Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?

Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?
28 Kasım 2016

Bebek karyolası seçimi yaparken kaliteli malzemeden üretilmiş ve kanserojen maddeden olmaması bebeğiniz için oldukça önemlidir.

Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin sağlıklı gelişiminde kaliteli uyku başı çekiyor, kaliteli bir uyku içinse yatak çok önemlidir. Peki, Yenidoğan Bebek karyolasının seçimi nasıl olmalı? Siz bebeğinizin karyolası seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

İlk 3 ay (Yenidoğan)

  Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?   

İlk 3 ay boyunca, bebekler dönemediklerinden dolayı anne ile aynı odada, sepet içinde yatırılabilirler. Bu dönemde tercih edeceğiniz küçük sepetlerin zemini ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Orta sertlikte ortopedik malzemeden bir yatak, bu sepetin içerisine yerleştirilebilir. Sepet muhakkak anti-kanserojen olarak ifade edilen boya ve cilalar ile kaplanmış olmalıdır. Anti-kanserojen olması, bebeğin sağlığı açısından önem taşımaktadır.  Kusma/boğulma riskine karşı bebeğinizin yan pozisyonda yatması ve yatağının baş tarafının 2-3 cm yukarıda olması önemlidir.

İlk 6 ay

  Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?   

İlk 6 ay içerisinde, bebekler her uyandığında anne sütü emmek isterler. Bu sebepten dolayı, bebek yatağının anneye olabildiğince yakın olması gerekir. Başka odalarda olunması halinde, bebek ağladığında anne yorgun olduğundan dolayı bebeğinin sesini duymayabilir.

Bebek karyolası seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

- Karyola, büyüdükçe hareketlenen bebeğin hareketleriyle devrilmeyecek kadar ağır ve sağlam olmalı, küçük yaramazın atlama ve zıplamalarına direnç gösterebilmelidir.

- Parmaklıkların arası 2.5 cm’den dar, 6 cm’den geniş olmamalıdır. Bu çocuğunuzun el-kol ve bacaklarının sıkışmasını ve bacaklarını rahatlıkla parmaklıklardan sarkıtmasını önleyecektir.

- Parmaklıkların açılma mekanizması mutlaka iki taraftan açılmaya uygun olmalı, tek taraftan müdahale ile açılmamalıdır. Açma mekanizmasının bebeğin kolayca ulaşamayacağı altta olması daha uygundur.

-Bu dönemde de yatağın baş kısmının, ayak kısmına kıyasla biraz daha yüksek olması önemli. Bu tarz yatakları piyasada bulabileceğiniz gibi evde kendi uğraşlarınızla da yatağın baş kısmını çok hafif yükseltebilirsiniz.

Yatağın Parmaklıkları Önemli

  Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?   

Yenidoğan bebeğiniz için karyolası seçerken dikkat etmeniz gereken konulardan birisi de yatağın parmaklıklarıdır. Alacağınız bebek karyolasının parmaklıklarının bebeğiniz büyüdüğünde üzerinden atlayamayacağı en az 60 cm yükseklikte olmalıdır. Bunun dışında;

- Karyolada keskin-sivri köşeler veya bebeğe batıp zarar verecek kıymıklar olmamasına dikkat edilmelidir.

- Arada kalacak boşluklara bebeğin başı, kolu ve bacağının sıkışmaması için yatak seçerken her şeyden önce karyolaya uygun boyda olmasına dikkat etmek gerekir.

- Yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmamalıdır. Çok sert bir yatak bebeğin kaslarını yorarak uykuya dalmasını zorlaştırırken, çok yumuşak bir yatak da ağız ve burnunun içeri gömülerek nefes almasını zorlaştırabilir. En uygunu orta sertlikte yarı ortopedik bir yataktır.

Temizlik ve Hijyen Açısından Yıkanabilir Yatak Koruyucu Kullanın

Yatağın daha temiz kalması açısından yıkanabilir yatak koruyucu kullanılabilir. Çarşaf ile yatak arasına sıvı geçirgenliğini önleyecek bir koruyucu takılmalıdır. Böylece kusma, idrar gibi sızıntıların şilteye geçmesi önlenir. Bu da temizlendiği halde oluşacak kokuya ve bakterilere engel olur.

Bebek Yatağı Ölçüleri

  Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?   

Yataklar ne sert, ne yumuşak olmalı, en uygunu orta sertlikteki yaylı yarı ortapedik yataktır. Piyasada 70*130, 70*140, 60*120 olmak üzere üç farklı tipte yatak bulunur. Bebekler bu yatakları 4 yaşına kadar kullanabilirler. Yatak alırken dikkat etmeniz gereken önemli ayrıntı bebek yatağının karyolaya tam olarak oturmasıdır. Bu şekilde bebeğinizin kolunu başını yatağın arasına sıkıştırma olasılığı da ortadan kalkmış olur.

Bebekler İçin Yastık Seçimi

  Bebek Karyolasının Seçimi Nasıl Olmalı?   

Yenidoğan bebekler hafif yan, çok yumuşak olmayan ve çarşafın kat yapmadığı bir zeminde yatırılmalı, yastık, yorgan ve tüylü oyuncaklar yatakta bulundurulmamalıdır. Yatakta sağdan sola hareket edebilen, düz pozisyondan yüzükoyun yatış pozisyona geçebilen motor gelişimine sahip çocuklar yastık kullanımına geçebilirler. Ancak bunun için çok yüksek yastıklar tercih edilmemelidir. 

*Bebek Odası Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Hazırlanır? detaylar için tıklayın...  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.