Hamilelikte Tetanos Aşısı Yapılmalı mı?

Hamilelikte Tetanos Aşısı Yapılmalı mı?
08 Mart 2017

Hamilelikte yapılan tek aşı olan tetanos aşısı; kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği aşıları gibi canlı mikroorganizma içermediğinden gebelikte güvenle yapılabilir.

Hamilelikte Tetanos Aşısının Önemi

Hamilelikte yapılan tek aşı olan tetanos aşısı; kabakulak, kızamık, kızamıkçık, suçiçeği aşıları gibi canlı mikroorganizma içermediğinden gebelikte güvenle yapılabilir. Klostridium tetani adı verilen virüsün vücuda yerleşmesiyle sonuçları ölüme kadar varabilmektedir. Tetanos aşısı, genellikle gebelikten önce yapılacak olan aşılar içerisindedir. Fakat çoğu zaman bu önemli olan aşı hamileliğin başlamasından sonra gerçekleştirmektedir. Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak gerekir mi? Anne adayının ve bebeğin hastalıklara karşı direnç ve bağışıklık kazanmalarını sağlamak için mutlaka doğumdan önce tetanos aşısı yaptırılması gerekir. Gebelikte tetanos aşısının yapılma amacı; anne ve bebeğin doğumdan sonra karşılaşabilecekleri tetanos hastalığına karşı korumaktır. Hamilelikte tetanos aşısının önemi büyüktür. Çünkü anne ve bebeğin doğumdan sonra; enfeksiyon kapma, iyi bir şekilde bakılmama, hijyen olmayan ortamlarda bulunma gibi sebeple bu mikroba karşı bağışıklık kazanmalarını sağlamaktır. Hamilelikte tetanos aşısı kaçıncı haftada yapılmalı konusunda kesin bir tarih bulunmasa da en uygun zamanın gebeliğin 3 ayından sonra olduğu belirtilir. Tetanos aşısının, çoğu birey için herhangi bir yan etki oluşturmazken, genetik olarak yan etkiye yatkın kişilerde bilinen bazı yan etkiler görülebilir.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Uzmanlar tetanos aşısının, gebe kalınmadan önce yapılmasını tavsiye etseler de anne adaylarının hamile oldukları zamandan başlayıp, doğuma kadar geçen süre içerisinde de yaptırabileceklerini belirtiyorlar. Kadın doğum uzmanlarına göre, aşının erken zamanda yaptırılması tavsiye edilirken,  hamileliğin ilk üç ayında tetanos aşısı olunması kesinlikle önerilmez. Tetanos aşısı yaptırmanın en uygun zamanının gebeliğin 3. ayı olduğu söylenmektedir. İki doz olarak yapılan tetanos aşısının ilk dozu anne adayının hamile olduğunu öğrendiği zamandaki ilk haftalar içerisinde, ikinci dozunu da en geç doğumdan 2-4 hafta önce yaptırması gerekiyor.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Yapılmalı mı?     

Bakmanızda Fayda Var: Hamilikte Hangi Aşılar Yapılır?

Daha Önce Yapılmışsa 10 Yıl Etkili Oluyor

Anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren tetanos aşısı 3 yıla kadar etkin koruma sağlıyor. Anne adayı hamileliğinden önce tetanos aşısını yaptırmış ise ve aşının yapılmasından 10 yıl geçmedi ise yeniden tetanos aşısı yaptırmalarına gerek kalmıyor. Ancak, anne adayının daha önce yaptırmış olduğu tetanos aşısının üzerinden 10 yıl geçip geçmediğinden emin olmaması durumunda hamileliğin 5. ve 6. aylarında birer ay arayla aşıyı yaptırması gerekir. Tetanos aşısı bebeklerin göbek kordonlarının kesimi sırasında kullanılan makas, bıçak ve özellikle sezaryen yaptıran bayanların yaralarına değecek eşyalardan bulaşabilecek mikroplara karşı korumaktadır.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Yan Etkileri

Tetanos aşısı, vücuttaki tetanos antikorlarını arttırmak için vücuda tetanos toksoidleri verilmesi anlamına gelir. Genellikle çocukluk zamanında yapılan bir aşıdır. Çocukken bu aşıyı olmuşsanız, 10 senede bir yeniden aşı olmanız gerekmektedir. Tetanos aşısı çoğu birey için herhangi bir yan etki oluşturmazken, genetik olarak yan etkiye yatkın kişilerde yan etkiler görülebilir. Tetanos aşısının yan etkileri kendiliğinden geçebilirken bazı vakalar hayati tehlike teşkil edebilir.

Tetanos aşısına bağlı en yaygın yan etkiler şunlardır:

  1. Aşı Bölgesinde Acı ve Sertleşme
  2. Şişlik ve Kızarıklık
  3. Sindirim Problemleri
  4. Bağışıklık Tepkisi
  5. Alerjik Reaksiyon
DOĞURGANLIK ÇAĞI (15 – 49 Yaş)GEBE KADINLARDAKİ TETANOZ AŞI TAKVİMİ



DOZ SAYISI
UYGULAMA ZAMANI
KORUMA SÜRESİ
Td 1
Gebeliğin 4. ayında ilk karşılaşmada
YOK
Td 2
Td 1’den en az 4 hafta sonra
1-3 YIL
Td 3
Td 2’den en az 6 ay sonra

Td 4
Td 3’den en az 1 yıl sonra veya bir sonraki gebelikte
10 YIL
Td 5
Td 4’den en az 1 yıl sonra veya bir sonraki gebelikte
DOĞURGANLIK ÇAĞI BOYUNCA
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.