1 Yaş Grubu İçin Eğitici ve Eğlenceli 7 Oyun
Bebekler, dış dünyayı taklit yoluyla ve nesnelerle oynayarak keşfetmeye başlar. Bu vesileyle oyunla da tanışmış olurlar. Oyunlar, bebeklerin hem duygusal hem de motor becerilerinin gelişmesi için vazgeçilmez araçlardır.
1 Yaş Oyunları ve Oyuncak Seçimi
Bebekler, dış dünyayı taklit yoluyla ve nesnelerle oynayarak keşfetmeye başlar. Bu vesileyle oyunla da tanışmış olurlar. Oyunlar, bebeklerin hem duygusal hem de motor becerilerinin gelişmesi için vazgeçilmez araçlardır. Oyun sayesinde çevresini algılamaya başlayan bebekler, bu süreçte öğrenirken eğlendikleri için, keşfetme süreci onlar için daha da heyecanlı ve keyifli bir hale gelir.
Burada ebeveynlere düşen en önemli görev; çocuklarının yaşına uygun oyunlar seçmek ve onlarla oyun oynamak için fırsatlar yaratmaktır. Bu sayede çocuğunuzun zekâ ve duygusal gelişimini desteklerken, keyifli anlar yaşayabilirsiniz.
Hazırladığımız yazıda; bebeğinizin gelişimini eğlenceli bir şekilde destekleyebilmeniz adına 1 yaş oyunları ve oyuncak seçimlerine yer verdik.
1 Yaşındaki Çocuklar Neler Yapabilir?
Yürüme atılımları göstermeye ya da yeni yeni yürümeye başlayan 1 yaş grubu; çok çabuk öğrenme, izleme ve taklit etme yeteneğine sahiptir. Bu yaşta artık yavaş yavaş kendi çatal kaşıklarını tutmaya başlarlar. Hareketleri her geçen gün gelişir, sizi ve mimiklerinizi taklit etmeye çalışırlar. Küçüklük ve büyüklük kavramlarını öğrenir, sizin tepkilerinize tepkilerle karşılık verebilirler. Bu gelişimleri gösteren bebekler, artık oyun için hazır demektir. Siz de bu aşamada bebeğinizle birlikte 1 yaş oyunları oynayarak zekâ gelişimini destekleyebilirsiniz. İşte, 1 yaşındaki bebekler için zeka geliştirici oyunlar...
*Bebeğinizin oynamaktan asla sıkılmayacağı 10 oyuncak!
1 Yaş Bebek Oyunları
- Kendi Şarkını Kendin Yap!
Evinizde bulunan plastik kap, tava, zil ve benzeri ses çıkaran aletleri çocuğunuzun önüne dizin. Eline de iki tane kaşık verin. Önce siz bir ritim oluşturun, müziğinizi yapın. Daha sonra bebeğinizin sizi nasıl taklit ettiğini izleyin! Bu oyun sayesinde bebeğinizin dinleme becerisi, koordinasyon yeteneği ve müzik kulağı gelişecektir.
- Nesneleri Öğreniyorum!
Evdeki bir sepeti, günlük hayatınızda sık sık kullandığınız eşyalarla doldurun. Daha sonra bebeğinizi, sepetin içindeki eşyaları bulması için yönlendirin. Mesela, ‘Hadi şimdi aynayı bulalım.’ gibi cümleler kurun. Bu oyunda bebeğinizin tüm nesneleri bilmesini beklemeyin. Önemli olan, bu oyun sayesinde onun yeni nesnelerle tanışması ve zamanla pekişmesidir.
- Evde Basketbol
1 yaş oyunları arasında bebeklerin en sevdiği oyunlardan biri de basketboldur. Yine evinizde bulunan bir kova veya kutuyu salonunuzun ortasına yerleştirin. Daha sonra bebeğinizden minik topları bu kovaya atmasını isteyin. Dilerseniz topu kağıttan da yapabilirsiniz. Ancak sepeti bebeğinizin çok uzağına koymamaya çalışın. Çünkü bebeğiniz topu kovaya attıkça başarma duygusunu tadacak ve daha istekli bir şekilde oyuna devam edecektir.
