Bebeğiniz Hiç Durmadan Ağlıyorsa 'Kolik' Olabilir!
Bebeklerde kolik, bebeğin sağlıklı olmasına rağmen aşırı ağlaması anlamına gelmektedir.
Kolik bebek, bebek sağlıklı olmasına rağmen aşırı derecede ağlaması ve bir türlü sakinleştirilememesini ifade etmek için kullanılır. Çoğu zaman bebeği rahat ettirmek için bazen saatlerce uğraşmak gerekir. Bu gibi durumlarda anne babalar kendilerini çok çaresiz hissedebilirler. Genellikle bebek 2-4 haftalıkken başlayan kolik, 3-4'üncü aylarda sona erer. Yapılan araştırmalara göre, bebeklerin yüzde 10-15'inde kolik görülür. Kolik bebek belirtileri, nedenleri, kolik bebek tedavisi ve yapılması gerekenler konusunda bilmeniz gerekenleri, aşağıdaki yazımızda derledik.
Kolik Bebek Belirtileri ve Tedavisi
Kolik, genellikle yenidoğan bebeklerde görülür. Kolik bebek nedeninin, bebeğin sinir sisteminin tam olarak olgunlaşmamasından kaynaklanan bir problem olduğu ifade edilir. Yaklaşık olarak 3 ila 8 ay süren bir dönemi kapsar. Yeni doğan bebeklerin doğumlarından sonra anne karnındaki ortamı aradıkları, sessiz ve sakin olan bir ortamdan seslerin ve görüntülerin yer aldığı ortama çıkmasının bebeği huzursuz ettiği iddia edilir. Bebeğin henüz olgunlaşmamış sinir sisteminin gaz sancıları ve karın ağrıları şeklinde baş gösterdiği ifade edilir. Bunun sonucunda bebekte, ıkınma, kendini sıkma, bacaklarını karnına doğru çekme, morarma ve durmak bilmeyen ağlamalar ortaya çıkar.
Kolik Bebek Belirtileri
Kolik bebeğin en önemli belirtisi, bebeğinizin sağlıklı olmasına rağmen aşırı derecede ağlamasıdır. Acıdan kıvranan, sürekli 4-5 saat boyunca kesintisiz ağlayan ve ağlaması susturulamayan bir bebek kolik bebek tanımını tam olarak ifade eder. Koliğin diğer belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- * Sık sık yaşanan ve yatıştırılamayan ağlama nöbetleri,
- * Ağlama nöbetlerinin bebek 2-4 haftalıkken başlaması,
- * Bebeğin özellikle ikindi ve akşam vakitlerinde ağlaması,
- * Bebeğin ağlarken ellerini yumuk yapması, bacaklarını vücudunun altına doğru çekmesi,
- * Bazı bebeklerde bol gaz çıkması ve midelerinin çok guruldaması,
Yukarıdaki belirtilerin görüldüğü bebeğe kolik olduğunu söylemeden önce bebeğin başka bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için doktora danışmanız önerilir. Zira, bebeğin rahatlamadan sürekli ağlaması, erkek bebekler için testis bükülmesi, bağırsak düğümlenmesi, fıtık gibi hastalıklardan kaynaklı olabilir. Bakmanızda Fayda Var: Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur?
Kolik Nedenleri
Yenidoğan tüm bebekler ağlar. Bazıları çok ağlarken bazıları daha az ağlarlar. Uzmanlar ağlamanın uç noktasını kolik olarak adlandırırlar. Bu uç noktada özellikle bebeğin ilk iki ayında en üst noktada gerçekleşir. Doktorlar bazı bebeklerin neden çok ağladıklarını kesin olarak bulabilmiş değillerdir. Bebeklerin çok ağlama nedenleri ile ilgili bazı teoriler mevcuttur. Bu teoriler ise, şöyle sıralanmaktadır;
Bağırsakların Çok Çalışması; bebeklerin çok ağlamaları ile ilgili en popüler teoridir. Bağırsağın çok fazla çalışmasının kramp oluşturduğu bununda bebeğe acı verdiği iddia edilir.
Bağırsakların Az Çalışması; bazı doktorlar da bağırsak hareketlerinin çok yavaş olması nedeniyle, bağırsaklarda hava birikmesi sebep olarak gösteriliyor. Bu durumun bağırsakta genişlemeye ve ağrıya neden olduğunu iddia ederler.
Sinir Sisteminin Gelişmemiş olması; bebeğin sinir sistemimin henüz gelişme aşamasında olmasından dolayı bebeğin bir kez ağlamaya başlamasından sonra, ağlamayı kesmeyi öğrenememiş olmaması da bir başka teori arasında yer alır.
