Hamilelikte Bunları Yapmak Güvenli mi?
Hamilelikte yapılması güvenli olan ya da olmayan durumlarla ilgili uzmanlar tarafından anne adaylarını bilgilendirici tavsiyeler veriliyor.
Hamilelikte Yapılması ya da Yapılmaması Gerekenler
Anne olacağınızı öğrendiğiniz ilk andan itibaren yaşamınızda yapacağınız her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünürsünüz. Çünkü dünyaya getireceğiniz o muhteşem varlık sizin için her şeyden daha önemlidir. Atacağınız her adımın bebeğinize olan etkisi hep aklınızı kurcalar. Hazırladığımız yazımızda aklınıza takılan soruları ve hamileyken yapmanızın sakıncalı olduğu durumları konu aldık. İşte hamilelikte yapılması ya da yapılmaması gerekenler ile hamilelikte yapılması güvenli mi? sorularına uzmanların vermiş olduğu cevaplar...
Hamilelikte Sıcak Banyo Yapmak
Uzmanlar hamilelik döneminde kaplıca, sauna, kaplıca ve sıcak su banyosu gibi ortamlara girmenin sakıncalı olduğunu belirtirler. Amerikan Teratoloji İnformasyon Servisi 10 dakikadan uzun süren 39 derece ve üzerinde bulunan sıcakların gebelikte sorun yaratabileceğini belirtirler.
Diş Röntgeni Çektirmek
Uzmanlar, gelişmiş ülkelerde diş kontrolleri sırasında 20 den fazla diş röntgeni çekildiğini belirtirler. Diş tedavisiyle ilgili röntgen çekildiği zaman, yaklaşık 0.01 mrad radyasyon yayıldığı dolayısıyla da anne karnındaki bebeğin diş röntgen filminden dolayı zarar görme ihtimalinin çok düşük olduğu ifade edilir.
Manikür Pedikür Yapmak / Yaptırmak
Manikür ve Pedikür gibi anne adayının kendisini iyi hissetmesini sağlayacak kişisel bakımların faydalı olduğunu belirten uzmanlar, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde anne adayının ayak bakımı yapılmasının zorlaşacağından, pedikür yaptırılabileceğini ifade ederler. Burada anne adayının dikkat etmesi gereken konu manikür ve pedikür yaptırırken kullanılan aletin mutlaka kendisine ait olmasıdır.
Cilt Bakımı Yaptırmak
Hamilelik döneminde cilt bakımı yaptırmanın genelde zararlı olmadığı kabul edilse de bunun kullanılacak malzemeye göre değiştiği belirtilir. Hamilelikte cilt bakımı yaptırırken, sert ve yoğun peeling ile mikrodermabrazyondan kaçınılması gerektiği ifade edilir. Cilt bakımı sırasında yapılacak yüz masajının kanıtlanmış herhangi bir zararının olmadığı ifade edilir.
Topuklu Ayakkabı Giymek
Topuklu ayakkabı kişinin duruşunda değişikliğe neden olarak; diz, bel ve ayak bileklerine fazladan yük binmesine yol açar. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde özellikle akşama doğru anne adayının ayak ve bacaklarında ödem oluşması kaçınılmazdır. Bu şekilde ödem oluştuğu durumlarda topuklu ayakkabılar son derece rahatsız edici olabilmektedir.
Lazerle Göz Ameliyatı / Miyop Ameliyatı Yaptırmak
Gebelik ve emzirme dönemi sırasında hormonal değişimlerin göz üzerinde etkili olması nedeniyle LASIK adı verilen lazerle kırma kusuru giderme ameliyatlarının sonuçlarının değişebileceğinden söz konusu dönemlerde lazerle göz ameliyatının yapılması önerilmez. Bunun yanında ameliyat sırasında ve sonrasında alınacak olan ilaçların anne karnındaki bebek için risk oluşturabileceği düşünülür.
