Bebeğinizin Sürekli Kulağıyla Oynamasının 7 Olası Nedeni!
Bebeklerde kulak çekme davranışının ardında yatan olası nedenleri sizler için sıraladık.
Bebeklerde kulak çekme, özellikle diş çıkarma döneminde oldukça karşılaşılan bir durumdur. Bununla birlikte egzama gibi cilt problemleri, kulak enfeksiyonu veya yalnızca bebeğin kendisini yatıştırma isteği, bebeğin kulaklarını ovuşturmasına neden olabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebekler neden kulaklarını çeker sorusunun olası yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.
Bebekler Kulaklarını Neden Çeker?
Bebeklerin kulaklarıyla oynamasının birçok nedeni olabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanlar şu şekildedir:
1. Kulaklarını Keşfetmesi
Bebeğim kulağını tutuyor diyorsanız, bunun sebebi belki de kulaklarını yeni keşfetmesidir. Tıpkı ayak parmaklarını keşfedip bir süre onlarla oynadığı gibi kulaklarını keşfettiğinde de bir süre ilgisi kulaklarında olabilir. Geçici bir alışkanlık haline gelebilen bu hareketler, genellikle başka bir şey bebeğin ilgisini çektiğinde son bulur.
2. Kendi Kendini Yatıştırmak İstemesi
Bebeğinizin emziğini, elini veya başparmağını emerek sakinleştiğine tanıklık etmişsinizdir. Ancak bebekler başka şekillerde de kendilerini yatıştırabilirler. Kulak çekmek veya ovuşturmak da bunlardan biri. Eğer bebek kendini yatıştırmak için kulaklarıyla oynuyorsa, muhtemelen bunu emzirme sırasında veya uykudan hemen önce yapar. Büyüdükçe buna ihtiyaç duymayacağı için kulak çekme alışkanlığından zamanla vazgeçecektir.
3. Cildinin Kaşınması
Bebekler neden kulağıyla oynar sorusunun bir diğer yanıtı da cildinin kuru olması olabilir. Bebeklerin cildi de tıpkı yetişkinler gibi hava koşulları, klima, çok fazla banyo yapmak, kimyasal temizleyiciler kullanmak veya çevresel faktörlere bağlı olarak kuruyup kaşınabilir. Kaşınan bölge kulak olduğunda ise ellerini sürekli oraya götürme eğiliminde olurlar.
4. Cilt Hastalıkları
Egzama veya sedef gibi hastalıklar bebeğin cildinde kaşınmaya ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle bölgede kızarıklık, pul pul dökülme ve kuruluk varsa çocuk doktoruna danışılması gerekir. Zira bebeğin kulaklarını çekmesi yaşadığı cilt rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir.
5. Diş Çıkarma
Bebekler diş çıkarma döneminde yalnızca ağız çevrelerinde değil kulaklarında da ağrı hissedebilir. Bunun sebebi ağızdaki sinirlerin kulaklara çok yakın olmasıdır. Bu nedenle diş çıkaran bebeklerin çoğunda kulak ovuşturma davranışı gözlemlenir.
6. Kulak Enfeksiyonu
Bebeklerde kulak tutma davranışının bir diğer önemli nedeni ise kulak enfeksiyonudur. Bunun birkaç türü bulunur:
Otitis Media
3 yaşına kadar bebeklerin neredeyse %80’inde görülen orta kulak iltihabıdır. Bakteri veya virüslerin neden olduğu bu enfeksiyon bebeklerde kulak çekme davranışına neden olabilir.
Otitis Eksterna
Dış kulak kanalında aşırı bakteri üremesinden kaynaklanır. Bağışıklığı baskılanmış veya enfeksiyona meyilli olan hassas bebeklerde daha sık görülür. Ağrıyla birlikte dışarıdan bakıldığında kulak içinde kızarıklık görülebilir. Şiddetli vakalarda kulak kanalında beyaz lekeler oluşabilir ve akıntı sızabilir.
7. Diğer Nedenler
Bunların yanı sıra hava yolculuğu, alerjiler, kulağa yabancı cisim veya su kaçması gibi durumlar da bebeğin sürekli kulağını tutmasına neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Bebekler 1 haftadan fazla süredir kulağını çekiştiriyorsa, bu esnada ağlıyor ve rahatsız görünüyorsa çocuk doktoruna muayene ettirmenizde fayda var. Bununla birlikte bbekte kulak tutmanın yanı sıra aşağıdaki belirtiler de varsa kesinlikle bir doktora görünmelidir.
- 38 derece ve üstünde ateş,
- Kulaktan sıvı gelmesi,
- Kulak kanalında beyaz lekeler veya kızarıklık,
- Dış kulakta kızarıklık veya şişlik,
- Kulak kanalında yabancı cisim şüphesi,
- Huzursuzluk, sık ağlama,
- Burunda aşırı mukus ve yoğun ağız salyası.
Bebeklerde Kulak Çekme Normal mi?
Diş çıkarma, kulakların keşfedilmesi, basınç değişikliklerine neden olan uçak seyahatleri vb. durumlarda bebeklerin kulak çekmesi oldukça normaldir. Bu alışkanlıkları, dikkatlerini dağıtacak başka bir şey ile tanıştıklarında genellikle sona erer. Ancak bebeğin kulağını tutmasının ardında herhangi bir hastalık yatıyorsa, hastalık tedavi edilmediği sürece bebeğin huzursuzluğu devam edecektir.
Antibiyotikler ve Antifungaller
Eğer bebeğin kulak çekme davranışının ardında orta kulak enfeksiyonu veya mantar gibi hastalıklar varsa, doktor antibiyotik veya antifungaller ile hastalığı tedavi edecektir. Oral ilaçlar, merhemler ve kulak damlaları ile mevcut hastalık kısa bir süre içinde iyileşir.
Topikal Merhemler
Bebeğin kulağını ovuşturması egzama veya sedef gibi bir cilt hastalığından kaynaklanıyorsa, hastalığı kontrol altına almaya yönelik topikal merhemler reçete edilebilir.
Yabancı Cisim
Bebeğin kulağında yabancı cisim olduğu düşünülüyorsa doktor kulak kanalını inceler. Kulak kanalında yabancı cisim tespit edilirse nazikçe çıkarılacaktır.
Bebeklerde Kulak Ağrısı Nasıl Anlaşılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var