Bebeğin Kalbinde Parlaklık (Beyaz Leke) Olması Ne Anlama Geliyor?
Tıpta hiperekojenik kardiyak odak şeklinde adlandırılan bebekteki kalp parlaklığı, hamilelerin neredeyse %4’ünde karşılaşılan bir durumdur.
Bebeğin kalbinde parlaklık veya beyaz leke olması, ultrason muayenelerinde sık rastlanılan bir olgudur. Tüm hamilelerin neredeyse %4’ünde, down sendromlu bebeklerin ise ortalama %12’sinde karşılaşılan bu tablo, birçok anne adayının endişelenmesine neden olmaktadır. Ancak anne karnındaki bebeğin kalbinde beyaz leke veya parlaklık olması, tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Böylesi bir durumda daha ileri tetkikler yapılarak, öncelikle bebekte down sendromunun belirteçleri olup olmadığına bakılır. Eğer kalpte beyaz lekeye eşlik eden başka bir belirti yoksa endişe edilmesine de gerek yoktur. Zira çoğu parlaklık, bölgesel doku yoğunluğundan kaynaklanıyor olup hamileliğin son dönemlerinde ortadan kaybolmaktadır.
Gelin şimdi; ultrasonda bebeğin kalbinde parlak nokta görülmesi ile ilgili tüm merak edilenleri daha detaylı inceleyelim.
Bebeğin Kalbinde Parlaklık (Beyaz Leke) Olması Ne Anlama Geliyor?
Her annenin arzusu, bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almaktır. Bunun için de gebelik süresi boyunca, olası riskleri baştan önleyebilmek için rutin doktor kontrollerine gidilir. Ancak bu kontrollerde bazen kafa karışıklığına sebep olabilen durumlarla karşılaşılabilir. Örneğin ultrasonda bebeğin kalbinde parlak nokta görülmesi, birçok anne adayını endişeye sürükler. Oysa bu durum, tüm gebelerin neredeyse %4’ünde görülen bir olgudur. Anne karnındaki bebeklerin kalbinde, kalp kapacıklarını tutmaya yarayan ince, iplik şeklinde bağ dokusu bulunur. Bu dokulardan bir veya bir kaçında bölgesel yoğunluk olduğu zaman, ultrason muayenesinde bebeğin kalbinde parlaklık ve beyaz nokta görülebilir. Normal bebeklerde de görülebilen bu durum, down sendromuna sahip olan bebeklerde daha sık izlendiği için anne adayı öncelikle perinatoloji bölümüne yönlendirilir. Burada ayrıntılı ultrasonografi ve fetal eko yapılarak, eşlik eden başka bulguların olup olmadığı araştırılır. Ayrıca detaylı muayenede bebeğin tüm organları taranır. Down sendromuna işaret eden başka belirtiler yoksa endişe edilmesine gerek yoktur. Muhtemelen gebeliğin son aylarında bebeğin kalbindeki parlaklık kendiliğinden kaybolacaktır.
Bunu da Okuyun: Fetal DNA Testi Nedir?
Ultrasonda Kalpte Beyaz Leke Olması Tehlikeli mi?
Halk arasında bebeğin kalbinde kireçlenme olarak bilinen ve tıpta hiperekojenik kardiyak odak şeklinde adlandırılan bebekteki kalp parlaklığı, hamilelerin neredeyse %4’ünde karşılaşılan bir durumdur. Bu parlaklık genellikle 16. – 22 haftalar arası görülmektedir. Parlaklığın küçük veya büyük olmasının, tek veya çift olmasının, sağda veya sol tarafta olmasının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Yukarıda da değindiğimiz gibi fetüste kalp parlaklığı veya beyaz leke tespit edildiğinde öncelikle detaylı ultrasonografi ve fetal eko gibi ek tetkikler yapılır. Bu tetkiklerde herhangi başka bir anomaliye rastlanılmadığı takdirde, bebeğin kalbindeki parlaklık tehlikeli bir duruma işaret etmez. Genellikle gebeliğin son aylarında yapılan kontrollerde ortadan kaybolduğu görülür.
Bunu da Okuyun: Ultrasonda Bebeğin Kalbinde Parlaklık Olması Ne Anlama Geliyor?
Kalpte Parlaklık (Beyaz Leke) Down Sendromu Belirtisi mi?
Ultrasonda bebeğin kalbinde parlak nokta görülmesi durumunda yukarıda da değindiğimiz gibi incelemeler daha detaylı bir hâl alır. Yapılan ayrıntılı tetkiklerde kromozom anomalilerini düşündüren ense kalınlığı gibi başka belirtilere de rastlanılırsa, amniyosentez gibi girişimsel testler istenebilir. Çünkü down sendromuna sahip olan bebeklerin de %12’sinde kalp parlaklığı görülmektedir.
Sonuç olarak; anne karnındaki bebeğin kalbinde parlaklık veya beyaz leke olması çoğu zaman kalp hastalıklarına veya down sendromuna işaret etmemektedir. Ancak down sendromlu bebeklerin önemli bir kısmında kalp parlaklığı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bebekte kalp parlaklığı saptandığında periyodik kontrollere mutlaka gidilmeli ve doktorun önerdiği testler aksatılmadan yaptırılmalıdır.
Bunu da Okuyun: Bebeğin Kalp Atışları En Erken Ne Zaman Duyulur?
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var