BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?

BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?
10 Kasım 2017

Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş yöntemiyle ek gıdaya başlamada bebeğin güvenliği için öncelikle iki kuralın yerine getirilmesi şarttır.

6- 8 Aylık Bebeklerde BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Başlama

Sağlık Bakanlığı tavsiyelerine göre, 6-8 ay arası bebeğin beslenmesinin yüzde 90’ını anne sütünün karşılaması gerekmektedir. Ek gıdaya başlandığı dönemde bebeğe verilen besinlerin sadece tadımlık olduğu ve bebeğin 1-2 dilim meyve / sebze, 1-2 kaşık yoğurt vb. gıdaları yemesi ya da tatmasının bile yeterli olacağı belirtilir. Uzmanlar bebeklerin ek gıdaya geçişte 6-8 aylık dönemi bitirdiklerinde ilkokuldan mezun olmuş sayıldıklarını söylerler. Peki, 6-8 aylık bebeklerde BLW Yöntemiyle ek gıdaya başlama nasıl olur?   

BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?

BLW ile Ek Gıdaya Başlama

 BLW, yani Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya Geçiş yöntemiyle ek gıdaya başlamada bebeğin güvenliği için öncelikle iki kuralın yerine getirilmesi şarttır. Bu kurallardan 1. Si bebeğin destekli de olsa dik oturabilecek (tercihen mama sandalyesinde) durumda olması. (bu kurallar her türlü ek gıdaya geçiş sürecinde geçerlidir) 2. Si ise, annenin bebeğin yüzünü sürekli görebilecek durumda olunmasıdır. (bu aylarda bebeğin eline yiyecek verip başka şeyle kesinlikle uğraşılmaması gerekir.) Ek gıdaya başlarken, bebeğinizin güvenliğini sağladıktan sonra, ona vereceğiniz gıdayı haşlamanın yanında tost makinesinde ya da fırında parmak şeklinde hafif yumuşamış olarak vermeniz gerekir. (bu dönemde çiğ ve çok sert gıdalar verilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmez.) Bunu yaparken havuçları 4'e bölüp (parmak şekilde kesip), elmaları dilimleyebilirsiniz. Burada amaçlanan bebeğinizin ilk kez tanışacağı besinleri kolayca eline alabilecek boyutta olmasıdır. (ne çok küçük ne de büyük olmaması) 

 BLW Yöntemi Nedir? Detaylı bilgi için tıklayın…   

BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?

Ek Gıdaya Hangi Besinlerle Başlanmalı?

Bebeğinizi ek gıdaya hangi besinle başlaması gerektiğini bebekler hangi ayda ne yer tablosunda yer alan 6. ve 7 Aylık bebeklerin yemesi uygun olan gıdaları bularak tespit edebilirsiniz. Bu listeden yaklaşık 15 besin seçip 3 gün kuralına uygun olarak bebeğinize tattırabilirsiniz. Ek gıdaya başlarken tercihen sebzelerden başlayıp, sonra mevsim meyveleri, sonra yumurta sarısı, sonra süt ürünleri (peynir, kefir, yoğurt) gibi devam edebilirsiniz. 

Sağlık Bakanlığı Bebek Beslenme Rehberiİçin Tıklayın...  

Neden 3 Gün Kuralı Uygulanır?

Bebeğinizin ek gıdaya geçişte 3 gün kuralının uygulamasının nedeni, alerjilerdir. 2 farklı aşamada anlaşılabilecek olan alerjinin 1. Aşamada bebek gıdayı yer yemez hatta ağzına götürse bile ağız çevresi kızarır. Fakat ağız çevresinin kızarmaması hemen alerjik olmadığı anlamına gelmez. 2. Aşamada ise, sindirim sistemi devreye girer ve yaklaşık 72 saat içerisinde bebeğin vücut döküntülerinden ve kakasından bünyesinin alerjik olduğunu anlayabilirsiniz. 3 gün kuralının diğer bir artısı ise, bebeğin besini tanımasına fırsat vermektir. Bebeğiniz hayatında ilk defa gördüğü besinlerin; tadını, rengini, dokusunu, kokusunu yavaş yavaş tanır. İlk günlerde dokunmayı bile reddettiği besini 3. Gün sonunda yediği sıklıkla gördüğü bir durumdur.   Ek Gıdaya Geçişte Uygulanan 3 Gün Bekleme Kuralı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın…   

BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Nasıl Geçilir?  

