Rahim Ağzı Kanserinin 7 Önemli Belirtisi
Bu yazımızda; yılda yaklaşık olarak 500.000 kadını etkileyen rahim ağzı kanserinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Rahim ağzı kanseri, yılda yaklaşık olarak 500.000 kadını etkileyen ve en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her hastalıkta olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı, yaşamsal önem taşıyor. Bu nedenle kanser oluşmadan lezyonları yakalayabilmek için kadınların yılda en az bir kere genel muayene ve pap smear testi yaptırması öneriliyor. Bu yazımızda; rahim ağzı kanserinin belirtileri ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri, serviks ismi verilen rahmin giriş kısmında gelişir. Rahim ağzı yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle kanser öncülleri olarak tanımlanan hücreler ortaya çıkar. Eğer bu hücreler erken saptanıp tedavi edilmezse, kansere dönüşür. Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserinin nedeni tamamen aydınlatılmıştır. Dolayısıyla gerekli önlemleri alarak rahim ağzı kanserinin oluşmasını önlemek mümkündür.
Rahim ağzı yetmezliği nedir, nasıl tedavi edilir?
Rahim Ağzı Kanseri İçin Risk Faktörleri
Serviks kanserinin gelişmesindeki en önemli risk faktörü HPV (Human Papilloma Virus) virüsüdür. Bununla birlikte; cinsel yolla bulaşan başka hastalıklar, birden fazla cinsel partner varlığı, yüksek doğurganlık sayısı, sigara kullanımı ve bağışıklık sisteminin baskılanması, rahim ağzı kanserinin diğer önemli risk faktörleridir.
Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri
Rahim ağzı kanseri belirtileri, genellikle hastalığın erken dönemlerinde yaşanmaz. İlerleyen safhalarda ise aşağıdaki belirtiler görülebilir;
- Adet dönemleri arasında düzensiz kanama veya hafif lekelenme,
- Menapoz sonrası kanama ya da lekelenme,
- İlişki sırasında ağrı,
- İlişki sırasında kanama,
- Vajinal akıntıda artış ya da kötü koku,
- İdrar esnasında ağrı,
- Bel, kasık ağrısı.
Tümör karın içi boşluğa, vajinaya veya pelvik duvara doğru yayılabilir, mesane ya da rektumu doğrudan işgal edebilir. Bu yayılımlara bağlı olarak, idrar borusu genişlemesi, böbrek genişlemesi, kanlı idrar veya kabızlık gibi sorunlar olabilir. Ayrıca pelvik duvarda yayılması, bacakta ağrı ve ödeme neden olabilmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Tarama ve erken teşhis sayesinde tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüz şartlarında kanserden ölüm nedenleri arasında hemen hemen en alt sıralardadır. Düzenli olarak tarama testlerini yaptıran kadınlarda, yaşamı tehdit edecek boyutlara gelmeden tedavi edilmektedir.
Rahim ağzı kanseri HPV ile en ilişkili olan kanser türlerinden biridir. Rahim ağzı kanserlerinin tamamına yakını HPV virüsü ile nedeniyle oluşmaktadır. Bu nedenle HPV testi, günümüzde rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi ile rahim ağzında virüsün varlığı saptanır. Pap smear testi ile de dökülen rahim ağzı hücreleri toplanıp incelenir. Her iki test de ağrısız olup, aynı anda yapılmaktadır.
Rahim Ağzı Kanserinin Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tedavisi için cerrahi, radyoterapi veya ilaç tedavisi uygulanabiliyor. Hangi tedavinin uygulanacağı kanserin evresine göre değişiyor. Genellikle erken evrede cerrahiye, ileri evrede ise radyoterapiye başvuruluyor.
Erken Yaşlarda da Görülebiliyor
Rahim ağzı kanserine daha çok geri kalmış ülkelerde rastlanılır. Genellikle 30 – 50 yaş arası kadınlarda görülse de günümüzde genç kadınlarda da gelişmektedir. Eğer erken teşhis edilirse, doğru bir tedavi ile yaşamı tehdit etme olasılığı neredeyse sıfıra indirilir. Ancak geç fark edildiğinde yaşamı tehdit edebilir ve hastalık ölümle sonuçlanabilir.
Nasıl Korunabilirim?
Rahim ağzı kanserinden korunmak için;
- HPV aşısı yaptırabilirsiniz.
- 30 yaşın üzerindeyseniz tarama testlerini düzenli olarak yaptırmalısınız.
- Cinsel ilişki sırasında kondom kullanımına özen göstermelisiniz.
- Sigara içiyorsanız bırakmalı, sebze ve meyveleri günlük beslenme programınıza eklemelisiniz.
- Sağlıklı ve güvenli cinsel ilişki ile ilgili eğitim alabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var