Anne Karnındaki Bebeğin Boynuna Kordon Dolandığı Nasıl Anlaşılır?
Her 10 bebeğin 3'ünde görülebilen kordon dolanması ultrason görüntüleriyle tespit edilebilmektedir.
Anne Karnındaki Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması
Halk arasında kordon olarak adlandırılan umblikal kord, bebekle bebeğin eşi arasında bulunan bağdır. Anne adayının kanında bulunan besinleri ve oksijeni bebeğin eşinden bebeğe taşır. Kordon dolanması ise, göbek bağının bebeğin boynuna dolanması olarak tanımlanır. Uzmanlar bebeklerin bir kısmının göbek kordonları boyunlarına dolanmış olarak dünyaya geldiklerini ifade ederler. Bebeğin boynuna göbek bağının dolanması (kordon dolanması) olarak anlandırılan bu durum her 10 gebeliğin yaklaşık 3'ünde görülür. Pek çok anne baba adayı bu nedenle bebeklerinin boynunda kordon dolanması olup olmadığını merak eder ve bu konudan dolayı endişe duyarlar. Peki, Anne karnındaki bebeğin boynuna kordon dolandığı nasıl anlaşılır? Kordon dolanması normal doğuma engel teşkil eder mi? Bebeğe zararı verir mi? Hangi durumlarda tehlikelidir?
Göbek Kordonun Bebek İçin Önemi ve Amacı
Göbek kordonu olarak bilinen umblikal kord, bebekle eşi (plasenta) arasındaki alışverişi sağlayan önemli bir bağ dokusudur. Kordon bağı aynı zamanda annenin kanın içerisinde bulunan oksijeni bebeğe taşıyarak bebeğin oksijen ihtiyacını karşılarken, aynı zamanda bebeğin büyümesine ve gelişmesini sağlayan tüm besin ihtiyacını taşır.
Kordon Bağı Bebeğin Boynuna Nasıl Dolanır?
Normal doğan her bebeğin göbek kordonun boyu 55 ila 75 cm. civarındadır. Bebeğin kordonunun belirtilen orandan uzun olması durumunda kordonun dolanma riski artar. İstatistiksel verilere göre, normal doğum ile doğan bebeklerin neredeyse yüzde 30'unun kordon dolanması sorunuyla dünyaya geldiği belirtiliyor. Göbek kordonunun bebeğin boynuna genellikle bir defa dolandığı ifade edilirken, bazı durumlarda iki bazı durumlarda da dört ya da beş defa dolanabildiği belirtilir. Kordon bazen bebeğin kollarına, göbek etrafına ya da omuzlarına dolanabilmektedir.
Bebeğin Boynuna Kordon Dolandığı Nasıl Anlaşılır?
Anne karnındaki bebeğin boynuna göbek kordonun dolanıp dolanmadığı gebelik döneminde yapılan ultrason görüntülenmesi ile anlaşılır. Bebeğin boynuna kordon dolandığının tespit edildiği durumlarda bu durumu tedavi ya da yok edecek herhangi bir tedavi metodunun bulunmadığı belirtilir. Ancak bu dolanma şekli, erken gebelik haftalarında bebeğin küçüklüğü, suyun görece fazlalığı gibi sebeplerle tekrar açılır. Gebeliğin son haftalarında ise, bebeğin büyüyüp daha az hareket etmeye başlamasından dolayı dolanan kordonun açılması her zaman mümkün olmaz. Göbek kordonu dolanmasının daha çok erkek bebeklerde ve ikiz bebeklerde görüldüğü belirtilse de genel olarak (plasentasının rahim arka duvarına yakın olan bebeklerde daha sık görüldüğü biliniyor.
Kordon Dolanmasının Bebek Üzerindeki Etkileri
Uzmanlar bebeklerde kordon dolanma olayının gerçekleşmesi durumunda, bebeğin kalp ritminde bozukluk ve yavaşlama görüleceğini belirtir. Bu nedenle doğum sırasında söz konusu durumun yaşanmaması için anne adayının doğum sancısı çektiği sırada NST denilen cihaz takılarak, bebeğin ve anne adayının kalp atışları kontrol altında tutulmaktadır. Bebeğin boynuna kordon dolanması vakalarında doğum yöntemi olarak sezaryen tercih edilebilmektedir. Anne karnında boynuna kordon dolanan bebeklerin herhangi bir hastalık ya da bu durumdan kaynaklı sağlık problemi oluşturmadığı belirtilir.
Kordon Dolanması Ne Zaman Tehlikeli Hâle Gelir?
Uzmanlar bebeğin boynuna dolanan kordon bağının bebeğe zarar verebilmesi için bir uyaran olması ve dolanan kordonun bebeğin boynunu sıkması gerektiğini belirtirler. Doğum sırasında bebeğin doğum kanalına girerken bu sıkılmanın gerçekleşebileceği ve bunun sonunda da bebeğin oksijensiz kalabileceği belirtilir. Bunun sonunda da oksijensiz kalma durumuna göre bebeğin kayıp durumunun söz konusu olabileceği ifade edilir. Bu gibi durumlarda doktorunuz, NST cihazının alarm vermesi durumunda bebeği bir an önce bu durumdan kurtarmanın yolunu bulacaktır.
Kordon Dolanması Önceden Önlenebilir mi?
Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanmasını önlemenin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, yapılacak en önemli şeyin özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin hareketlerini takip etmek olduğunu belirtirler. Bebeğin günde 10 defadan fazla hareket etmesinin normal olduğunu bu hareketlerin 10'un altına düşmesi ya da her gün örneğin 30 kez hareket eden bebeğin hareketinin 15-20'lere birden düşmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması önerilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var