6 Aylık Bebek Gelişimi: Boyu, Kilosu ve Baş Çevresi

6 Aylık Bebek Gelişimi: Boyu, Kilosu ve Baş Çevresi
06 Mart 2023

6 aylık bebek gelişimi ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.

6 aylık bebek gelişimi, çoğu ebeveynin merak ettiği bir süreçtir. Zira 6. ay bebekler için pek çok açıdan dönüm noktası sayılır. Bu dönemde çoğu bebek ek gıdaya başlarken, ilk dişin çıkması da genellikle aynı döneme denk geliyor. Ayrıca fiziksel ve ruhsal açıdan bebekler çok daha aktif oluyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, 6 aylık bebek neler yapar, 6 aylık bebek günde kaç kez ek gıda almalı, 6 aylık bebek hareketleri nasıldır gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. İşte 6 aylık bebek gelişimi ile ilgili merak edilen her şey…

6 Aylık Bebek Gelişimi: Boyu, Kilosu ve Baş Çevresi 

 6 aylık bebek gelişimi boyu, kilosu ve baş çevresi ölçümü, cinsiyete göre hazırlanmış persentil tablosundan bakılır. 6 aylık bebekler için gelişim tablosu aşağıdaki gibidir:


Kız Bebekler İçin Ortalama Değerler Erkek Bebekler İçin Ortalama Değerler
6 aylık bebek boyu 65,5 cm 67 cm
6 aylık bebek kilosu 7,4 kg 7,8 kg
6 aylık bebek baş çevresi ölçümü 42,2 cm 43,3 cm

6 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?

6 aylık bebekler neler yapabilir sorusu da annelerin yanıtını merak ettiği bir sorudur. 6 aylık bir bebek aşağıdakileri yapmaya başlayabilir:

  • Desteksiz oturabilir.
  • Yatarken önden arkaya veya arkadan öne yuvarlanabilir.
  • Farklı sesler çıkarmaya başlayabilir.
  • Yabancı birini gördüğünde ağlayarak tepki verebilir.
  • Yüzüstü dururken sırtüstü pozisyona geçebilir.
  • Dede, baba gibi tekrar eden heceli kelimeleri söyleyebilir.
  • Emekleme pozisyonuna geçmeye başlayabilir.
  • Dik tutulduğunda bacaklarına ağırlık verebilir.
  • Bir elinden diğer eline küçük nesneleri geçirebilir.
  • Küçük cisimleri parmağı ile yakalayabilir.

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

6 aylık bebek beslenmesinde anne sütü ana öğün olmaya devam eder. Ancak anne sütünün 6. ayda ek gıda ile desteklenmesi önerilir. Alerji riski nedeniyle ek gıdaya geçerken besinler tek tek verilmeli ve birkaç gün aynı besin yedirilmelidir. Besinler tek tek verildiğinde alerji gelişmiyorsa, bebeğe tattırılan yiyeceklerin karışımları da öğünlerine eklenebilir. Katı gıdanın başlangıcında besinler püre şeklinde verilmelidir. Bebeğin çiğneme becerisinin gelişmeye başladığı 7. – 8. aylarda ise yavaş yavaş pütürlü besinlere geçilebilir. Ek gıdaya başlamak için en iyi besinler, yoğurt veya kabak püresi gibi alerji riski düşük gıdalardır. Bal, inek sütü veya yumurta beyazı gibi alerjik besinler için ise en az 1 yaş beklenmelidir. Bununla birlikte katı gıdaya şeftali veya muz gibi tatlı meyvelerle başlamak, bebeğin sebzeye alışmasını zorlaştıracağından öncelik sebzelere verilmelidir. 6. ayın sonunda bebeğin tattığı sebzelerle çorba da yapılabilir. Peki, 6 aylık bebek beslenmesinde katı gıda ve anne sütü dengesi nasıl olmalıdır? Bu süreçte anne sütü bebek için hala en besleyici gıdadır. Bu nedenle günde 4 – 5 öğün anne sütü, 2 öğün katı verilmesi uygundur. Bebek ek gıdaya başladığı için artık su tüketimine de başlamalıdır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

6 Aylık Bebekler İçin 10 Püre Tarifi

6 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıldır?

6 aylık bebeklerde uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Bu aylarda bebeklerin günde ortalama 14 saat uyuması beklenir. Bunun 10 saati gece uykusuyken 4 saati iki üç parçalı gündüz uykusu şeklindedir. Diş çıkarma, ayrılık kaygısı veya beslenme gibi nedenlerle bazı bebekler geceleri daha sık uyanabilirken bazıları deliksiz bir şekilde uyuyabilir. Eğer bebek kendiliğinden kalkmıyorsa gece beslenmesi için uyandırılmasına gerek yoktur.

6 Aylık Bebek Gelişimi: Boyu, Kilosu ve Baş Çevresi

6 Aylık Bebek Aşıları Nelerdir?

Ulusal aşı takvimine göre 6 aylık bebek aşıları şu şekildedir:

  • Hepatit B aşısının 3. dozu
  • 5’li karma aşının 3. dozu
  • Oral Polio aşısının ilk dozu (çocuk felci)

6 Aylık Bebek Oyuncakları Nelerdir?

6 aylık bebekler artık desteksiz oturabildiği için oyuncaklarıyla daha rahat oynayabilir ve onlara karşı daha ilgili olabilir. Peki, 6 ay oyuncakları nasıl olmalı? Öncelikle oyuncakların CE belgesine sahip olduğundan ve sağlıklı malzemelerle üretildiğinden emin olmalısınız. Bununla birlikte bebeğin yaralanmasına neden olabilecek sivri ve sert oyuncakları tercih etmemelisiniz. Aynı şekilde bebeğinizin sağlığı için boğulma riski oluşturabilecek küçük parçalı oyuncaklardan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. İşte, 6 aylık bebekler için oyuncak önerileri:

  • Çıngıraklar
  • Sesli peluşlar
  • Yerde yuvarlanabilen hafif toplar
  • Hışırtılı kitaplar
  • Zekâ kartları
  • Oyuncaklı diş kaşıyıcıları
  • Oyun halkaları
  • Oyun halısı

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

6 Aylık Bebekler İçin Oyuncak Önerileri

6 Aylık Bebeklerin Duyusal Gelişimi Nasıldır?

6 aylık bebekler yakınındaki nesneleri daha iyi görebilir ve onları gözüyle takip edebilir. Seslere artık tepki vermeye başlayabilir ve sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirebilir. Burnuna, yanaklarına veya ayaklarına dokunarak kendi bedenini tanımaya çalışır. Koku hafızası iyice gelişmeye başlar, özellikle annesinin kokusunu diğer kişilerden ayırt edebilir.

6 Aylık Bebeklerde Dil ve Sosyal Gelişim

6 aylık bebeklerde dil gelişimi de önemli ölçüde ilerler. Dede, mama, baba gibi hece tekrarlarını kolayca yapabilirler. Bu hecelere karşılık verildiğinde ise çok mutlu olup heyecanla konuşmayı sürdürmek isterler. Bu noktada ebeveynlerin konuşmayı sürdürmesi bebeğin dil gelişimini destekleyecektir. Öte yandan, 6 aylık bebekler yabancıları ve tanıdıklarını yavaş yavaş ayırt etmeye başlarlar. Özellikle anne ve babasına karşı ilgili olup, yokluklarında huysuzluk yapabilirler.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olur? Örnek Beslenme Tablosu                                                                                                                                                         

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.