Hamilelikte Oje Sürmek
Hamilelikte oje sürmek konusu ile ilgili olarak çok fazla çalışma yapılmamıştır. Bununla beraber ojenin içerisinde bulunan fitalat isimli madde ile ilgili kuşkular olsa da Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi ve Hastalık Kontrol merkezinin de dahil olduğu Amerika, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerindeki yetkili kuruluşların bu maddenin hamilelikte olumsuz bir etkisinin olmadığını belirtmektedirler.
Alışveriş Merkezi Kontrol Noktalarından Geçmek - X Ray
Alışveriş merkezlerinin girişinde bulunan güvenlik kapıları, hafif bir elektrik akımıyla zayıf bir manyetik alan oluştururlar. Bu alanda herhangi bir nedenle kesilme olduğunda devre alarm verir. Kısaca bu cihazlar x ray (röntgen) ışınları ile çalışmaz. Uzmanlar kamu binaları havaalanları ve alışveriş merkezlerinin girişinde bulunan güvenlik kapılarının radyasyon içermediğini, yaygın inanışın aksine erişkin, bebek veya rahim içindeki fetuse zararının olmadığını ifade ederler.
Uçak Yolculuğu
Anne adaylarının hamilelikleri döneminde kanama, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve erken doğum riskinin olmadığı durumlarda yolculuk yapmaları güvenlidir. Hamilelikte seyahat etmek için en uygun zamanın 14-27 haftalar olduğu belirtilmektedir. Uzmanlar anne adayı ikiz ya da üçüz bebek taşımıyorsa ya da daha önce erken doğum yapmadı ise, gebeliğinin 36. haftasına kadar uçak yolculuğu yapabileceklerini belirtir.
Evde Hayvan Beslemek
Toksoplasmozis (bir parazitin neden olduğu bir enfeksiyon) adı verilen hastalıktır. Bu hastalık bebeğin beyninde hasara ve düşüğe neden olabilmektedir. Kediler bu hastalıkla ilgili taşıyıcı görevi gördüklerinden hamilelik döneminde risk oluşturabilirler. Hazır mama ile beslenen kedilerde bu hastalığa rastlanmasa da kedinin çiğ süt ve et yemesi bu durumu ortaya çıkarabilir. Köpeklerden insanlara parazit bulaşabilir ama hamilelik bu durum açısından fazladan bir risk oluşturmaz.
Dövme Yaptırmak (Kalıcı / Geçici)
Kalıcı dövmenin deri tarafından tamamıyla yok edilemeyen bir boya olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu boyaların özel bir teknikle alt deri tabakalarına kadar işlemesiyle oluştuğuna dikkat çekerek, deriden emilen her türlü boyanın zehirlenmelerden alerjilere kadar çeşitli komplikasyonlara yol açabilmesinin her zaman mümkün olduğunu gebelikte bu riskin asla alınmaması gerektiğinin altı çizilmektedir.
Lazer Epilasyon Yaptırmak
Hamilelikte lazer epilasyonun zararlı olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmamaktadır. Buna karşın erken doğum riskini ortaya çıkarabileceğinden dolayı uzmanlar hamilelikte lazer epilasyon yapılmasını önermezler. Bakmakta Fayda Var: Lazer Epilasyonun Gebeliğe Etkisi
Hamilelikte Saç Boyatmak
Hamilelikte saç boyatma ile ilgili olarak uzmanlar; saç boyasının içerisinde bulunan kimyasal maddelerin bir kısmının hamileyken son derece zararlı olduğunu belirtirler. Yinede anne adaylarının saçlarını boyatmaya karar vermeleri durumunda bu işi gebeliğin ilk 3 ayından sonra yapmalarını önerirler. Gebeliğin 4. ayından sonra saç boyatmak isteyen gebelerin; doğal, organik , kimyasal madde içermeyen saf bitkisel boyaları tercih etmeleri önerilir.
