Bebekleri Ağlama Krizine Sokabilen 11 Neden!
Bu yazımızda; bebeklerin ağlamasına neden olabilen 10 durumu sizler için sıraladık...
Bebeklerin ağlama krizine girmesi, neredeyse her anne baba için endişe vericidir. Hele ki ilk kez ebeveyn olanlar, ağlama krizi karşısında oldukça panik yapar. Ancak bebekler neden ağlar sorusunun cevabını bilmek, çoğu krizin üstesinden gelmenizi sağlar. Buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; bebeklerin ağlamasına neden olabilen 10 durumu sizler için sıraladık.
Not: Bebeğinizde ağlamaya ek olarak morarma, nefes alma zorluğu, deride döküntü gibi belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
1) Acıktığında
Özellikle yenidoğan döneminde bebekler çok hızlı acıkır. Çünkü mide kapasiteleri küçük ancak sindirimleri hızlıdır. Bu nedenle az ama sık beslenmeleri gerekir. Acıktıklarında bunu ağlayarak ifade etseler de 2 – 2,5 saatte bir emzirmeye, iki emzirme arasına 3 saatten fazla zaman koymamaya dikkat edin.
*Yenidoğan emzirme sıklığı ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!
2) Kulak Enfeksiyonu Geçirdiğinde
Kulak enfeksiyonları ve burada sıvı birikmesi de bebekleri ağlatan nedenler arasındadır. Özellikle ciddi burun tıkanıklıklarına dikkat etmek gerekir. Çünkü bu durum kulağı da vurabilir. Bebek ağlarken kulağına dokunuyorsa veya çekiştiriyorsa bir uzmana danışmak sağlıklı olur.
3) Ev Sıcaklığı Arttığında
Küçük oldukları için neredeyse hepimiz bebeklerin çok çabuk üşüyeceğini düşünürüz. Bu nedenle de kışın ev sıcaklığını maksimum düzeyde tutar, üst üste giydiririz. Ancak bu durum onları rahatsız edebilir ve ağlama nöbetleri geçirmesine olabilir. Oysa bebekler için ideal oda sıcaklığı 22- 24 derecedir. Ortam ısısı idealse bebeğinizi kendinizden 1 kat fazla giydirmeniz yeterlidir.
4) Kıyafetleri Rahatsız Ettiğinde
Pek çok ebeveyn, anne karnından yeni çıkmış olan bir bebeğin çok üşüyeceğini düşünerek onu kat kat giydirmek ister. Fakat oda sıcaklığı ideal seviyedeyse, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğinizi kendinizden 1 kat fazla giydirmeniz yeterlidir.
5) Burnu Tıkandığında
Bebekler, biz yetişkinler gibi ağızdan nefes alıp vermeyi bilmez ve genellikle burunlarını kullanır. Eğer bebeğin burnu tıkalıysa, ağzından nefes almayı bilemediği için ağlama krizlerine girebilir. Dolayısıyla ebeveynlerin belli aralıklarla bebeğin burnunu burun aspiratörü ile temizlemesi gerekir. Bu sayede bebeğin rahatlaması sağlanarak ağlamasının önüne geçilebilir.
*Burnu tıkanan bebekleri anında rahatlatacak 8 yöntem!
6) İdrar Yolu Enfeksiyonu Geçirdiğinde
Özellikle kız bebeklerde görülen idrar yolu enfeksiyonu, ciddi ağrılara neden olur. Bunun sonucunda da ağlama krizleri ile karşılaşılabilir. Eğer ağlamaya ateş, tartıda düşüş, emmede azalma gibi başka belirtiler de ekleniyorsa, pediatri uzmanı ile görüşülmesinde fayda var.
7) Kabız Olduğunda
Anne sütü ile beslenen bebekler günde 3 kere kaka yapabileceği gibi 1 hafta hiç kaka yapmayabilir ve bu durum normal değerlendirilir. Ancak özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde sürecin uzaması, makat çatlaklarına neden olabilir. Bu durumda da bebek canı acıdığı için ağlama krizlerine girebilir hatta canı acıyacağı için kaka yapmaktan korkabilir.
8) Alerji Durumlarında
Annelerin emzirme döneminde yediği bazı gıdalar veya mamalar, bebeklerde besin alerjisi görülmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda ciddi pişikler, egzama döküntüleri, mukuslu kaka veya ağlama krizleri görülebiliyor. Bir pediatri uzmanından yardım almak ve annenin kendi beslenmesine dikkat etmesi, sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır.
9) Diş Çıkardığında
Bazı bebekler diş çıkarma sürecini çok rahat geçirirken, bazıları bu dönemi oldukça sancılı geçirir. Ağrılarına ek olarak, yüksek ateş, ishal vb. rahatsızlıklar da eşlik edince, ağlamaları kaçınılmaz olur. Bu süreçte doktorunuzun önerdiği bitkisel jellerden kullanabilirsiniz. Ya da burada bahsettiğimiz önerileri uygulayabilirsiniz.
10) Ortam Havasızlığında
Kış aylarında evdeki kalorifer ortamın havasını azaltır ve kurutur. Bu da bebeği rahatsız ederek ağlamasına neden olabilir. Önlemek için ise gerekli tedbirleri alarak ev havalandırılabilir, gerekiyorsa nem cihazları kullanılabilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var