2023 Doğum Borçlanması Hesaplama, Şartları ve Başvurusu

2023 Doğum Borçlanması Hesaplama, Şartları ve Başvurusu
11 Ocak 2023

Doğum borçlanması ile ilgili tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.

Doğum borçlanması, doğum nedeniyle iş hayatından uzak kalan kadınların geriye dönük prim ödemesine olanak tanıyan bir durumdur. Doğum borçlanması sayesinde prim gün sayısı eksik olan kadınlar, doğum sonrasında çalışamadığı süreleri borçlanarak eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyorlar. Peki, 2023 doğum borçlanması şartları nelerdir? Doğum borçlanması için çocuğun sağ olması, annenin doğumdan önce sigortalı olması ve doğumdan sonra borçlanılacak süre içinde prim ödenmemesi gibi şartlar aranıyor. Aynı zamanda doğum borçlanması doğumdan sonraki en fazla iki yılı kapsıyor. Bununla birlikte çalışan kadınlar, en fazla üç çocukları için doğum borçlanmasından faydalanabiliyorlar. Bu da çalışan annelerin en fazla 6 yıllık doğum borçlanması başvurusunda bulunabileceği anlamına geliyor. Peki, doğum borçlanması 2023 primleri ne kadar? Doğum borçlanması hesaplama nasıl yapılır?? Gelin şimdi, doğum borçlanması ile ilgili merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Doğum Borçlanmasına Kimler Başvurabilir?

Doğum borçlanmasına aşağıdaki şartları sağlayan kişiler başvurabilirler:

Doğumdan önce;

  • Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar,
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar,
  • Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar ile bunların hak sahipleri doğum borçlanması talebinde bulunabilirler.

Doğum Borçlanması Şartları Nelerdir?

Sigortalı kadınların doğum nedeniyle çalışma hayatından ayrı kaldıkları 2 yıllık süreyi borçlanabilmeleri için bazı koşulları sağlaması gerekmektedir. Doğum borçlanması şartları 2023 yılı için şu şekildedir:

  • Hizmet akdi kapsamında çalışanların sigortalılıklarının tescil edilmiş ve adına prim bildirilmiş/tahakkuk edilmiş olması,
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında olan sigortalıların sigortalılıkların tescil edilmiş ve ödenmiş ya da tahakkuk etmiş prim borcunun olması,
  • Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılanların sigortalılıklarının tescil edilmiş olması,
  • Kadın sigortalının doğumdan önce sigortalı olması,
  • Doğumdan sonra borçlanılacak süre için adına prim ödenmemiş olmaması,
  • Borçlanılacak sürede çocuğun sağ olması gerekmektedir.

Doğum Borçlanması İçin Nereye Başvurulur?

İlk defa 510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalı kadınlar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ve mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanuna tabi sigortalılar, son çalışmalarının geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne/Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurabilirler.

Kamu görevlileri ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet üzerinden doğum borçlanması başvurusunda bulunabilirler. Doğum borçlanması başvurusu için kadınların işvereninden herhangi bir belge almasına gerek yoktur. İşlemler, kurumun hizmet kayıtlarından faydalanılarak sonuçlandırılmaktadır.

2023 Doğum Borçlanması Hesaplama, Şartları ve Başvurusu

Doğum Borçlanmasından Kaç Yıl Yararlanılır?

Doğum borçlanması, doğumdan sonraki iki yıl için yapılabilir. Anneler her doğumlarında en fazla 720 gün borçlanabilirler. Bununla birlikte sigortalı kadınlar, çalışamadıkları en fazla 3 doğum için borçlanabilirler. Bu da en fazla 6 yıllık doğum borçlanması yapabilecekleri anlamına gelir. Doğum yapan kadınların doğumdan sonra adına prim ödenmiş günleri doğum borçlanması hesabına katılmaz. Yani prim ödenen süreler 2 yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılır. Buna ek olarak borçlanma yapılacak sürede bebeğin yaşıyor olması gerekmektedir. Çocuğun vefat etmesi halinde, vefat ettiği tarihe kadar olan süreler borçlanılabilir.

2023 Doğum Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması hakkından yararlanmak isteyen çalışan annelerin merak ettiği bir diğer konu da doğum borçlanması hesaplama ile ilgilidir. Peki, 2023 doğum borçlanması primi ne kadar? Doğum borçlanmasından yararlanmak isteyen anneler, borçlanma talep dilekçesi ve kimlik kartlarıyla ilgili kuruma başvurduklarında gerekli incelemeler başlayacaktır. Eğer annenin borçlanma hakkı bulunuyorsa ödeyeceği asgari tutar SGK tarafından kendisine yazı ile bildirilmektedir.

Doğum borçlanması ile ilgili daha fazla bilgi için SGK’nun web sitesini buradan inceleyebilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Doğum Rapor Parası Nasıl Alınır?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.