Kaybolan İkiz Sendromu (Vanishing Twin) Nedir?

Kaybolan İkiz Sendromu (Vanishing Twin) Nedir?
01 Mart 2022

Vanishing sendromu olarak da bilinen kaybolan ikiz sendromu hakkında tüm merak edilenler yazımızda!

Kaybolan ikiz sendromu, hamileliğin erken haftalarında gebeliğin çoğul olarak saptanmasına rağmen ilerleyen haftalarda gebelik keselerinden bazılarının kaybolarak tekil gebeliğe dönüşmesidir. Tıpta Vanishing Twin sendromu olarak da bilinen bu durumun nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı kaynaklar, bebekteki genetik hastalıkların veya kromozomal anomalilerin kaybolan ikiz sendromuna neden olabileceğini belirtiyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, Vanishing Twin olarak da bilinen kaybolan ikiz sendromu ile ilgili tüm merak edilenleri derledik.

Kaybolan İkiz Sendromu Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ve ultrasonun hayatımıza girmesiyle birlikte artık gebelikler 5. – 6. haftalarda saptanabiliyor. Hatta gebeliğin gidişatı hakkında çok erken dönemde fikir sahibi olunabiliyor. Ultrasonun böylesine yaygın kullanımı, beraberinde ilginç bir konunun da ortaya çıkmasına vesile oldu; kaybolan ikiz sendromu. Vanishing Twin sendromu olarak da bilinen bu durum, erken haftalarda ikiz veya üçüz olarak saptanan gebeliğin ilerleyen aylarda tekil hamileliğe dönüşmesidir. Diğer bir deyişle, ilk haftalarda 2 - 3 adet görülen gebelik keselerinin birkaç hafta sonra hiçbir iz bırakmadan kaybolması ve gebeliğin tekil olarak devam etmesidir.

Kaybolan İkiz Sendromu Neden Olur?

Kaybolan ikiz sendromunun nedeni henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak bazı kaynaklar, bebekteki genetik hastalıkların veya kromozomal anomalilerin kaybolan ikiz sendromuna neden olabileceğini belirtiyor.

Kaybolan İkiz Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Kaybolan ikiz sendromunda anne adayları çoğu zaman hiçbir belirti yaşamaz. Nadiren hafif lekelenme ve ağrı gibi semptomlar oluşabilir.

Kaybolan İkiz Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Kaybolan İkiz Sendromu tanısı genellikle iki şekilde konur. İlk olarak anne adaylarına gebeliğin 5. – 6 . haftasında çoğul gebelik müjdesi verilir. Ancak anne adayı 3 – 4 hafta sonra kontrole gittiğinde, ultrason muayenesinde yalnızca bir bebek görülür. Böylece kaybolan ikiz sendromundan şüphelenilir. İkinci senaryoda ise çoğul gebelik müjdesi verilen anne adayları kanama ve ağrı şikâyetiyle hastaneye başvurur. Yapılan ultrason muayenesinde bir bebeğin sağlıklı olduğu görülürken diğer gebelik kesesinin küçüldüğü saptanır. Bu da kaybolan ikiz sendromu tanısını koymak için yeterlidir. Küçülen kese muhtemelen birkaç hafta içinde hiçbir iz bırakmadan kaybolacaktır.

Kaybolan İkiz Sendromu (Vanishing Twin) Nedir?

Kaybolan İkiz Sendromunun Tedavisi Var mı?

Kaybolan İkiz Sendromu için herhangi bir tedavi uygulamaya gerek yoktur. Olay gebeliğin erken haftalarında geliştiği için anne adayı ve sağlıklı olan bebek için genellikle hiçbir risk yaratmaz. Dolayısıyla ilaç tedavisi veya cerrahi uygulamalar yapılmaz. Ancak bebeğin erken dönemde değil de gebeliğin 20. haftası civarı kaybedilmesi söz konusu olduğunda, o zaman sağ olan bebek için çeşitli riskler doğabilir. Bu risklerin başında ise serebral palsi gelmektedir.

Kaybolan İkiz Sendromunun Görülme Sıklığı Nedir?

Kaybolan İkiz Sendromu Stoeckel tarafından ilk kez 1945 yılında tanımlanmıştır. Yapılan çalışmalar, gebeliklerin tahmin edilenden çok daha fazlasının çoğul başlayıp tekil devam ettiğini göstermektedir. Sekiz haftalık gebeliklerin %3.3 – 5.5’inin çoğul gebelik olduğu, bu gebeliklerin ise neredeyse %30’unun tek bir bebeğin doğumu ile sonlandığı bilinmektedir.

Ölü Doğum Nedir ve Neden Olur?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Rabia 1. Dördüncü. 2. Saatteki salisenin altmışta biri. 3. Tanzimat’tan sonra memurlukta bir rütbe.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).