- Kutuda Çocuk Var!
Çocuğunuzun yaratıcılığını ve hayal gücünü destekleyecek olan bu oyunda; kullanmadığınız büyük bir karton kutuya ihtiyacınız olacak. Ardından çocuğunuzun eline renkli kalemler verin ve hayal dünyasını bu kartona yansıtmasını izleyin! Zaten çocuklar, süslü oyuncaklar yerine gerçek materyallerle oynamayı daha çok sever.
- Çok Parçalı Oyuncaklarla Tanışma Vakti
1 yaş ile birlikte, lego ve puzzle gibi çok parçalı oyunlara başlayabilirsiniz. Aslında lego ve puzzle, 2 yaş sonrası için önerilse de 12. aydan sonra siz puzzle’ı tamamlarken onun seyretmesini sağlayabilir, hatta büyük parçaları yerleştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Böylece onun şekillere ve renklere olan farkındalığının gelişmesini sağlayabilirsiniz.
- Vücudumu Tanıyorum!
Monoton bir ses tonuyla bebeğinize ‘Burnun nerede?’ diye sorun. Sonra hevesli bir ses tonuyla burnuna dokunarak ‘Heh! İşte burada!’ deyin. Bunu vücudunun kafa, göz veya kulak gibi çeşitli organlarında da yapabilirsiniz. Bu oyun sayesinde bebeğiniz hem organlarını tanıyacak hem de dil becerisi gelişecek.
- Emekleme Yarışı Başlasın!
Eğer bebeğiniz henüz yürümeye başlamadıysa ve emekleme aşamasındaysa, evdeki yumuşak malzemelerden bir parkur oluşturabilirsiniz. Parkurun sonuna en sevdiği oyuncağı veya mamasını koyarsanız, emeklemek için daha istekli olacaktır. Bu aktivite sayesinde bebeğinizin hem beden hakimiyeti gelişecek ve kasları güçlenecek hem de çok eğlenecek!
*Oyuncak alırken bu 5 özelliğe dikkat!
1 Yaş Oyuncak Seçimi
1 yaş oyuncakları, bebeklerin zekâ gelişimini desteklerken, eğlenmesini sağlamalı ve aynı zamanda ona zarar verebilecek formda olmamalıdır. Bu yaştaki bebekler diş çıkarma sürecinde olduğundan, oyuncaklarını sık sık ağızlarına götürme eğiliminde olurlar. Bu nedenle oyuncağın sağlıklı malzemelerden yapılmış olması ve bebeğe zarar verebilecek sivri köşelerinin olmaması gerekir. İşte 1 yaş oyuncakları seçerken dikkat etmeniz gerekenler…
- Aldığınız ürünün paketinde mutlaka CE (Conformite Europeenne) işareti olmalıdır. Bu işaret, oyuncağın sağlıklı malzemelerden üretildiğinin, güvenli ve çevreci olduğunun garantisidir.
- 1 yaş oyuncakları çok ufak ve tüylü olmamalıdır. Çünkü bu yaştaki çocukların oyuncakları ağzına götürme ve yutma riski yüksektir.
- 1 yaş oyuncak seçiminde öncelik bebeğin gelişimi ve eğlenmesi olduğu için, renkli ve resimli kitaplar/kartlar en iyi tercih olacaktır.
- Ses çıkaran oyuncaklar da bebeğinizin ilgisini çekip, işitsel zekâsını güçlendireceğinden, bu dönemde tercih edilebilir.
- Yumuşak toplar, hem bebeğinizin ilgisini çeker hem de onu hareket etmeye teşvik eder.
- Çocuğunuzun eline uygun, kavrayabileceği boyutlarda oyuncaklar almanız, onun oyunu daha keyif alarak oynamasını sağlar.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var