%99,9 Oranında Doğruluk Payı Olan Nifty Testi ile İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey!
Nift testi nedir, nasıl yapılır? Nifty testi fiyatları 2019 yılı fiyatları ve daha fazla bilgiyi makalemizde bulabilirsiniz.
Nifty Testi Nedir? - Nifty Testi Fiyatları
Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız Nifty; annenin kolundan kan alınarak, bebekte down sendromu, Trizomi 13 ve Trizomi 18 gibi kromozom anomalilerinin saptanmasına olanak tanıyan bir testtir. Bu yazımızda Nifty Testi nedir, Nifty Testi nasıl yapılır, 2019 yılı nifty testi fiyatları ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Nifty Testi Nasıl Yapılır?
Nifty, bebeklerde en sık görülen Down Sendromu, Trizomi 13 ve Trizomi 18 gibi kromozom anomalilerini saptamaya yardımcı olan bir testtir. Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Derneği’nin risk altındaki gebeler için önerdiği test, genellikle hamileliğin 10. haftasında yapılıyor. Güvenilirliği diğer testlere kıyasla daha yüksek olan Nifty testi ile kromozom anomalilerinin dışında bebeğin cinsiyeti de net bir şekilde öğrenilebiliyor. Nifty testi, annenin kolundan kan alınarak yapılıyor. Böylece amniyosentez gibi nispeten riskli uygulamalarla karşılaştırıldığında, daha güvenli bir seçenek oluşturuyor.
Nifty Testi Nasıl Yapılır?
Gebelik esnasında annenin kanı ile bebeğin kanının karışması, Nifty testinin temelini oluşturuyor. Anne adayının kolundan alınan kan, özel tüpler vasıtası ile testin yapılacağı laboratuvara gönderiliyor ve gerekli inceleme yapılıyor. Sonuçlar ortalama 10 – 15 gün içinde çıkıyor. Kadın doğum uzmanları, testin diğer yöntemlere göre çok daha güvenilir sonuçlar verdiğini belirtiyor. Testin sonucunun negatif çıkması bebeğin %99,9 Trizomi olmadığını, pozitif çıkması ise %99,9 Trizomi olduğunu gösterir.
Kimlere Tavsiye Edilir?
- Anne adayının 35 yaş ve üzeri olması,
- Daha önceki gebeliklerde Trizomi sendromlarından herhangi birine rastlanılması,
- Yapılan tetkiklerde Trizomi riskinin yüksek çıkmış olması,
- Düşük ve tüp bebek öyküsü olan kişilerin Nifty yaptırması önerilmektedir.
Nifty Testi ile Saptanan Hastalıklar
Trizomi Nedir, Nasıl Gelişir?
İnsan DNS’sı 46 kromozomdan oluşur. Bunun yarısı anneden, yarısı da babadan alınır. Trizomi hastalığında ise anne ve babadan alınan kromozomlar, hücrelerde 3 kopya olarak yer alır. Anomaliler en sık 13. , 18. ve 21. kromozomda, daha nadir olarak da diğer kromozomlarda görülür. Bu fazla kromozomlar ise bebekte çeşitli sendromların oluşmasına sebebiyet verir.
Trizomi 21 (Down Sendromu)
En sık rastlanılan kromozom anomalisidir. Yaklaşık 800 canlı doğumdan 1’inde görülür. Hamilelikte meydana gelen Trizomi 21, kalıtsal değildir. Annenin hamilelik yaşı ilerledikçe görülme sıklığı artar. Bebekte hafif-çok şiddetli zeka geriliğine neden olabilen Trizomi 21, çeşitli fiziksel özelliklerle de kendisini belli eder. Bebeklerin başı nispeten küçük, ensesi kalın, gözler birbirinden ayrık ve çekik olur.
Trizomi 18 (Edwards Sendromu)
Yaklaşık 5000 canlı doğumdan birinde görülen Trizomi 18, bebeklerde çok ciddi yapısal bozukluklara sebep olur. Çoğu zaman hamilelik döneminde, bazen de doğumu takip eden 1 yıl içerisinde bebek kaybedilir.
Trizomi 13 (Patau Sendromu)
Bu kromozom anomalisi, yaklaşık 10.000 canlı doğumdan birinde görülür. Trizomi 13 ile doğan bebeklerin %95’i, yaşamını ilk yılında kaybediyor.
Nifty Testi Fiyatları 2024
Nifty testinin fiyatını etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Testin yapılacağı laboratuvar, yorumlayan doktorun uzmanlığı ve test ile hangi hastalıkların saptanmasını istemenize bağlı olarak fiyat aralığı değişir. Örneğin; sadece Trizomi 21 testi yaptırırsanız fiyat düşer, yukarıdaki üç kromozom anomalisinin kontrolünü isterseniz de artar. 2024 yılı için ortalama 5.000 - 20.000 TL arasında bir maliyet söz konusudur.
*Amniyosenteze hangi durumlarda başvurulur? Detaylı bilgi için tıklayın.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var