dikkat edin. Eğer bebek 6 aydan küçükse bol bol emzirmeli, 6 aydan büyükse emzirmeyle birlikte su da içirmelisiniz. Suyun yanı sıra çorba, sebze ve meyve püreleri de bebeğin sıvı alımını destekleyecektir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?

Kuru hava, rüzgâr, dudak yalama ve emzirme gibi faktörler bebeklerde dudak kuruluğuna neden olabilir. Bunlardan kaynaklanan kuruluk genellikle endişe kaynağı değildir ve yukarıdaki önlemlerle kısa bir sürede düzelebilir. Ancak bebeklerde dudak çatlaması ile birlikte aşağıdaki belirtileri de gözlemliyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir:

  • Ağrılı, kırmızı ve kuru dudaklar
  • Zamanla artan kronik çatlama
  • Dudakların kanaması
  • Bebeğin beslenmeyi reddetmesi
  • Telaşlı, sinirli ve huysuz olması
  • Ateş, kusma ve ishal gibi farklı semptomların eşlik etmesi

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerin Dili Nasıl Temizlenir?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.