Saç Kestirmek
Hamilelik döneminde saç kestirmenin gebeliği olumsuz etkilemediği dolayısıyla hamile kadının istediği zaman saçını kestirebileceği ifade edilir.
Makyaj Yapmak / Kozmetik Kullanmak
Hamilelik dönemine anne adayının vücudunda meydana gelen değişiklerin artmasıyla ciltte de problemlerinde artabileceği ifade edilir. Bu nedenle gebe kadınların makyaj yapacakları zaman makyajın nasıl yapılacağını bilinçli bir şekilde fikir edinmeleri tavsiye edilir. Gebelik döneminde makyaj yapacak anne adaylarının kozmetik mağazalarda satılan her türlü cilde uygun olan, hamile kadınların kullanabileceği doğal bitkisel ürünleri tercih etmeleri önerilir.
Ağır Kaldırmak
Gebelik sürecince ağır kaldırmak, herhangi bir şeyi itmek ve uzanmak gibi hareketleri yapmanın sakıncalı olduğu belirtilir. Bu hareketlerin anne adayının vücudunu gereksiz yere zorlayacağı ifade edilir.
Uzun Yolculuk
Anne adaylarının uzun süreli yolculuklara çıkmasına uzmanlar tarafından sık sık mola vermeleri şartıyla müsaade edilir. Eğer uçak veya otobüs yolculuğu yapılıyorsa ara ara kalkıp dolaşmaları ve yolculuk sırasında bol sıvı tüketmeleri önerilir.
Sırt Üstü Yatmak
Anne adayının ilerleyen hamilelik döneminde sol yana dönerek, dizleri ve karın bölgesinin altına yastık koyarak yatmasının anneyi rahatlatacağı belirtilir. Hamileliğin son üç ayında anne adayının sırt üstü pozisyonda yatması, karında bulunan damarların sıkışmasına bağlı olarak ani tansiyon düşmesi ve baygınlık hissine neden olabilmektedir.
İlaç Almak
Hamilelik döneminde anne adayının baş ağrısı veya nezle gibi durumlarda doktorlarına danışarak bazı ilaçları alabilecekleri ifade edilir. Soğuk algınlıklarına ise, istirahat ederek ve bol sıvı alarak atlatmaya çalışmaları önerilir.
Alkol ve Sigara Kullanmak
Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı vücudun kalsiyum deposunun boşalmasına neden olması yanında içeriğinde bulunan zararlı kimyasal maddeler nedeniyle bebeğe zarar vermesinin yanında erken doğuma yol açabilmektedir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Sigara Kullanımı ve Bebeğe Etkileri
Taze Peynir, Çiğ Et ve Pişmemiş Besinleri Yemek
Taze peynir, çiğ et, rafadan yumurta ve pişmemiş besinlerin hamilelik döneminde tüketilmesinin hastalık ve enfeksiyon riskine karşı tüketilmesi önerilmez. Uzmanlar gebelerin güvenmedikleri yerlerde salata ve sebze yememeleri konusunda uyarıda bulunurlar. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Toksoplazma Enfeksiyonu
Ayakta Çok Kalmak
Anne adayının uzun süre ayakta kalmasının yorgunluğa ve tansiyonun düşmesine neden olacağı belirtilir. Aynı pozisyonda uzun süre oturmanı da sakıncalı olduğu ifade edilir.
Dar Kıyafet Giymek
Hamilelik sırasında annenin ve bebeğin en rahat edebileceği şekilde, pamuklu ve bol kıyafetleri tercih etmeleri önerilir. Anne adaylarının estetik görünmek amacıyla dar badiler, korseler, ve benzeri kıyafetler giymelerinin, göbek kısmını sıkıştıracağından bebeğin ve annenin zarar görmesine neden olabileceği ve bu durumun yaşamsal tehlikeler oluşturabileceğine dikkat çekilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Hangi Tür Kıyafetler Tercih Edilmeli
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var