Gıda İle ilk Tanışma ve Tadım Günleri

Uzmanlar tarafından bebeğinizin besinleri tanıma ve tatma günlerinde öğün olarak verilmesi tavsiye edilmezken, bu günleri tamamen ek gıdayla tanışmaya ayırmanın uygun olacağı söylenir. Bunu yaparken, günde 1- 2 defa tadımı yapılan aynı gıda verilir ve bebeğin bu gıdayı önce tutması, sonra ağzına götürmesi, sonra emmesi, sonra bir parça koparması ve ağzında dolandırması ve yutması aşama aşama beklenir. Bebeğiniz bu aşamaları kat ederken mutlaka yanında olun, yüzünü görün ve başka kesinlikle işle uğraşmayın. Bu aşamalarda bebeğiniz öğürebilir. Bu davranışı uzmanlar onun kendisini korumaya aldığı şeklinde yorumlar ve normal olarak karşılarlar. Öğürmenin boğulma demek olmadığını belirten uzman doktorlar, bebeğin 1 sn kadar bir süre içerisinde ağzındaki gıdayı çıkaracağını söylerler. Bebeğinizin bu aşamaları en erken 1 hafta, ortalama 3 ay ve en geç 5 ay içerisinde kavrayacağı belirtilir. Tadım günlerinde sunacağınız besinlerin mümkün olduğunca başka bir gıdayla karıştırmadan sade olarak vermeniz tavsiye edilir. Tadım besinlerini seçerken, sizin aile olarak günlük tükettiniz besinlerden seçmeniz bebeğinizin alışmasını kolaylaştıracaktır.

Bebeğin boğazına katı cisim kaçmasında uygulanacak ilk yardım önlemleri için tıklayın...

Bebeğiniz Besinleri Yemiyorsa Zorlamayın

Bebeğiniz verdiğiniz besinleri yemiyorsa onu zorlamayın, rahat olun emzirin ya da mama ile besleniyorsa mama verin, verdiğiniz besini 3 gün boyunca yemedi ise, ilerleyen zamanlarda aralıklı olarak yeniden vermeyi deneyin. Şayet bebeğiniz o gıdayı yememekte ısrar ediyorsa bir bildiği olabilir. Bu besine hassasiyeti ya da alerjisi olabilir veya bu besine henüz hazır değildir.   

Hangi Ayda Ne Yenir? Aylara Göre Bebek Beslenme Tablosu için tıklayın...  

Bebeğinize Verilmesi Tavsiye Edilmeyen Kesin Yasak Yiyecekler

Bebeklerin ek gıdaya başladıkları 1 yaşın altındaki dönemlerde uzmanlar tarafından verilmesi tavsiye edilmeyen gıdalar mevcuttur. Kesin yasak olarak tabir edilen bu gıdalar şöyle sıralanmaktadır.

  • 1 yıl boyunca tuz – şeker- bal vermeniz yasaktır,
  • 2 yıl boyunca bakla ya da fıstık da yasaktır,
  • Kuru yemişleri tane tane eline vermeyin, 8. Aydan sonra rendeleyip ya da iyice dövüp yemeklerine koyabilirsiniz.
  • Bazı besinler yasak olmasa da bazı besinlerin bazı aylarda daha rahat sindirilebileceğinden genel ay sınırlarına dikkat edilmesi önerilir. (kesin yasaklar bu kapsama girmez)
  • Çay, kahve, kola vermeyin,
  • Bu dönemde çiğ ve sert sebze vermeyin,
  • Aynı sofrada birlikte oturun,

Bu Kuralları Uygulayın...

6- 8 Aylık Bebeklerde BLW Yöntemiyle Ek Gıdaya Başlama aşamasında; yemek saatlerini, sofra adabını öğretin. Yemek yerken TV izletmeyin, oyuncak oynatmayın, evhamlı konuşmayın, yemeği yediğinde aşırı tepki vermeyin, bebeğin dikkatini çekecek tabak, çatal, kaşık kullanmayın çünkü 6-8 ay arasındaki bebeğiniz hangisinin yenilemeyecek madde olduğunu algılaması oldukça zordur.  

 BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır? Detaylar için tıklayın...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Rabia 1. Dördüncü. 2. Saatteki salisenin altmışta biri. 3. Tanzimat’tan sonra memurlukta bir rütbe.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.