Diğer Teoriler; bazıları bebeğin hızlı yemesi, çok yemesi, çok hava yutup az geğirmesi olduğunu iddia ederken, bir başka teoride, bebeğin çok ağlamasının nedeni olarak annenin inek sütü içip içmediğinin kolikle ilgili olduğu yönündedir.
Kolik Bebek Tedavisi
Bebeğiniz doğası gereği bazen siz ne yaparsanız yapın ağlamaya devam edecektir. Bu nedenle uygulamanız tavsiye edilen sakinleşme yöntemlerinden bazılarının çalışıp bazılarının çalışmamasına hazırlıklı olmalısınız. Kolik bebek tedavisinde uzmanlar tarafından tavsiye edilen sakinleştirici yöntemler;
- * Aç olduğunda doyurun,
- * Karnına hafifçe saat yönünde masaj yapın,
- * Bebeğinizin besledikten sonra gazını mutlaka çıkarın,
- * Beslenme arasında emzik vermeniz bebeğinizi rahatlatabilir,
- * Bebeğinizi emzirirken mutlaka dik tutmaya çalışın. (en uygun emzirme pozisyonu)
Bebeğin anne rahmindeki ortamını oluşturmak
- * Bebeğinizi kendinize yakın tutun, kalp atışlarınızı hissetsin, oturun, rahatlayın, uzun yavaş nefesler alın.
- * Ona sarılın, bebeğiniz 1 aydan küçükse kundaklamanız fayda sağlayacaktır. (bebek kundağı yapma)
- * İnsandan insana geçirmeyin ve parlak ışıklardan uzak tutun. Bebeğin gazını çıkarmak parlak ışıkta zorlaşabilir.
- * Tekrar eden sesleri kullanın (elektrik süpürgesi, tik tak sesi çıkaran saat, saç kurutma makinesi ya da hafif ritmli müzik)
- * Bebeğinizi araba gezintisine çıkarın. (araba gezintisi pek çok bebek için işe yarayan bir yöntemdir.)
- * Bebeğinizi sallayın. (düzenli hareketler bebeğinizin sakinleşmesine neden olabilir)
- * Bebeğinize ılık banyo yaptırın. (bebeğinizin dünyaya gelene kadar amniyotik sıvının içerisinde ılık ortamda geçirmesi, ılık bir odada yapılacak huzurlu bir banyo bebeğinizin sakinleşmesini sağlayabilir)
- * Beslenmenize dikkat edin. (Annenin beslenmesi bebekte koliği kötü etkileyebilir. Emziren annenin gaz yapacak yiyecekler tüketmesinin koliği artırabileceği düşünülür.
Bakmanızda Fayda Var: Kolik Bebek Nedir?
Çok Fazla Gaz Yapan Yiyecekler
Bebeğinizde gaz yapan yiyecekleri test yaparak öğrenebilirsiniz. Bunun için yediğiniz besinler arasına iki günlük bir zaman dilimi koyun. Bu şekilde bebeğinize iyi ya da kötü gelen yiyecekleri belirleyebilirsiniz. Bebeklerde genellikle gaz yapan yiyecekler şu şekilde listelenmiştir.
- * Çay ve kahve gibi kafein içeren içecekler
- * Erik ve elma gibi meyveler
- * Portakal suyu
- * Baharatlı gıdalar
- * Sebzeler, özellikle soğan ve lahana
- * Çikolata
Bakmanızda Fayda Var: Bebeklerde Kolik Sorununa Akupunktur Tedavisi
Kolikle Başa Çıkma Yolları
Bebeklerde kolik, ailenin yaşantısını olumsuz etkiler. Bebeklerinin saatlerce ağlaması anne baba açısından üzücü bir durumdur. Özellikle ilk defa anne baba olan ebeveynler için, heyecanla neşe kaynağı olmasını bekledikleri bebeklerinin, huzursuz ve rahatsız durumu hayal kırıklığı yaşama nedeni olarak gösterilir. Bu nedenle ebeveynler kendilerini suçlu hissederler. Uzmanlar anne babalara birkaç ay içerisinde geçecek kolik ile başa çıkmak için bazı tavsiyelerde bulunurlar.
- * Eşlerden birisi bebeğe bakarken, diğeri dinlenmelidir,
- * Aileden ve arkadaşlardan yardım istenebilir,
- * Aynı sorunu yaşayan kişilerle konuşun,
Ağlayan Bebeği Sakinleştirmek İçin Uygulayabileceğiniz 6 Bebek İşi Yöntem
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var